ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ Δ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Μετά από μελέτη, όχι απλό διάβασμα, και λέω μελέτη επειδή κάποια βιβλία θέλουν μελέτη, τολμώ να γράψω την άποψή μου για το βιβλίο του φίλου Πάνου Παπαδάκη, με τον τίτλο «Μάτερ Φαμίλιας».

Το βιβλίο αυτό έχει μια πολύ ξεχωριστή γραφή που αξίζει όλοι μας να μελετήσουμε. Ο Πάνος μέσα από αυτό το μυθιστόρημά του, μας ταξιδεύει με ένα εξαίσιο προσωπικό του στυλ στο παρελθόν και το παρόν, αναζητώντας την χαμένη αλήθεια της οικογένειας.

Η γραφή του χαρακτηρίζεται από την απλότητα μιας δημοσιογραφικής καταγραφής, με έντονες τις αποχρώσεις του σουρεαλισμού και του μυστηρίου. Με μοναδικό τρόπο, ο συγγραφέας, παρουσιάζει τις ηρωίδες του που πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημά του, την Όλγα και την Νεερούν, και την αλληλοεπίδραση που έχει η ζωή του μικρού κοριτσιού στην ανεξάρτητη και δυναμική προσωπικότητα της κυρίας Νερούντη.

Τα θαμμένα μυστικά αποκαλύπτονται μόνο σε όσους πραγματικά τους αξίζει να φανερωθούν. Κατά τη διαδικασία της αποκάλυψης, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ο θύτης γίνεται θύμα, ο κυνηγός θήραμα και οι καταστάσεις εναλλάσσονται με ταχύτητα. Ο ρυθμός καταιγιστικός και η πλοκή και το στοιχείο της ανατροπής κρατούν σε εγρήγορση τον αναγνώστη.

Πώς, όμως, συνδέονται ο Αλέξης με τον Μάνο και την Ασπασία, στην αναζήτηση του «μυστικού»; Ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος τους; Όλα αυτά τα ερωτήματα, στη συνέχεια ενός βιβλίου που θα χαρακτηρίσω αριστουργηματικό. Μια μεταφυσική άποψη μέσα από μυθιστορηματικές αναδρομές.

Αλήθεια, ο Πάνος Παπαδάκης με αυτό το βιβλίο του, γράφει το κάτι άλλο και πιστεύω ότι δημιουργεί σχολή κι ένα εντελώς νέο κύμα στην συγγραφή.

Θερμά συγχαρητήρια! Διαβάστε το, αξίζει πάρα πολλά!

Τίτλος: Μάτερ Φαμίλιας
Συγγραφέας: Πάνος Παπαδάκης
Από την Εμπειρία Εκδοτική

Books and Style

Books and Style