ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

25 ιστορίες. Ένας πρωταγωνιστής. Ιστορίες μιας ανάσας. Πειραιάς, Θησείο, παλιές αποθήκες, ταράτσες, μουσικές, μπαλκόνια, το Κέντρο της Αθήνας, στιγμές που έφυγαν και αναμνήσεις που έρχονται. Σημάδια ζωής που ξέρουν πάντα να αντέχουν. Αυτό το φιλμ κρατάει πολύ λίγο.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Μυρμιγγίδη, έχετε σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και είστε συγγραφέας. Πόσο κοντά βρίσκεται η επιστήμη σας με τη λογοτεχνία;

ΠΑΝΟΣ ΜΥΡΜΙΓΓΙΔΗΣ: Δεν έχουν πραγματικά καμία σχέση. Όταν αποφάσισα να πάω στη συγκεκριμένη σχολή, μάλλον ζούσα εκείνο το «τώρα» που δεν με άφησε να σκεφτώ – ούτε για μια στιγμή – το μέλλον και πόσο λάθος θα ήταν τελικά η συγκεκριμένη ειδικότητα.

Μ.Γ.: Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Π.Μ.: Αυτή είναι κάπως δύσκολη ερώτηση, όσο εύκολη κι αν φαίνεται. Είναι ο τρόπος να μπορώ να δίνω φωνή στις σκέψεις μου.

Μ.Γ.: Τι είδους βιβλία γράφετε;

Π.Μ.: Αυτή τη στιγμή γράφω μυθιστόρημα, όπου θα είναι και το επόμενο μου βιβλίο. Μου αρέσουν όμως πολύ και τα διηγήματα. Η ποίηση, από την οποία ξεκίνησα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για μένα, αλλά προς το παρόν την έχω αφήσει στην άκρη.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Μικροφίλμ». Ποιο είναι το μικροφίλμ στο οποίο αναφέρεται;

Π.Μ.: Είναι στιγμές απ’ τη ζωή ενός ανθρώπου που, γιατί όχι, θα μπορούσε να είναι οι στιγμές του κάθε ανθρώπου.

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σας περιλαμβάνονται μικρές ιστορίες που μοιάζουν με σελίδες ημερολογίου. Πρόκειται για βιωματικές ιστορίες;

Π.Μ.: Κάποιες, ναι, είναι βιωματικές, κάποιες άλλες είναι μυθοπλαστικές και κάποιες άλλες είναι μία ένωση και των δύο.

Μ.Γ.: Τι σας δημιούργησε την ανάγκη της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου;

Π.Μ.: Δεν νομίζω ότι μου δημιουργήθηκε κάποια ανάγκη. Τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο, ήθελα απλά να γράψω μικρές ιστορίες, ή αλλιώς μικρά διηγήματα, που θα έχουν έναν πρωταγωνιστή, έτσι ώστε να ενώνονται μεταξύ τους.

Μ.Γ.: Ποια είναι τα «σημάδια ζωής που ξέρουν πάντα να αντέχουν»;

Π.Μ.: Αυτά που μας ορίζουν σαν ανθρώπους.

Μ.Γ.: Αφού σας ευχαριστήσω, θα σας ζητήσω να κλείσετε με μια δική σας φράση αυτή τη συνέντευξη.

Π.Μ.: Εγώ σας ευχαριστώ. Είναι μια φράση μέσα από το «Μικροφίλμ», ίσως η πιο αγαπημένη μου: «Να αγαπάτε παιδιά, τίποτα άλλο. Μόνο οι αλήθειες φωτίζουν».

* Το βιβλίο «ΜΙΚΡΟΦΙΛΜ» του Πάνου Μυρμιγγίδη κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οργανισμό Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Πάνος Μυρμιγγίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι παντρεμένος και ζει στην Ηλιούπολη. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Η πρώτη του ποιητική συλλογή έχει τίτλο «Εικόνες με Τύψεις και Αρώματα» και κυκλοφόρησε το 2006. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει οι ποιητικές συλλογές «Μια Στιγμή… Εκεί Έξω» και Τ«ο Ξημέρωμα». Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν τα βιβλία του «Παράξενες Γιορτές» και «Διά Πυρός και Ζωής», το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα αγγλικά.

Books and Style

Books and Style