ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η καθήλωση σε πρώιμα ναρκισσιστικά στάδια δεν διαγιγνώσκεται στα σαλόνια των Αναλυτών σε πρώτο χρόνο. Κυρίως, κάνει βόλτα στις παρέες των καθημερινών δραστηριοτήτων, στα λοξά βλέμματα που σκανάρουν αδέξια τον χώρο πριν εκτοξευτούν τα πρώτα πυρά εναντίων κάποιου που προφανώς κάτι τους «χαλάει». Η δυσφορία δεν χωράει, πρέπει να μπει ο άλλος κάτω από τη γη. Το «θάψιμο», είναι μια άρνηση να ανεχτούμε, μια άρνηση να αντέξουμε μια αβεβαιότητα στον άλλον, ή να αντέξουμε την απογοήτευση στις προσδοκίες που πλάσαμε σχετικά με αυτόν χωρίς την ολική συγκατάθεσή του.

Θα έλεγα ότι είναι μια έκφανση ναρκισσιστικής παντοδυναμίας.
Στην παντοδυναμία έχουμε καταρχήν την κατάπνιξη της δύναμης του άλλου. Ο άλλος καθώς σκοτώνεται μέσω των κατηγοριών δεν έχει δύναμη να προβάλλει αντιστάσεις. Ταυτόχρονα, αλλοιώνεται το πραγματικό. Ο κατηγορούμενος, προς στιγμή εμφανίζεται ως τέρας με φόντο τις διαστάσεις που του δίνει ο κατήγορος.
Μέχρι εδώ έχουμε μία νοερή πάλη (η επίθεση σε κάποιον που τον «θάβουμε εν αγνοία του») με όπλο την κατασκευή ενός τερατουργήματος (αφού διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα και στην οθόνη παρουσιάζουμε ένα τέρας).

Σε αυτήν την έκφανση ναρκισσιστικής παντοδυναμίας, αρνείται κανείς ότι τον άλλον ίσως τον έχει ανάγκη (έχουμε ανάγκη και το μυρμήγκι). Είναι δηλαδή μια άρνηση εξάρτησης κατά κάποιο τρόπο. «Δεν σε έχω ανάγκη, σε διαβάλλω, είμαι δυνατότερος και για αυτό δεν σε χρειάζομαι, μπορώ αν χρειαστώ φίλους να βρω καλύτερους και για αυτό σε πετάω».

Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουμε αυτή την άρνηση εξάρτησης, αλλά την τάση συγχώνευσης. Εκεί ο κατήγορος λέει «είμαι τόσο δυνατός που παρόλο που θα σε θάβω μπροστά στα μάτια σου, ή με τρόπο που υποτιμά την αντίληψή σου, θα εξακολουθείς να είσαι κοντά μου ή κοντά σε συμφέρουσα για μένα κοινωνική συνθήκη».
Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που επιδίδονται στο σπορ είναι ανταγωνιστικά, και δεν μας κάνει εντύπωση που προσφέρουν τον εαυτό τους στο βωμό αυτοκαταστροφικών τάσεων. Οι διαδικασίες «θαψίματος» που γίνονται εξωτερικά, συμβαίνουν και εσωτερικά, στον ενδότερο ψυχικό κόσμο, ή μάλλον πρωτίστως εσωτερικά, με κύριο λόγο την απόρριψη ανεπιθύμητων πλευρών του εαυτού.

Αγγελική Αρβανιτοπούλου
Master in Clinical Psychology, University of Indianapolis
Harvard edx

Τηλ: 690 68 96 68 4
site : https://angelikawingysprin.wixsite.com/happy-fellows
facebook

Books and Style

Books and Style