ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Φίλες και φίλοι, σας προσκαλώ να κάνουμε με μια βόλτα σ’ ένα ονειρεμένο περιβάλλον, σε μια από τις πιο γνωστές βασιλικές επαύλεις, που, ναι, βρίσκεται στην Ελλάδα, στο νησί της Κέρκυρας!

Ο λόγος για το περίφημο Αχίλλειο, έργο των Ιταλών αρχιτεκτόνων Ραφαέλε Καρίττο και Αντόνιο Λάνντι. Το θερινό παλάτι χτίστηκε το 1890 σε πομπηινό ρυθμό και τα έξοδα βάρυναν την αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, τη γνωστή σε όλους ως Σίσσυ. Η υγεία της ήταν επιβαρυμένη και το κλίμα της Κέρκυρας ήταν το καλύτερο δυνατό για εκείνη.

Η Ελισάβετ λάτρευε τον δικό μας αρχαίο ήρωα, τον Αχιλλέα, γι’ αυτό αφιέρωσε σε κείνον την έπαυλη (εξ’ ου και το όνομα Αχίλλειον), κοσμώντας τους υπέροχους κήπους με αγάλματα, εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία.

Τα πιο γνωστά είναι οι «εννέα μούσες» (κάποιες δημιουργήθηκαν από τον Ιταλό γλύπτη Ντομένικο Μοράνι και κάποιες αγοράστηκαν από τη Βίλλα Μποργκέζε) και το περίφημο άγαλμα του Αχιλλέα, την δύσμοιρη ώρα που δέχεται στη θνητή φτέρνα του, το θανατηφόρο βέλος του Πάρη (Αχιλλέας θνήσκων), έργο του Γερμανού γλύπτη Έρνστ Χέρτερ.Η Ελισάβετ ήταν φύση ρομαντική και επομένως μελαγχολική. Το θαυμάσιο τοπίο, η ανοιχτωσιά του πελάγους, οι θαυμάσιες «γωνιές» του καταπράσινου κήπου, οι ευωδίες των λουλουδιών, δεν στάθηκαν ικανές να θεραπεύσουν την ασθένεια της ψυχής της. Επομένως, δεν είναι τόσο περίεργο που διάλεξε να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο άγαλμα του ήρωα που θαύμαζε. Όχι κάποιο που να δείχνει την ωραιότητα και τη γενναιότητά του, αλλά την ώρα της οδύνης, λίγο πριν το κάλεσμα του θανάτου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ελισάβετ επέλεξε αυτό το άγαλμα μετά την τραγική αυτοκτονία του γιου της, του αρχιδούκα Ροδόλφου, στο Μάγιερλινγκ (οι παλιότεροι από σας, φίλες και φίλοι, θα θυμάστε με νοσταλγία την κινηματογραφική ταινία «Μάγιερλινγκ» με τον Ομάρ Σαρίφ στο ρόλο του Ροδόλφου και την Κατρίν Ντενέβ στον ρόλο της νεαρής Βετσέρα).

Αντίθετα, όταν μετά το θάνατό της στα 1898, η έπαυλη πέρασε στην κυριότητα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄, γνωστού ως Κάϊζερ, επίσης λάτρη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Εκείνος φρόντισε για τη δημιουργία και την τοποθέτηση ενός τεραστίου αγάλματος του Αχιλλέα (15μ. ύψος), το οποίο έφερε την επιγραφή «στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών».

Books and Style

Books and Style