ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Επιτέλους κράτησα στα χέρια μου την πρώτη ποιητική συλλογή «Τα περσινά τους βάζουν για καλά» του Σπύρου Γούλα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Ο Σπύρος Γούλας δεν γράφει επιτηδευμένα, γράφει βιωματικά και κυρίως ανθρώπινα. Οι στίχοι του δεν παραπέμπουν πάντα σε στίχους που σε κάνουν να κλάψεις, να στενοχωρηθείς για χαμένους έρωτες ή καινούργιες αγάπες.

Δίνει μία άλλη διάσταση στην ποίηση, αγγίζοντας τα όρια του υπερρεαλισμού. Ρίσκο αυτό για έναν ποιητή, που φαίνεται ότι ο ίδιος πετυχαίνει το στοίχημα με τους αναγνώστες και αξίζει να ρισκάρει.

Η ποίηση μοιάζει σαν παράξενη γιορτή. Άλλοτε με λίγους κι άλλοτε με περισσότερους καλεσμένους.  Ο Σπύρος Γούλας ως οικοδεσπότης αυτής της γιορτής μας προσκαλεί να γνωρίσουμε και την άλλη πλευρά της ποίησης. Την διασκεδαστική και οικεία. Την ποίηση των όμορφων και ξεχωριστών εικόνων που έχουν ως στόχο να εισάγουν τον αναγνώστη σε έναν παιχνιδιάρικο κόσμο. Η ποίηση δεν έχει μόνο εξεζητημένες φράσεις και δυσκολονόητους στίχους. Εδώ, έχει πρόσωπο και φωνή που σου μιλάει και κατανοείς πολύ εύκολα τι θέλει να σου πει.

« Σου δίπλωσα ένα καραβάκι/ χάρτινο, στραβό, μικρό δικό σου.

Μη το γελάς/ πέντε δεύτερα πριν τον πνιγμό/ μη το γελάς καθόλου/ «χρόνος απεριόριστος»/ όπως λέει και το παράγγελμα.»

Ο Σπύρος Γούλας γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών κι εργάζεται ως προγραμματιστής.

«Τα περσινά τους βάζουν τα καλά» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Αλλά σίγουρα όχι η τελευταία. Φαίνεται πόσο αγαπά την ποίηση, πόσο σπουδαία είναι γι’ αυτόν και κυρίως το πως την προσεγγίζει. Συνέχισε να μας ταξιδεύεις και να μας διασκεδάζεις μέσα από την ποίηση σου Σπύρο! Η γιορτή μόλις ξεκίνησε και βάλαμε τα καλά μας….

 

Συγγραφέας: Σπύρος Γούλας
Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2020
Σελίδες: 48
ISBN:9789604356959
Eκδόσεις: Πόλις
Σειρά: Ελληνική Ποίηση

Books and Style

Books and Style