ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Όταν πρωτοκράτησα στα χέρια μου το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή με τίτλο «Οι Απείθαρχοι», είχα περιέργεια να δω σε ποιους αναφέρεται. Ξεκίνησα να διαβάζω και δεν ήθελα να σταματήσω. Κάθε σελίδα είχε περισσότερο ενδιαφέρον από την προηγούμενη.

Αυτή τη φορά, η οξυδερκής δημοσιογράφος, μας συστήνει έναν κόσμο που ακροβατεί ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, αλλά κρύβει τις μεγαλύτερες αλήθειες. Πόσο ριψοκίνδυνο αυτό. Κάθε κεφάλαιο και μία διαφορετική ιστορία, με άλλους πρωταγωνιστές κάθε φορά και τόπος, ένας Κόκκινος Ουρανοξύστης. Απροσδόκητες συναντήσεις κι εμπειρίες ζωής, σε μια πόλη ουτοπική. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάθε κεφάλαιο του βιβλίου έχει σαν επίλογο και μία λέξη. Μία λέξη που δεν περνάει απαρατήρητη. Κάτι σημαίνει. Σηματοδοτεί και μία εμπειρία των ανθρώπων μιας κοινωνίας. Οι άνθρωποι συγχέονται άρρηκτα με κάθε τέτοια λέξη, αφού αποτελεί συναίσθημά τους.

Η πένα της Σεμίνας έξυπνη, παρασταστική. Άλλοτε σκληρή κι άλλοτε ρομαντική,  όταν και όσο χρειάζεται. Μεταπηδά από το δραματικό στο χιουμοριστικό στοιχείο με τρόπο δεξιοτεχνικό. Με γλαφυρότητα , τολμά να πλάσει καταστάσεις και διαλόγους με ανθρώπους που ο καθένας μας γνωρίζει ή έχει ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Αϊνστάιν, Λένιν, Πικάσο, Μέριλιν Μονρόε, Κατερίνα Γώγου, Μαρίκα Κοτοπούλη, Θανάσης Βέγγος, κ.α. είναι μερικά από τα ονόματα που παραθέτει και συμβιώνει μαζί τους, σε ένα παράλληλο σύμπαν. Οι χαρακτήρες αυτοί μας (ξανά)συστήνονται μέσα από τις μύχιες σκέψεις και πράξεις τους.

Εντελώς αριστοτεχνικά, η Σεμίνα Διγενή παραθέτει μέσα στο βιβλίο της και δικά της βιώματα, από διάφορες φάσεις της ζωής της. Έρωτες, δουλειά, οικογένεια. Θυμάται, ξεχνά, αναπολεί. Τα βάζει όλα σε μία τάξη και με μία ροή, σα να έχουν συμβεί σε κάποιον άλλον κι όχι στην ίδια. Αφηγείται στιγμές της ζωής της, μιλώντας και για τις ζωές των «ενοίκων» αυτού του παράξενου ουρανοξύστη.

Ο τρόπος γραφής, παραμπέμπει σε θεατρικό σκηνικό. Σε πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν, σε ορόφους με ανελκυστήρες που ανεβοκατεβαίνουν, σε ανθρώπους που διέπονται από χαρά, λύπη, θυμό, έρωτα, πάθος, αγανάκτηση, δόξα, φήμη, κ.ά. Λες και βρίσκονται πάνω σε μία σκηνή κι εσύ ως θεατής τους κοιτάς στα μάτια, περιμένοντας την επόμενη ατάκα τους.

Η  Σεμίνα Διγενή, με απόλυτη ενσυναίσθηση γράφει ένα βιβλίο μυθοπλασίας, αλλά βγαλμένο από την ίδια τη ζωή. Ένα βιβλίο που έχει κάτι διαφορετικό κι εξίσου σημαντικό να διδάξει στον καθένα μας. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή πλάι στη θάλασσα, αξίζοντας μία περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μας.

 

Συγγραφέας: Διγενή Σεμίνα

Εκδότης: Εκδόσεις Κάκτος

ISBN: 9789603823957

Αριθμός Σελίδων: 424

Διαστάσεις: 14χ21

Γλώσσα Γραφής: ελληνικά

Έτος Έκδοσης: 2020

Books and Style

Books and Style