ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Βολοντιμίρ Ζελένσκυ,

δεν ξέρω πόσα λάθη έχεις διαπράξει ως ηγέτης, παιδί μου. Όλοι οι ηγέτες διαπράττουν λάθη. Ίσως να μην κατάφερες να προσφέρεις όσα υποσχέθηκες. Ποιος, άλλωστε, κατάφερε ποτέ να ικανοποιήσει απόλυτα όλες τις ανάγκες του λαού του;

Όμως ο ηγέτης αναδεικνύεται στα δύσκολα.

Κι εσύ διαφέρεις από εκείνους, από όλους τους άλλους ηγέτες, γιατί στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα σου, την ώρα που τα μαχητικά μιας άλλης χώρας, στρατιωτικά ισχυρότερης, ομόφυλης και ομόγλωσσης, καταστρέφουν τις πόλεις και δολοφονούν σαν στυγνοί εγκληματίες τον λαό σου, εσύ δεν φεύγεις, όπως πράττουν όλοι οι ηγέτες, όπως έπραξαν όλοι οι δικοί μας στις ήττες μας.

Εσύ μένεις εκεί και σηκώνεις την Ουκρανία και τον λαό σου στις μικρές σου πλάτες.

Γιατί εσύ έχεις ψυχή, Βολοντιμίρ Ζελένσκυ.

Και αυτήν την ψυχή ορθώνεις απέναντι στον εισβολέα που αδιάντροπα οδήγησε τον λαό σου στον δρόμο της προσφυγιάς, μωρά και γερόντισσες μέσα στο κρύο, μητέρες μακριά από τους συζύγους τους, έβαψε και συνεχίζει να βάφει τους δρόμους των ιστορικών πόλεών σου με το αίμα τους.

Και, το σπουδαιότερο, μας μεταδίδεις με αξιοπρέπεια αυτό το θάρρος και την βεβαιότητα πως θα είσαι εκεί ως το τέλος, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό για σένα και τον λαό σου.

Ξέρουμε, το διαβάζουμε στα μάτια σου, πως θα πεθάνεις, αν χρειαστεί, με τη σημαία της χώρας σου στα χέρια σου για τις αρχές και τα ιδανικά σου.

Δεν καταδέχεσαι να ζητιανέψεις τη βοήθεια των ισχυρών της Δύσης. Να βασιστείς μόνο σ’ αυτήν και να εγκαταλείψεις αυτόν τον αγώνα, όπως θα έκαναν πολλοί στη θέση σου, αφού δεν την έχεις λάβει.

Περήφανος και γενναίος, παλεύεις μόνος σου, χωρίς να παύεις να ελπίζεις ότι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εναντιωθούν επιτέλους έμπρακτα και δυναμικά σε έναν εισβολέα. Έναν καταπατητή του διεθνούς δικαίου, απομονωμένο από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Και παρόλο που δεν την βλέπεις αυτή τη βοήθεια στο πεδίο των μαχών με χίλια αναίσχυντα επιχειρήματα, εσύ παραμένεις εκεί και αγωνίζεσαι, βασιζόμενος μόνο στην ψυχή του Ουκρανικού λαού, την δική σου μεγάλη ψυχή.

Και αν κάποιοι σε υποτιμούσαν και σε απαξίωναν ως ηγέτη, την πήραν σήμερα την απάντησή τους.

Ο κωμικός έγινε ηγέτης και ο ηγέτης γελοίος.

Γιατί ο στρατηγός και ο ηγέτης τέτοιες στιγμές αναδεικνύονται. Κι εσύ αυτή τη στιγμή αποδεικνύεις όχι μόνο ότι άξιζες τη θέση του προέδρου της χώρας σου, αλλά ότι αξίζεις και τη θέση στις καρδιές όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών του πλανήτη.

Παιδί μου Βολοντιμίρ, μη λυπάσαι αν υπάρχουν και εκείνοι που στηρίζουν αυτή την εισβολή.

Μην τους ξεσυνερίζεσαι, μην τους κρατάς κακία.

Εγκλωβισμένοι είναι στον κακό εαυτό τους, ανθρωπάκια που δεν έμαθαν τι σημαίνει πατρίδα, τι σημαίνει τιμή. Ανάλγητοι και αδιάφοροι, δεν τους συγκινεί ούτε το αίμα των παιδιών σου, ούτε τα μωρά στο κρύο, ούτε η αγάπη προς την Πατρίδα και τα ιδανικά σας. Γιατί εκείνοι δεν έχουν αυτή την ευλογία, αυτή την ψυχική ανάταση που όλα αυτά χαρίζουν στον άνθρωπο και θεμέλιωσαν τον πολιτισμό όλων των ελεύθερων λαών της γης, καθορίζοντας και την πορεία μας στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Είμαι βέβαιη πως κι εσύ και ο γενναίος λαός σου θα δείξετε κατανόηση με την μεγαλοψυχία σας και προς τους αδρανείς ηγέτες της Δύσης. Αυτούς που σου είπαν ξεδιάντροπα «συνέχισε μόνος σου, είμαστε μαζί σου».

Όμως είναι ασυγχώρητοι, παιδί μου.

Το έχουμε βιώσει και εμείς αυτό, τότε στην Κύπρο μας. Τότε που δεν υπήρχε ούτε η ενημέρωση, ούτε η εικόνα, ένας ηγέτης σαν κι εσένα να αντισταθεί. Τότε που εκείνοι είχαν και πάλι την ίδια ιταμή στάση και ακόμη χειρότερη.

Γιατί δεν είχαν το θάρρος να σταθούν απέναντι σ’ αυτή την εισβολή, όπως δεν το έχουν και τώρα. Κρύβονται πίσω από τις δικές τους ενοχές για τις δικές τους αμαρτίες, υπόλογοι στη συνείδηση όλων μας και για τις δικές τους εγκληματικές ενέργειες σε βάρος άλλων λαών. Και που αδυνατούν ακόμη και το πιο απλό να αντιληφθούν, πως μία δίκαια στάση σήμερα θα διαγράψει κάθε άδικη του παρελθόντος.

Αλλά εμείς ελπίζουμε ακόμη πως θα αφυπνιστούν…

Παιδί μου Βολοντιμίρ Ζελένσκυ, σου μιλώ σαν μητέρα σου, γιατί θα ήθελα πολύ να ήμουν η μητέρα σου, περήφανη που δεν θα εγκαταλείψεις τον λαό σου, δεν θα φοβηθείς ούτε τον θάνατο.

Θέλω να σου πω από την καρδιά μου πως πιστεύω βαθιά σε σένα και ξέρω πως θα νικήσεις. Έχεις ήδη νικήσει.

Εμείς όλοι που αγαπάμε τον άνθρωπο και τη ζωή, που φαίνεται πως απομείναμε λίγοι αλλά δυνατοί, είμαστε μαζί σου.

Κι επειδή δεν μπορούμε να πάρουμε τα όπλα και να βρεθούμε στο πλευρό σου, σου στέλνουμε και την δική μας ψυχή, την δύναμη και την πίστη μας στον ιερό σου αγώνα.

Η Αλήθεια και το δίκαιο στο τέλος θα νικήσουν.

Αγωνίσου για την Ουκρανία, αγωνίσου για τον άνθρωπο.

Βολοντιμίρ Ζελένσκυ, εξέπληξες την ανθρωπότητα, θα εκπλήξεις και την Ιστορία.

 

Δόξα στην Ουκρανία!

Δόξα στον Βολοντιμίρ Ζελένσκυ!

Slava Ukraini! Heroyam slava!

Books and Style

Books and Style