ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Πρόεδρε της Τουρκίας,

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı,Tayyip Erdogan,

θα συμφωνήσω μαζί σου.

Είναι δικό σου καθαρά θέμα, θέμα του τουρκικού λαού, πώς θα διαχειριστείτε τα μνημεία που εδώ και πολλούς αιώνες βρίσκονται πια στην κατοχή και στο έδαφός σας.

Είναι στην δική σας κρίση και δική σας απόφαση να τα μετατρέψετε σε τζαμιά, σταύλους, αίθουσες εκδηλώσεων, παλάτια ή μουσεία.

Και είναι πολύ φυσικό η Αγία Σοφία, το σύμβολο του Βυζαντίου και της χριστιανοσύνης, να ενοχλεί πολλούς από εσάς, καθώς στέκεται στο διάβα των καιρών αγέρωχη και επιβλητική, προκαλώντας τη μήνη δικών σου φανατικών μουσουλμάνων  εθνικιστών.

Είναι στο χέρι σου, πρόεδρε της Τουρκίας, να αλλάξεις αυτό το καθεστώς που θεωρούν όλοι αυτοί ότι προσβάλλει τη δική σας θρησκεία και τον πολιτισμό.

Και κανένας τρίτος, κανένας ηγέτης Μεγάλης Δύναμης, δεν έχει το δικαίωμα να σου επιβάλει ή να σου υποδείξει πώς θα διαχειριστείς εντός του κράτους σου μνημεία ξένων και δη εχθρικών, κατά τη γνώμη ορισμένων από εσάς, λαών.

Ο μόνος που έχει το δικαίωμα να σου εκφράσει την άποψή του και να σου επιβάλει τη θέλησή του είναι ο τουρκικός λαός.

Και αυτόν υποθέτω πως τον σέβεσαι, για να εκλέγεσαι όλα αυτά τα χρόνια με αυτήν την πλειοψηφία, την οποία ηγέτες άλλων χωρών δεν τολμούν ούτε να φανταστούν.

Και θα μου επιτρέψεις να πιστεύω, Ταγίπ, πως ο τουρκικός λαός δεν είναι ένας λαός απαίδευτος, προκατειλημμένος, φανατισμένος, ανιστόρητος και εχθρικός προς τους Έλληνες. Αποτελούν μειοψηφία οι Τούρκοι που ονειρεύονται πολέμους και αίμα και την αναγέννηση της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ελάχιστοι όσοι παραβλέπουν ότι κάθε ισχυρή Αυτοκρατορία στο τέλος παρακμάζει και διαλύεται, όπως συνέβη και με τη δική μας και τη δική σας.

Αξιότιμε πρόεδρε της Τουρκίας,

θα μου επιτρέψεις να σου υπενθυμίσω πως όλοι οι προηγούμενοι από εσένα ηγέτες του κράτους σου και παλαιότερα της απέραντης και πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν το ίδιο θέμα να αντιμετωπίσουν.

Είναι βέβαιο ότι κι εκείνοι θα άκουγαν φωνές μίσους και προκατάληψης από μερίδα του λαού τους. Και στο παρελθόν αυτές οι φωνές ήταν πολύ ισχυρότερες από αυτές που εσύ ακούς.

Κι εκείνοι θα βρέθηκαν στο δίλημμα να προτάξουν το πολιτικό τους όφελος και να ικανοποιήσουν τη βούληση των υπηκόων τους.

Κατάφεραν, ωστόσο, να θέσουν τον σεβασμό, την μεγαλοψυχία, την λογική και την ανωτερότητα του ισχυρού, το οικονομικό όφελος, κίνηση απόλυτα δικαιολογημένη, υπεράνω των δικών τους προσωπικών συναισθημάτων ή της βούλησης  μερίδας του λαού τους. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι υπήρξε ο λόγος διατήρησης αυτού του μνημείου επί αιώνες και όχι η παρέμβαση ισχυρών ξένων ηγετών, τους οποίους έχετε αποδείξει ότι δεν υπακούτε, όταν δεν το επιθυμείτε.

Οι προκάτοχοί σου μετέτρεψαν τον Ναό σε μουσείο, άνοιξαν τις πόρτες του στο κοινό, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε Έλληνες, Τούρκους και επισκέπτες από όλο τον κόσμο να θαυμάζουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και το μεγαλείο του κι εσείς να απολαμβάνετε και τα οικονομικά οφέλη.

Θα ήταν πολύ λυπηρό, αγαπητέ μου Ταγίπ, και απογοητευτικό για την εικόνα σου να φύγεις από την εξουσία, έχοντας στο ενεργητικό σου την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Έχοντας αποδείξει στους εχθρούς και φίλου σου πως δεν είσαι ο ισχυρός ηγέτης που θέλεις να πιστεύουν, αλλά ο ανασφαλής που τρέμει έναν ναό και τον συμβολισμό του και προσπαθεί να τον προσβάλει και να τον αποδυναμώσει.

Και έχοντας ακόμη δώσει την εντύπωση ότι επέλεξες τον οδό της ιεροσυλίας και ασέβειας και δη σε μία ηλικία, στην οποία τα πάθη αμβλύνονται και η σοφία και η λογική δέον να υπερισχύουν σε κάθε σώφρονα ηγέτη.

Όμως, παρόλα αυτά, είναι καθαρά δική σου η απόφαση να αποτελέσεις εσύ την εξαίρεση και να το πράξεις, Ταγίπ.

Εμείς θα το δεχθούμε και αυτό με χαμόγελο και ηρεμία, διότι γνωρίζουμε καλά πως όσα κοράνια και να διαβάσεις μέσα στο κόσμημα του Βοσπόρου  και της χριστιανοσύνης το σύμβολο το ακατάλυτο, όσους μιναρέδες και να του προσθέσεις, η φωνή του μουεζίνη σου θα χάνεται στον απόηχο των ιερών ψαλμωδιών των δικών μας Πατριαρχών, οι ακτίνες του ήλιου θα πέφτουν πάνω στα πρόσωπα των δικών μας αγίων και οι ψυχές των βασιλιάδων, των στρατηγών του Βυζαντίου και του λαού του θα σηκώνουν καταπάνω σου όλου του πολιτισμένου κόσμου αλλά και των φωτισμένων Τούρκων την κατακραυγή.

Και αυτό δεν το θες, Ταγίπ Εντογάν. Ούτε και πιστεύεις-δεν σε έχω για τόσο ανόητο- πως θα γονατίσεις έτσι την ελληνική ψυχή.

Γιατί αυτή η ψυχή δεν κλίνει τον αυχένα σε τέτοια τερτίπια, προκλήσεις και επίδειξη ισχύος από έναν ηγέτη που ξεχνά πως ο δυνατός, αφού θεωρείς τους Τούρκους πιο δυνατούς -και είναι αριθμητικά-, δεν προκαλεί και δεν επιτίθεται στον αδύναμο.

Ο δυνατός, στο έχω ξαναπεί, προστατεύει. Αυτό είναι λεβεντιά, αυτό είναι δύναμη.

Θα σε συμβούλευα για μια ακόμη φορά να προσέξεις την υγεία σου, Ταγίπ, το περπάτημά σου με ανησυχεί τελευταία, να πάψεις να συμπεριφέρεσαι σαν ανώριμος έφηβος και να γίνεις εκείνος ο ηγέτης που θα φέρει στην Ανατολική Μεσόγειο την ειρήνη, της οποίας και θα φιλοδοξεί να είναι και εγγυητής.

Αυτός είναι ο ρόλος που σου αρμόζει και με αυτόν θα ήθελε και ο λαός σου να τον αποχαιρετήσεις, όταν θα έλθει εκείνη η στιγμή που θα σταθείς περήφανος για το έργο σου στην πόρτα του προεδρικού σου μεγάρου.

Να μας αποχαιρετήσεις και εμάς, Ταγίπ, με ένα χαμόγελο και το χέρι στην καρδιά σου για τη φιλία και τη συνεργασία που εδραίωσες μεταξύ των δύο γειτονικών λαών…

Books and Style

Books and Style