ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 5-7 μ.μ. στον  αύλειο  χώρο του Δημαρχείου Σαλαμίνας, θα παρουσιασθεί η Μουσική Παράσταση: «ΣΑΛΑΜΙΣ: Από τον Αίαντα και Τεύκρο, στον Θεμιστοκλή και τον Καραϊσκάκη!» –  Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Διεθνούς Φήμης Μουσικοσυνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη.

O Jesus Christ Superstar θα τραγουδήσει για τα Ορφανά του 1821

σε παραγωγή του Ναού τού Απόλλωνος στην Σαλαμίνα

Chris Van Cleave – Αλέξανδρος Χάχαλης σε μία μοναδική συνεργασία!

Chris Van Cleave – Ο καλλιτέχνης που για 3 χρόνια υπεδύθη τον Ιησού Χριστό στην θρυλική αμερικανική θεατρική παραγωγή του JESUS CHRIST SUPERSTAR,

θα τραγουδήσει στην Σαλαμίνα μελοποιημένο από τον Αλέξανδρο Χάχαλη το Sweet Bird of Ipsera, το ποίημα “Garafilia Mohalbi” που έγραψε η ποιήτρια Lydia Sigourney, όταν άκουσε ότι η μικρή Γαρυφαλιά Μιχάλβεη (1817 – March 17, 1830) από τα Ψαρά πέθανε 13 ετών στις ΗΠΑ από φυματίωση. Οι γονείς της είχαν σφαγιαστεί από τους Τούρκους, στη μεγάλη σφαγή του μαρτυρικού νησιού το 1824. Την μικρή Γαρυφαλιά έσωσε από την σκλαβιά στην Σμύρνη ένας Αμερικανός έμπορος, ο Langdon, ο οποίος την πήρε μαζί του στην Βοστώνη και την υιοθέτησε.

Επιφανείς προσωπικότητες θα μας ταξιδέψουν στην απίστευτη ιστορία του θρυλικού νησιού μας!

Η εκδήλωση για τον εορτασμό των Σαλαμινίων συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σαλαμίνας και τον πολιτιστικό σύλλογο Απόλλωνος Ναός, με την οργανωτική υποστήριξη της Enalia Events και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), καθώς και με την στήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Συνδέσμου των απανταχού Αχαιών “Αχαιών Πολιτεία”.

Θα τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο της Σαλαμίνας με πρωταγωνιστή τον Αρχιστράτηγο των Ελλήνων Γεώργιο Καραϊσκάκη, καθώς εκεί είχε στήσει το Αρχηγείο του για την απελευθέρωση της Ακρόπολης και εκεί ετάφη δολοφονημένος την 23η Απριλίου του 1827.

Θα αναδειχθεί ο διαχρονικός και πολυσύνθετος ρόλος της Σαλαμίνας στο Παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η Σαλαμίς είναι παρούσα στον Τρωικό Πόλεμο με τον Αίαντα και τον αδελφό του Τεύκρο να συμπρωταγωνιστούν δίπλα στον θεόμορφο Αχιλλέα, επικεφαλής του στόλου των Αχαιών! Κατόπιν ο Τεύκρος γίνεται ο ιδρυτής της Σαλαμίνας της Κύπρου!

Θα γίνει αφιέρωμα στην πολύπαθη Κύπρο με έμφαση στην σκλαβωμένη Σαλαμίνα.

Θα παρουσιαστούν συνθέσεις του κου Αλέξανδρου Χάχαλη, άμεσα συνδεόμενες με το αντικείμενο της εκδήλωσης, η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Συντονίζει η Παναγιώτα Μπλέτα, Συγγραφέας, Διανοήτρια

Χαιρετίζουν:

Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος ΕΟΤ, τ.Υπ. Πολιτισμού

Φώτης Φωτίου, Προεδρικός Επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Γιώργος Συλλούρης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας

Ευάγγελος Βαλλιανάτος, Ιστορικός, Συγγραφέας, Αρθρογράφος, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Στράτος Θεοδοσίου, Αστροφυσικός, Ομότιμος Καθ. ΕΚΠΑ, Πρ. Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

Ηλίας Μαριολάκος, Ομότιμος Καθ. Γεωλογίας Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας

Χρύσα Νικολάκη, Κριτικός Λογοτεχνίας Θεάτρου, Συγγραφέας

Σάββας Καλεντερίδης, Συγγραφέας, Γεωπολιτικός, Εκδότης (Ινφογνώμων)

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής, ΑΠΘ

 

Καλλιτέχνες επί σκηνής

Τζένη Δριβάλα, υψίφωνος

Αγάπη Παπαμήτσου, υψίφωνος

Φίλιππος Μοδινός, τενόρος

Chris Van Cleave, βαρύτονος, κιθάρα

Κώστας Γιαλίνης, αφηγητής

Κώστας Ακτύπης, κρουστά

Νίκος Τουλιάτος, κρουστά

Books and Style

Books and Style