ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Το φετινό καλοκαίρι ξέραμε ότι θα είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Βγήκαμε από μία άνοιξη των περιορισμών, λόγω του COVID-19. Ενός απρόσμενου και αόρατου ιού, τον οποίο δε θα αναλύσω. Δεν είμαι ούτε ειδικός για να το κάνω, αλλά φαντάζομαι ότι  διαβάζουμε κι ακούμε καθημερινά γι’αυτόν στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση, στο μετρό, στο τρένο, στο σπίτι, στο σούπερμάρκετ. Τώρα και στην παραλία!

Το καλοκαίρι αυτό προσέχουμε (λίγο παραπάνω) για να έχουμε. Και καλά κάνουμε. Η υγεία μας ήταν, είναι και θα είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας. Όσο κι αν δε το πιστεύουμε πολύ, όταν το ευχόμαστε. Δεν είναι δεδομένη. Ποιος μας εμποδίζει όμως, να προσέχουμε, αλλά παράλληλα και να ζούμε;

Το καλοκαίρι για πολλούς δεν είναι αρεστό, ενώ για άλλους είναι η πιο θαυμάσια εποχή του χρόνου. Κάπου ανάμεσα στις δύο πλευρές, βρίσκομαι εγώ.  Δε λατρεύω το καλοκαίρι, μα ούτε και το μισώ. Αυτό που μου αρέσει σε αυτή την εποχή, είναι η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει. Τα καλοκαίρια κοινώς, όλα επιτρέπονται. Οι βόλτες με φίλους, τα βράδια που γίνονται ξημερώματα, τα αμέτρητα παγωτά και τα μπάνια, οι κουβέντες σε παραλίες, ταράτσες, βεράντες, μώλους, λιμάνια, μέχρι το πρωί, το δροσερό αεράκι, οι παγωμένες μπύρες, οι ατελείωτοι χοροί, οι αλλόκοτες ώρες ύπνου. Καλοκαίρι θα πει θερινά σινεμά, παραστάσεις σε αρχαία θέατρα και κοκτέιλ πλάι στη θάλασσα.  Για τους περισσότερους, το καλοκαίρι δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Οι  πιο ωραίες στιγμές της μέρας,  την εποχή αυτή, είναι το πρωί και το σούρουπο. Δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή, από το να απολαμβάνεις ένα πρωινό μπάνιο στη θάλασσα. Έτσι, γλιτώνεις και την πολλή ζέστη, αλλά και την πολυκοσμία. Βουτιές σε καταγάλανα δροσερά νερά, πίνοντας το καφεδάκι σου και διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο. Είναι η στιγμή εκείνη, που θες ο χρόνος να σταματήσει. Δε σε νοιάζει ούτε το πριν, μα ούτε και το μετά. Εστιάζεις στη στιγμή. Τη ζεις. Την απολαμβάνεις και ηρεμεί η ψυχή σου. Πόσο ανάγκη το έχουμε όλοι αυτό. Να ηρεμεί η ψυχή μας. Η θάλασσα αποτελεί το  πιο ισχυρό αγχολυτικό μας. Στην όψη της, στο άκουσμα της και στην αφή της, νιώθεις ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Έπειτα το σούρουπο. Τότε που η θάλασσα ανοίγει την αγκαλιά της και υποδέχεται καθημερινά φωτεινούς ήλιους. Αυτή κι αν είναι η πιο γενναία πράξη αγάπης. Ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα. Είτε το δεις από το μπαλκόνι του σπιτιού σου, είτε ιδανικά από μία παραλία, θα θες να απαθανατίσεις αυτή τη στιγμή στη σκέψη σου. Σαν το πιο όμορφο καρτποστάλ που έλαβες το καλοκαίρι αυτό.

Το καλοκαίρι είναι εικόνες και στιγμές. Είναι άνθρωποι και συναισθήματα. Για άλλους δυνατότερα και γι’ άλλους πιο ήπια. Μία σοφή ρήση λέει: ”Να ζείτε τα καλοκαίρια σας. Όπως και κάθε εποχή. Γιατί πίσω δεν γυρνούν”.

Κακά τα ψέματα, καμιά στιγμή δεν γυρνάει πίσω αφού τη ζήσεις. Καμιά εποχή. Έτσι και το καλοκαίρι. “Ρούφα” κάθε στιγμή του, ζήσε κάθε εμπειρία του, βούτα σε κάθε πτυχή του!

Υ.Γ Όσοι δεν έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε ή να γευτείτε τη θάλασσα και τον ήλιο, αδράξτε τις στιγμές αυτής της εποχής με τρόπους που θυμίζουν καλοκαίρι. Το καλοκαίρι ζει μέσα μας!

Books and Style

Books and Style