ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Ο αγαπημένος συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών επανέρχεται με το νέο βιβλίο του «ΕΣΜΑ, πόλεμος εν καιρώ ειρήνης», για να εντυπωσιάσει ακόμη μια φορά με τη συγγραφική του πένα, η οποία γνωρίζει καλά πώς να συνδυάζει την μυθοπλασία με πρόσωπα και γεγονότα που «σε όλες τις κοινωνίες πολεμούν εν καιρώ ειρήνης», όπως μας λέει ο ίδιος.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Στέλιο, πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου «ΕΣΜΑ πόλεμος εν καιρώ ειρήνης». Μπορείς να μας συστήσεις την Εσμά;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: Η Εσμά είναι ένα νέο όμορφο κορίτσι, δυναμική ως χαρακτήρας, πολιτικοποιημένη και με επαναστατικές διαθέσεις, ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν. Σπουδάζει την Αγγλική γλώσσα, με απώτερο σκοπό να καταφέρει να φύγει από την Τουρκία και να ζήσει στην Ευρώπη, ελεύθερη.

Μ.Γ.: Τι είδους «πόλεμος εν καιρώ ειρήνης» είναι αυτός που αναφέρεται στον τίτλο του βιβλίου σου;

Σ.Σ.: Στον 21ο αιώνα δεν γίνονται οι πόλεμοι που γνωρίζαμε. Οι πολιτικοί κάθε χώρας δεν ενδιαφέρονται πλέον για τα συμφέροντα του λαού τους επειδή υπηρετούν ίδια συμφέροντα, δίνοντας βαρύτητα σε εκείνα των ξένων δυνάμεων. Έτσι, ο κάθε άνθρωπος εν καιρώ ειρήνης βρίσκεται σε πόλεμο με τους δυνάστες και τα συστήματα της εκάστοτε κυβέρνησης. Η Εσμά, εκτός των πολιτικών της πεποιθήσεων, θα βρεθεί σε πόλεμο με την οικογένειά της και τα ήθη και έθιμα που επιβάλλει η θρησκεία της.

Μ.Γ.: Υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα στην ιστορία που αφηγείσαι, ή αφορά εξ’ ολοκλήρου μυθοπλασία;

Σ.Σ.: Οπωσδήποτε το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα. Μέσα όμως από την μυθοπλασία, η αναγνώστρια και ο αναγνώστης αναγνωρίζουν πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα σε όλες τις κοινωνίες που πολεμούν εν καιρώ ειρήνης, μέσα από τα συναισθήματά τους.

Μ.Γ.: Ένας Έλληνας και μία Τουρκάλα ερωτεύονται με πάθος. Πόσες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει ένας τέτοιος έρωτας στην πραγματική ζωή;

Σ.Σ.: Σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω θρησκείας, εθνικότητας, διαφορετικής κουλτούρας και πιθανής εχθρότητας μεταξύ των δύο λαών, ένας τέτοιος έρωτας είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες.

Μ.Γ.: Ο ήρωάς σου, ο Φαίδων, άγεται και φέρεται από τη μητέρα του. Στη συνέχεια δεν μπορεί να πάρει μόνος του αποφάσεις και στηρίζεται απόλυτα στις επιλογές του πατέρα του. Τι είδους χαρακτήρας είναι;

Σ.Σ.: Ο Φαίδων είναι ένας αλλοπρόσαλλος χαρακτήρας, όπως πάρα πολλοί νέοι στην κοινωνία μας, που άγονται και φέρονται ιδιαίτερα από την μητέρα τους. Αναποφάσιστος καθώς είναι ως προς τον έρωτά του με την Εσμά, θα στηριχτεί στις επιλογές του πατέρα του ξεφεύγοντας από την καταπίεση της μητέρας του.

Μ.Γ.: «Τι να είναι, άραγε, πιο πολύ η αγάπη κι ο έρωτας; Ένα θείο δώρο ή ένα τίμημα;», αναρωτιέται η Εσμά. Εσύ τι πιστεύεις ότι είναι;

Σ.Σ.: Πιστεύω ότι η αγάπη και ο έρωτας σίγουρα είναι ένα θείο δώρο, αλλά οπωσδήποτε αποτελεί και ένα τίμημα.

Μ.Γ.: «Τα προβλήματα που είναι για τους πολιτικούς τα φορτώνονται οι λαοί…» απευθύνει ο Σαλίχ προς τον Αλέξανδρο. Τι ήθελε να του τονίσει;

Σ.Σ.: Ο Σαλίχ με τη φράση του αυτή, τονίζει την αλήθεια που επικρατεί σε όλες τις κοινωνίες, όπου οι πολιτικοί πάντα μεταθέτουν τα προβλήματα στις πλάτες των λαών.

Μ.Γ.: «Τελικά η ευτυχία βρίσκεται σε μια εντελώς άλλη συναισθηματική διάσταση», σκέφτεται η Εσμά. Πώς προσδιορίζει την ευτυχία η Εσμά μέσα από την δική σου συγγραφική πένα;

Σ.Σ.: Η ευτυχία για το κάθε ανθρώπινο ον είναι διαφορετική και συνδέεται με τον συναισθηματικό του κόσμο.

Μ.Γ.: Σε κάποια σημεία του βιβλίου σου αναφέρεσαι στην παγκοσμιοποίηση. Τι πιστεύεις πάνω σε αυτό το θέμα;

Σ.Σ.: Πιστεύω στην παγκοσμιότητα που εκφράζεται μέσα από την ελευθερία, τη φιλία και την αδελφοσύνη των λαών, μακριά από συμφέροντα. Η παγκοσμιοποίηση είναι το τελευταίο εύρημα μιας κάστας υπανθρώπων του νεοκαπιταλισμού ή νεοφιλελευθερισμού, με στόχο τη διάσπαση κρατών, τον πόλεμο, τον διχασμό μεταξύ των ανθρώπων και την φτωχοποίησή τους καθώς και τη συσσώρευση του πλούτου στα χέρια τους. Ναι στην παγκοσμιότητα, όχι στην παγκοσμιοποίηση!

Μ.Γ.: Επίσης, αναφέρεσαι στα hot spots, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους αλληλέγγυους, στις ΜΚΟ. Από πού άντλησες τα στοιχεία που αναφέρεις;

Σ.Σ.: Τα στοιχεία είναι γνωστά σε όλους μας, όμως μία μερίδα ανθρώπων μέσα από φόβο μην χαρακτηριστεί, στρουθοκαμηλίζει. Ωστόσο οι πληροφορίες μου αντλούνται μέσα από την καθημερινότητα, τα ιστορικά ντοκουμέντα, τα Μ.Μ.Ε. και τις αποκαλύψεις ανθρώπων ηγετών της παγκοσμιοποίησης, που αναφέρονται σε αυτά. Απαιτείται ενδελεχής έρευνα για τα στοιχεία που καταγράφονται στο έργο μου.

Μ.Γ.: «Η ισλαμοποίηση της Ελλάδος προχωρά σύμφωνα με τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων… κανείς μας δεν μπορεί να το αποτρέψει, εκτός από τον ίδιο τον Θεό», αναφέρεις διά στόματος του ήρωά σου, Φαίδωνα. Πού στηρίζεται η συγκεκριμένη άποψη;

Σ.Σ.: Δεν είναι άποψη, είναι αλήθεια. Είναι γεγονός ιστορικά αποδεδειγμένο ο στόχος της ισλαμοποίησης της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με απόφαση της Νέας Τάξης Πραγμάτων που εκπονεί εδώ και 100 χρόνια τα σχέδια και τους στόχους της παγκοσμιοποίησης. Στοιχεία και απόψεις βρίσκονται σε πάρα πολλά βιβλία.

Μ.Γ.: Η ερωτική ιστορία του Φαίδωνα και της Εσμά διαδραματίζεται ανάμεσα σε δυσκολίες οικογενειακές, θρησκευτικές, εθνικιστικές και γεγονότα πολιτικά, προσφυγικά κ.λπ. Ποιο μήνυμα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες σου;

Μαίρη Γκαζιάνη, Στέλιος Δ. Στυλιανού, Παναγιώτα Μπλέτα

Σ.Σ.: Το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό: «η φιλία και η αδελφοσύνη μεταξύ των λαών, πέρα από σύνορα, θρησκευτικές, πολιτικές και εθνικές προκαταλήψεις». Επειδή ο έρωτας δύο ανθρώπων δεν πρέπει να εμποδίζεται από την διαφορετικότητα.

Μ.Γ.: Στέλιο, έχω διαβάσει όλα τα βιβλία σου, και θα σου πω ότι για μια ακόμη φορά προσέφερες στο αναγνωστικό κοινό σου ένα εξαιρετικό βιβλίο. Πώς αισθάνεσαι με την αγάπη που οι αναγνώστες αποδέχονται τα βιβλία σου;

Σ.Σ.: Καταρχήν, ευχαριστώ όλο το αναγνωστικό μου κοινό που με στηρίζει και με περιβάλλει με τόση αγάπη. Αυτή η αγάπη με τιμά, με χαροποιεί, μου δίνει δύναμη και με ωθεί να την ανταποδίδω σε κάθε μου βιβλίο, στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες μου.

Μ.Γ.: Αφού σε ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σου, θα σου ζητήσω να κλείσεις αυτή τη συνέντευξη με μια αγαπημένη σου φράση, μέσα από το βιβλίο.

Σ.Σ.: Μαίρη μου, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την στήριξη και τις ευχές σου. Μου ζητάς να κλείσω τη συνέντευξη με μια αγαπημένη μου φράση μέσα από το βιβλίο. Ειλικρινά, μου είναι αδύνατο να επιλέξω μία και μόνο φράση, γι’ αυτό αφήνω στο αναγνωστικό κοινό να επιλέξει την αγαπημένη του φράση από το έργο μου «Εσμά, πόλεμος εν καιρώ ειρήνης».

*Το βιβλίο «ΕΣΜΑ, πόλεμος εν καιρώ ειρήνης» του Στέλιου Στυλιανού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στέλιος Δ. Στυλιανού γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σπούδασε κινηματογράφο, Θέατρο και Τηλεόραση στην Ανωτέρα Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και δημόσιες σχέσεις στο Institute of Commerce στο Λονδίνο.
Από το 1975 είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών και εργάζεται ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και διευθυντής παραγωγής στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Από το 1979, είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation (F.E.R.A.) και της International Federation (M.E.I.). Έχει διατελέσει καθηγητής στα Κρατικά Ι.Ε.Κ., διδάσκοντας σενάριο, σκηνοθεσία και διεύθυνση παραγωγής.
Επίσης, επί τετραετία υπήρξε μέλος της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για τις πιστοποιήσεις των απόφοιτων Ι.Ε.Κ. Έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ συγχρόνως ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων.

Έργα του Στέλιου Δ. Στυλιανού :
«Περιπλάνηση ανάμεσα στα σκουπίδια», εκδόσεις Όμβρος 1993
«Τίποτα πιο αληθινό από το ψέμα», εκδόσεις Δίοδος 1998
«Αννέ σημαίνει Μάνα», εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί 2003, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη 2016. Μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα τουρκικά, με τίτλο «Mana anne demektir», από τον εκδοτικό οίκο Inkilap, 2005.
«Είσαι γυναίκα, είσαι γη», εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, 2004.
«Για ποιον είναι τα δάκρυα, Σιμόνη;», εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, 2006.
«Ο άνεμος του πάθους», εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, 2009, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη 2016.
«Το όνειρο της Αννέ», εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, 2010, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη 2016.
«Το μυστικό της Αλκυόνης», εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, 2011.
«Μιχριμπάν, η νεράιδα της Σμύρνης», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, 2013.
«Μη ρωτήσεις ποτέ το γιατί», εκδόσεις Αλκυών, 2015.
«Εσμά, πόλεμος εν καιρώ ειρήνης», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, 2017.

Books and Style

Books and Style