ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Αναρωτιέμαι πώς να προλογίσω έναν συγγραφέα με ευφυές, καυστικό και αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Τελικά αποφάσισα να τον… παραδώσω στους αναγνώστες του Books and Style, με την προτροπή να διαβάσουν οπωσδήποτε αυτή τη συνέντευξη και στη συνέχεια να τρέξουν στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο για ν’ αγοράσουν το βιβλίο του, «Το Νησί Γάμα».

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να γράφεις τα δικά σου βιβλία;

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΚΑΜΑΤΗΣ: Μόλις κατάλαβα ότι δεν μπορώ να γράφω ξένα. Ένα σωρό άνθρωποι δίνουν ένα σωρό φρικτές παραστάσεις: Γράφουν βιβλία για να αναγνωριστούν τα περήφανα ονόματά τους, παίζουν μουσικές για να κονομήσουν (η αθλιότερη λέξη της Νεοελλάδας), χορεύουν (δηλαδή βασικά κουνάνε τους κώλους τους) για να τους δείξει η τηλεόραση, βγάζουν φωτογραφίες για να ζητιανέψουν like, προσπαθούν εναγωνίως να δείξουν ότι ζουν (ξένες) ζωές για να μην ζήσουν τη δική τους. Θλίψη, πλήξη, λήξη, ψύξη. Κάνε κάτι για πάρτη σου, για το πάρτι σου, για πάρ’ τη σου… κι αν αρέσει και σε κάποιον άλλο, μια χαρά.

Μ.Γ.: Τι είναι για σένα η συγγραφή;

Π.Α.: Μια τρύπια βάρκα, δύο παράφωνοι οργασμοί, τέσσερις ζεστοί κεφτέδες, είκοσι εννέα διάφανες καταδύσεις και, κυρίως, χίλιες και μία άυπνες νύχτες.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου με τίτλο «Το Νησί Γάμα». Για τι είδους νησί πρόκειται;

Π.Α.: Είναι ένα πασίγνωστο νησί όπου όλοι πρέπει να φαίνονται σοβαροί κι αυτό βέβαια τους καθιστά ολότελα γελοίους. Είναι ο τόπος που κάποτε θα εξοριστούμε όλοι και το καράβι της επιστροφής θα αργήσει λίγο. Ο καπετάνιος θα έχει πάρει λάθος δρόμο και το κύμα θα θυμίζει τα παιδικά χρόνια που μας έκλεψε κάποιος λογικός λογιστής. Για να γίνω πιο κατανοητός, πρόκειται για το νησί όπου ο God μεταφέρει δονητές με γεύση ευκαλύπτου και ο Θωνάσης εκτελεί χρέη γιατρού.

Μ.Γ.: Ποιος συμβολισμός υπάρχει στην ιστορία που αφηγείσαι;

Π.Α.: Ο βασικός συμβολισμός κρύβεται πίσω από την Τεράστια Οδοντόβουρτσα. Αν ο αναγνώστης κατορθώσει να αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον ταντρικό γρίφο, τότε όλα θα αποκαλυφθούν απότομα (καλύτερα να είναι καθιστός και με ελαφρώς ανασηκωμένα πόδια, εκείνη την ώρα) μπροστά του.

Μ.Γ.: Υπήρξε κάποια αφορμή που σου ενέπνευσε το θέμα του βιβλίου;

Π.Α.: Όταν ήμουν μικρός, η γιαγιά μου χόρευε (γυμνή φυσικά) rock n roll μπροστά μου. Αυτό το γεγονός με στιγμάτισε και αναγκάστηκα να μιλήσω σε ψυχαναλυτές και ψυχανώμαλους. Μου πρότειναν μεταμεσονύκτιο windsurfing και ταξίδια μέχρι να κλείσουν οι πληγές. Ο χειρότερος απ’ όλους – το θυμάμαι σα να ’ναι τώρα και ανατριχιάζω – μου είπε: Όταν ξεμείνεις από υπομονή και φρούτα, γράψε ένα βιβλίο!

Μ.Γ.: Πως θα χαρακτήριζες το βιβλίο σου;

Π.Α.: Μια ζουμερή γροθιά πάνω στη μυξιάρικη μύτη της βαρεμάρας. Και δύο γλιστρήματα κάτω από την κρύα επιφάνεια της μύτης.

Μ.Γ.: Γιατί επέλεξες ο ήρωάς σου να φέρει το δικό σου όνομα;

Π.Α.: Δεν το επέλεξα εγώ αλλά αυτός. Με ρώτησε, στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός, μετά με δωροδόκησε και τελικά τα βρήκαμε.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μήνυμα που υπάρχει το βιβλίο σου;

Π.Α.: Μην πιστεύετε στα μηνύματα. Πιστέψτε στα παιχνίδια.

Μ.Γ.: Ετοιμάζεις κάποιο νέο βιβλίο και σε τι θα αναφέρεται;

Π.Α.: Προς το παρόν προσπαθώ να ζω στο παρόν και δεν ετοιμάζω τίποτα. Κάθε βιβλίο μου αναφέρεται στα βασικά δύο-τρία θέματα που με απασχολούν: η ελευθερία και οι ψευδαισθήσεις της, ο χαμένος αγώνας απέναντι στη δυσκοιλιότητα των σοβαρών ανθρώπων, το αυριανό σεξ και η προχθεσινή ευτυχία.

Μ.Γ.: Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;

Π.Α.: Να τονίσω την μόνη μαγική πρόταση που ξέρω: ENJOY THE GAME*
*Την γράφω στα αγγλικά, γιατί έτσι την είδα κι έτσι πρέπει να την μεταφέρω.
*Το βιβλίο «Το Νησί Γάμα» του Παρασκευά Ακαμάτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Βιογραφικό

Ο Παρασκευάς Ακαμάτης γεννήθηκε χωρίς καμία σοβαρή προειδοποίηση. Από μικρό παιδί αναγκάστηκε να εργαστεί σκληρά προκειμένου να µην δουλέψει καθόλου. Το μυθιστόρημά του Σαμπάνια µε Γύρο (Ωκεανίδα 2009) κέρδισε 2 τριεθνή βραβεία (2×3=7 βραβεία) και γυρίστηκε ταινία µε τίτλο «We are all just prisoners here of our own device» από τον γνωστό χολιγουντιανό σκηνοθέτη ΑΤΜ. Το μυθιστόρημά του Ζωνιανά Gold (Ωκεανίδα 2013) εξαντλήθηκε αμέσως και ξανατυπώθηκε αμέσως. Το βιβλίο προκάλεσε πάταγο και κάποιοι λένε πως η οικοµικοκοινωνικοπολιτικοσεξουαλικοκαπνιστική γραμμή τής (κάτω) χώρας άλλαξε εξαιτίας του. Στην προσπάθειά τους να το προμηθευτούν και να το χρησιμοποιήσουν στην ώρα του, αρκετές γυναίκες χώρισαν από τις τσάντες τους, πολλά τρελά μωρά εγκαταλείφθηκαν από τους μπαμπάδες τους και όλες οι γιαγιάδες έκοψαν αλυσίδες αιώνων.

Books and Style

Books and Style