ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΑΤΑ

Όταν το μαξιλάρι σου έχει λόγο, μπορεί να πει πολλά. Άκουσέ το. Μπορεί να είναι οι ίδιες σου οι σκέψεις, μπορεί να είναι ο άλλος σου εαυτός (καλός ή κακός). Ότι και να είναι, σίγουρα σε ξέρει καλύτερα και από εσένα την ίδια.

Σε άκουσα που μπήκες στο σπίτι και χάρηκα, αλλά η πόρτα τι σου έφταιξε και την έκλεισες με τόση δύναμη; Σου έχω πει να μην ξεσπάς πάνω σε φτωχά και ανυπεράσπιστα πράγματα που βρίσκονται γύρω σου! Θα ξεχάσω εκείνο το βράδυ που με χτυπούσες αλύπητα, επειδή σου είπαν ότι δεν θα πάρεις αύξηση; Και τώρα η φτωχή πόρτα… Αφού το πρόβλημά σου είναι η κυρά Κούλα.

Πες μου, πάλι την συνάντησες στο ασανσέρ; Μα ήταν χαμογελαστή και ευγενική και σε γέμισε κομπλιμέντα. Τι για το καινούργιο σου χτένισμα, σου είπε, τι για το ωραίο σου άρωμα που μοσχοβολάει, τι για την λεπτή κορμοστασιά σου και τα όμορφά σου μάτια! Τι ήθελε η γυναίκα; Να σου πιάσει για λίγο την κουβέντα, μέχρι να ανεβείτε στον τρίτο. Κι εσύ, αμίλητη και βλοσυρή, της απαντούσες μονολεκτικά. Αυτά σου μαθαίνω; Να είσαι αντικοινωνική;

Δεν λέω, κάπου καλά κάνεις και την κρατάς σε απόσταση όποτε την συναντάς. Σύμφωνα με ομολογίες πολλών γειτόνων μας, η κυρά Κούλα είναι η «νούμερο ένα» κουτσομπόλα της γειτονιάς. Αν δεν είναι κρεμασμένη από το μπαλκόνι της για να βλέπει ποιος μπαίνει στην πολυκατοικία και ποιος βγαίνει, θα βολτάρει στη γειτονιά μαζεύοντας υλικό από ανυποψίαστους γείτονες. Και όταν τα κομματάκια του παζλ που φτιάχνει δεν της ταιριάζουν, βάζει λίγη φαντασία και δημιουργεί τη δική της εικόνα, όπως βολεύει το φτωχό της το μυαλό.

Έλα τώρα, δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για να το κάνει αυτό. Απλά, ικανοποιεί την περιέργειά της και αισθάνεται ικανοποίηση να αναπαράγει αυτά που ακούει ή βλέπει στον άντρα της κάθε βράδυ. Και επειδή μου έχεις πει ότι η κυρά Κούλα χαίρει της πλήρους περιφρόνησής του, η καημενούλα πιστεύει ότι αν του πει τα νέα της γειτονιάς – και μάλιστα λίγο πιπεράτα – θα τραβήξει την προσοχή του για λίγο. Βέβαια, μπορεί να μη τα αναπαράγει μόνο στον άντρα της αλλά και στην κυρά Μαρία στο ψιλικατζίδικο, στον κυρ-Μανώλη στο φούρνο και πάει λέγοντας. Θέλει να τραβήξει για λίγο την προσοχή των γύρω της.

Θυμάσαι τότε που μετακόμισες σ’ αυτό το διαμέρισμα; Σε είχε συναντήσει δήθεν τυχαία στην είσοδο και μέσα σε ένα λεπτό, χωρίς να βάλει τελεία, σε είχε ρωτήσει τα πάντα γύρω από τη ζωή σου. Φυσικά δεν της είχες απαντήσει, αλλά μαθαίνοντας γι’ αυτήν αργότερα, άρχισες να τη φοβάσαι. Γιατί κορίτσι μου; Δεν ήθελες να μιλάει για σένα από δω κι από κει; Μωρέ, άμα θέλει ο άλλος να το κάνει, θα το κάνει είτε του δώσεις το δικαίωμα είτε όχι!

Μπορεί να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για όποιον θες στη γειτονιά

Θέλω, όμως, να σου πω κάτι και να με ακούσεις. Να τα έχεις καλά με την για λίγο. Μπορεί να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για όποιον θες στη γειτονιά. Κι αν δεν θέλεις να μαθαίνεις για τους άλλους, θα σου το πω διαφορετικά.

Επειδή κατά βάθος δεν είναι κακός άνθρωπος, μπορεί κάπου να σε βοηθήσει. Θυμάσαι, εκείνο το βράδυ, που ήρθε το ασθενοφόρο και πήρε τον κύριο Γιώργο του πέμπτου; Ναι, αυτόν με τα κινητικά προβλήματα που ζει μόνος του. Ε, η για λίγο που ήταν στο μπαλκόνι, είδε τα πάντα και την άλλη μέρα ειδοποίησε την αδερφή του, η οποία δεν είχε ιδέα.

Και τότε που πάλι από το μπαλκόνι της παρατήρησε έναν νεαρό να ξημεροβραδιάζεται στο απέναντι πεζοδρόμιο και να κοιτάζει προς την πολυκατοικία μας επίμονα, είχε ειδοποιήσει όλους να προσέχουν, γιατί κυκλοφορούσε κλέφτης στη γειτονιά. Βέβαια, ο νεαρός ήταν επίδοξος αγαπητικός της κοπελίτσας στον πρώτο αλλά αυτό ας το παραβλέψουμε.

Το μεγαλύτερο καλό το έκανε τότε που είπε στη Βάσω ότι όσο έλειπε στο Αγρίνιο, τότε που ήταν άρρωστη η μητέρα της, ο άντρας της έμπαζε στο σπίτι την αγαπητικιά του. Η Βάσω, λοιπόν, του την έστησε και τους έπιασε στα πράσα. Τι; Δεν έκανε καλά; Πολύ καλά έκανε! Όχι, δεν ήταν η άρρωστη που διέλυσε το σπιτικό της Βάσως, αλλά ο αχαΐρευτος άντρας της. Η άρρωστη απλά της άνοιξε τα μάτια: είδε με τι άνθρωπο ήταν παντρεμένη και του έδωσε τα παπούτσια στο χέρι.

Και για να μην μακρηγορώ, η κουτσομπόλα της γειτονιάς είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κοινότητας που εκτός των άλλων επιτελεί κοινωνικό έργο. Δεν συμφωνείς; Εντάξει, δικαίωμά σου˙ όμως μην θυμώνεις μαζί της και μετά ξεσπάς πάνω μας.

Με την ευκαιρία, δεν κλείνεις και κάνα παντζούρι;

Συμβουλή: Την επόμενη φορά που θα γυρίσεις από ταξίδι, ρώτησε την κουτσομπόλα της πολυκατοικίας σου αν μπαινόβγαινε καμιά αγαπητικιά στο σπίτι σας.

Books and Style

Books and Style