ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Άξιος, ταλαντούχος, αεικίνητος και δυναμικός. Ο Νίκος Γραίγος συνεχίζει ως ένας καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του και τον άνθρωπο, να επιμελείται καλλιτεχνικά μουσικές παραγωγές με ποιότητα και ήθος και να μας χαρίζει με την υπέροχη φωνή του τα πιο όμορφα και νοσταλγικά ταξίδια. Λίγο πριν την μεγάλη περιοδεία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα και την ορχήστρα Ζαμπέτα, που θα ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, μου έδωσε μία πολύ εποικοδομητική συνέντευξη!

 Κύριε Γραίγο, τι σημαίνει για εσάς τέχνη και ποια τα κίνητρα που σας ώθησαν στη δική σας τέχνη, που είναι η μουσική;

Τέχνη για εμένα είναι η ζωή. Η μουσική όμως είναι ο τρόπος να δεις την ζωή. Από παιδί θυμάμαι το κίνητρό μου ήταν η επαφή και η τέχνη ενώνει ανθρώπους με το πιο καθαρό αίσθημα.

Ανήκετε στη νέα γενιά καλλιτεχνών με σημαντική πορεία και πολλές επιτυχίες. Τι είναι αυτό που σας τρομάζει στην εποχή μας και ποια η άμυνά σας στους φόβους σας;

Δεν ξέρω αν έχω πολλές επιτυχίες. Το σίγουρο όμως είναι πως όλα έγιναν μαζί με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και την αγάπη των ανθρώπων και τους ευχαριστώ… Δεν έχω φόβους πια, ίσως γιατί έχω ζήσει πολλά κι εκτιμάω τα αληθινά. Για όσα μπορώ κρατάω γερά το τιμόνι, όμως είναι μια δύσκολη εποχή που δεν θέλει λόγια αλλά δουλειά και σεβασμό από όλους και προς όλους, για να πάμε μπροστά.

Τι θέση έχει το βιβλίο στη ζωή σας; Διαβάζετε αρκετά;

Το βίβλο ήταν και είναι παράθυρο στο φως, σε μια εποχή που όλα έχουν περάσει αλλού, μέσα από την τεχνολογία λαμβάνουμε την κάθε πληροφορία. Διαβάζω αρκετά, όλα υπάρχουν, στην Ελληνική γραμματεία υπάρχει ένας κόσμος ολόκληρος, ο Ελληνικός τρόπος, ο Ελληνικός λόγος είναι παγκόσμιος κι εκεί υπάρχουν όλα. Σε μια εποχή που τα φώτα γυρίζουν αλλού. Ο Σεφέρης ο Ελύτης ο Γκάτσος ο Μάνος Ελευθερίου, η Κική Δημουλά. Θέλουμε μια ολόκληρη μέρα για να πούμεε πόσο τους αγαπώ, τους τιμώ και τους σέβομαι.

Η μουσική είναι η μεγάλη σας αγάπη. Ο μεγαλύτερος έρωτάς σας όμως, ποιος είναι;

Η μουσική με διάλεξε. Νομίζω πως ήταν πάντα μαζί μου, άλλες φορές στο πλάι, στην σιωπή μου κι άλλες φορές στο κέντρο. Μέσα στα χρόνια δεν πιστεύω στον έρωτα αναζητώ σαν ταξιδευτής με την καρδιά τον έρωτα που γίνεται αγάπη. Έχω ζήσει δύο μεγάλους έρωτες κι εύχομαι στον κάθε άνθρωπο να ζει δυνατά και να μοιράζεται. Το μαζί έχει μεγάλη δύναμη, ίσως την μεγαλύτερη, σε μια εποχή που οι σχέσεις μοιάζουν σαν φτερό στον άνεμο να χάνονται… Οι άνθρωποι δεν κατανοούν πως με το να βάζουν φίλτρα στο κινητό σε κάθε φωτογραφία για να φτάσουν στο καλύτερο, τους έβαλαν φίλτρο και στην αλήθεια. Δεν μπορούν να είναι όλα ακριβώς στην ζωή. Χάθηκε το πηγαίο, η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου. Ζούμε στην εποχή της βίας και της τεχνολογικής προόδου, δυστυχώς όμως όχι της αγάπης.

To 2018, ήσασταν ο πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής στον διαγωνισμό της Eurovision. Πώς το βιώσατε;

Είναι τιμή μεγάλη να έχεις αυτήν την θέση κι ευχαριστώ τους ανθρώπους της ΕΡΤ για την συνεργασία μας και την επιλογή τους σε εμένα, μέσα σε αυτό τον κύκλο εργασιών. Η ΕΡΤ είναι μια ολόκληρη ιστορία, ένα είναι πανεπιστήμιο για όποιον άνθρωπο έχει την θέληση να μάθει σε όλα τα επίπεδα. Ήταν μία υπέροχη εμπειρία!

Διάβασα ότι πέραν από ερμηνευτής, επιμελείστε και επιτυχημένες μουσικές παραγωγές. Μιλήστε μου λίγο περί αυτού.

Δεν βλέπω τον εαυτό μόνο σαν ερμηνευτή. Σε κάθε παραγωγή με ενδιαφέρει η κάθε λεπτομέρεια στην δουλειά μας, τόσο πριν, όσο και μετά την σκηνή. Κι αυτό σίγουρα έχει ένταση, αγωνία, αλλά αν το αντέξεις, τότε έχεις αποτελέσματα, που σε πάνε παρακάτω!

Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για το φετινό καλοκαίρι ή το χειμώνα;

Είμαι σε συνεργασία με τον κορυφαίο ερμηνευτή Γιώργο Ζαμπέτα, έναν ξεχωριστό άνθρωπο και καλλιτέχνη. Κάναμε ένα μικρό αλλά δυνατό κύκλο εμφανίσεων στην Αθήνα και ετοιμάζονται συναυλίες σε όλη την Ελλάδα σε λίγο καιρό, με μια πλειάδα καλλιτεχνών, την ορχήστρα Ζαμπέτα και μια πολύ ικανή ομάδα συνεργατών!

Ο Γιώργος Σεφέρης, είπε κάποτε ότι πρέπει να αναζητάμε τον άνθρωπο, όπου κι αν βρίσκεται. Τι απαντάτε σε αυτό, ειδικά σε μια εποχή που η ανθρωπιά εκλείπει;

Το ταξίδι του ανθρώπου στην ουσιαστική επαφή, πέρα από τα λόγια, γεννά την ζωή. Μέσα από κάθε δυσκολία οφείλουμε να είμαστε ταγμένοι σε αυτόν τον δρόμο.

Ποιες προσωπικότητες (γενικά όχι μόνο στη δουλειά σας) έπαιξαν ρόλο στην καλλιτεχνική σας πορεία;

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που έφτιαξαν τον δρόμο μου, οι δάσκαλοί μου, οι φίλοι μου, Διάφορες σχέσεις και συναντήσεις που κρατάω μέσα στην μουσική μου εργασία και στα ταξίδια μου. Μεγάλος πλούτος κι όλα είχαν κι έχουν μία θέση στην καρδιά και στην ζωή μου, δεν ξεχνώ ποτέ… Δεν θα αναφερθώ σε ονόματα γιατί θα αδικήσω κόσμο και δεν το θέλω. Θα πως όμως ότι νιώθω πως ένα πράγμα χρωστάω και προσπαθώ μέσα στα χρόνια να το τηρώ. Να γυρίζω πίσω το καλό και να είμαι παρών όχι στα εύκολα και στα σίγουρα, αλλά στα σοβαρά και στα δύσκολα…

Books and Style

Books and Style