ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΤΣΙΑΤΑ

Όταν το μαξιλάρι σου έχει λόγο, μπορεί να πει πολλά. Άκουσέ το. Μπορεί να είναι οι ίδιες σου οι σκέψεις, μπορεί να είναι κι ο άλλος σου εαυτός (καλός ή κακός). Ότι και να είναι, σίγουρα σε ξέρει καλύτερα και από εσένα την ίδια…

Επιτέλους, γύρισες από τις διακοπές! Να ήξερες πόσο μου είχες λείψει! Ήταν ατέλειωτες οι ώρες μοναξιάς που έζησα. Άλλη φορά να με παίρνεις μαζί σου. Το ξέρω, είναι δύσκολο και άδικο να μοιράζεσαι με άλλο μαξιλάρι τον ύπνο σου. Πώς να στο πω… ζηλεύω.

Έλα, πες μου πως τα πέρασες. Με έχει φάει η περιέργεια…

Λοιπόν, να σου πω την αλήθεια, εγώ το ήξερα πριν από σένα ότι δεν θα περνούσες καλά. Αν είχες πάει για διακοπές στα Κουφονήσια, όπως σου είχε προτείνει η Κατερίνα, οι πιθανότητες να γνωρίσεις κάποιον «εναλλακτικό» νεαρό και να διασκεδάσεις τρελά, ήταν πολλές. Θα γυρνούσες γεμάτη εμπειρίες και ζωντάνια και (γιατί όχι;) με μια όμορφη σχέση να σε ζεσταίνει τον χειμώνα. Απορώ ποιος σου έδωσε την ιδέα για τα Καμένα Βούρλα!

Όχι, πες μου, είναι αυτό το μέρος προορισμός διακοπών για μια νέα και τσαχπίνα σαν κι εσένα; Ήταν αναμενόμενο να βρεθείς ανάμεσα σε ογδοντάρηδες, που το μόνο που ονειρεύονται όλο το χειμώνα είναι τα ιαματικά λουτρά του καλοκαιριού. Ούτε παιχνίδια στην ακροθαλασσιά, ούτε ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και φυσικά ούτε σχέση για τις κρύες νύχτες που έρχονται. Τουλάχιστον, αν είχες πάει με το αυτοκίνητό σου θα έβλεπες την κατάσταση, θα έπαιρνες τα κουβαδάκια σου και θα την έκανες για άλλη παραλία. Ήταν απλή λογική˙ αλλά εσύ δεν έκανες τις σωστές επιλογές. Ήθελες να πας με το ΚΤΕΛ. Ε, καλά να πάθεις!

Το ξέρω ότι σε ζαλίζω με τα «αν» αλλά μη μου πεις ότι δεν έχω δίκιο. Ξέρεις ότι κάθε μέρα καλείσαι να κάνεις μικρές επιλογές, όμως έχεις αναλογιστεί πόσο σημαντικές μπορεί να είναι για τη ζωή σου; Και ας το πάρουμε απ’ την αρχή. Αν είχες τελειώσει τις σπουδές σου θα ήταν διαφορετική η ζωή σου. Αν είχες επιλέξει εκείνη τη δουλειά που σου είχαν προτείνει στη ναυτιλιακή εταιρεία, η καριέρα σου θα είχε πάρει άλλο δρόμο.

Υπάρχουν φορές που τα πράγματα είναι τόσο αυτονόητα, που φωνάζουν από μακριά κι εσύ έχεις ξεχάσει να βγάλεις τις ωτοασπίδες

Και δεν λέω ότι θα ήταν σίγουρα προς το καλύτερο. Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις αφού δεν έκανες εκείνη την επιλογή. Θα ήταν, όμως, πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Σου θυμίζω κάτι; Ναι… ναι, μαζί την είχαμε δει την ταινία του Παπακαλιάτη και μαζί μετά την συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε. Και επειδή πέρασε καιρός από τότε, μάλλον την ξέχασες. Με την ευκαιρία, να προσθέσω ότι ο Παπακαλιάτης είναι Θεός -άσχετο.

Τελικά, στο θέμα των επιλογών δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα, αφού δεν έχεις το κληρονομικό χάρισμα για να γνωρίζεις τα μελλούμενα. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιες φορές, είναι η διαίσθησή σου αλλά και αυτή την έχεις ρίξει σε βαθύ και παρατεταμένο λήθαργο. Νομίζω ότι θα ’πρεπε να την σκουντάς κάπου κάπου για να ξυπνάει. Αλλά υπάρχουν φορές που τα πράγματα είναι τόσο αυτονόητα, που φωνάζουν από μακριά κι εσύ έχεις ξεχάσει να βγάλεις τις ωτοασπίδες.

Αν όμως με είχες πάρει μαζί, λέω ΑΝ, δεν θα πλάγιαζες σ’ ένα ξένο, άγνωστο μαξιλάρι ξενοδοχείου. Θα ήμασταν μαζί, θα συζητούσαμε και, που ξέρεις, μπορεί να άκουγες και καμιά συμβουλή μου. Ίσως για λίγο να αντικαθιστούσα την κοιμισμένη σου διαίσθηση.

Θα σου πω όμως και αυτό και μετά θα κλείσουμε τα ματάκια μας. Επειδή πιστεύω ότι στη ζωή αυτή ό,τι γίνεται, γίνεται για ένα σκοπό και όχι τυχαία, τελικά μήπως καλά έκανες και διάλεξες για διακοπές τα Καμένα Βούρλα; Σου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσεις από κοντά την τρίτη ηλικία και να δεις τι σε περιμένει κι εσένα όταν φτάσεις εκεί. Γελάς πικρά; Άντε καλέ, αστειεύτηκα!

Έλα να κοιμηθούμε και αύριο τακτοποιείς τις βαλίτσες. Καληνύχτα.

Ερώτηση: Κουφονήσια ή Καμένα Βούρλα;

Books and Style

Books and Style