ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Η λυρική Ειρηάννα Γιαλιτάκη, μας ξετυλίγει τις διηγήσεις της ψυχής της. Μας κάνει συνοδηγούς στα ταξίδια της και εμείς παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις ατέλειωτες μέρες και νύχτες της.

Ειρηάννα Γιαλιτάκη

Και αρχίζουμε την έρευνα στα γιατί, στις μυστήριες αιτίες που δημιουργούν τις παρακρούσεις της ψυχής. Η θέληση αναγνώρισης του ανθρώπινου γίνεται μυσταγωγική, μέσα από την ψυχολογία της ερωτικής παθολογίας. Όλες οι μορφές συνύπαρξης αποκαλύπτονται, μέσα από τον ορίζοντα του πάθους του ανθρώπου για επικοινωνία.

Η Ειρηάννα πειραματίζεται με τη γνώση της για τον άνθρωπο και τον εαυτό της. Προκαλεί την γύμνια της˙ μια γύμνια τόσο προχωρημένη και περιεκτική. Αντιπαλεύει το «νεκρό και άχρωμο», προσδιορίζοντάς το ως ανυπαρξία στη στάση μας απέναντι στη ζωή. Προσπαθεί με όλα τα μέσα να ξεφύγει από την άγνωστη πραγματικότητα.

Καταγράφει ιστορικά τον ερχομό της στον κόσμο και φέρνει στο φως την καθαρή της συνείδηση. Έτσι ακριβώς όπως την κατέκτησε. Ανοίγει τη γήινη σφαίρα και αποκαλύπτει, πως σε καμιά άλλη εποχή ο άνθρωπος δεν είδε στον εαυτό του τόσο μεγάλο πρόβλημα, όσο στη δική μας.
Ο εκλεκτικισμός την προσβάλλει και διεκδικεί τον έρωτα όπως εκείνη τον ορίζει. Και τον κερδίζει… Και τον χάνει… Και τον ξανακερδίζει στα δικά της μάτια, στη δική της γυναικεία αυτοεκτίμηση. Και ιδού, έρχεται η αναγέννηση για να εξαφανίσει την βεβαιότητα των μύθων και των αρνήσεων.

Και ιδού, έρχεται η αυτόφωτη Αγάπη, που δεν τη αποζητά, που την δημιουργεί γιατί έχει τα αποθεματικά ενός ήρωα: «Παλεύω! Από την πρώτη ανάσα μου…»

Και ιδού, έρχεται η χαρά, που κανένας απωθημένος ρυθμός δεν μπορεί να διαμορφώσει: «Γελώ! Το πρόσωπό μου γεμίζει φως κι εγώ λάμπω και συνεχίζω να γελώ. Απέναντί μου, η ζωή, με φωνάζει…»

Τα θαύματα, τα τραύματα και τα αστέρια έχουν τη ίδια πατρίδα. Τα ζει, τα αγαπάει τα περιγράφει χωρίς τα «ιμάτια της ύλης». Και αυτό είναι το κέρδος που θα αποκομίσετε από αυτό το βιβλίο. Την ικανότητα του ανθρώπου να ζει στα πιο διάφορα επίπεδα, να γνωρίζει μέσα του την ελευθερία του μαζί με κάθε τραγικό στοιχείο που την περιβάλλει.

Τίτλος: Ψυχών Διηγήσεις (2016)
Συγγραφέας: Ειρηάννα Γιαλιτάκη
Εκδόσεις: Αέναον

Books and Style

Books and Style