ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Ένα ανορθόδοξο μυθιστόρημα, αφού κινείται στα όρια της μυθοπλασίας διαπλεκόμενης με την πραγματικότητα.

Η πένα του συγγραφέα εστιάζει ήδη στο πρώτο σημείο διαφοράς, αυτό που παραβιάζει τους παραδοσιακούς κανόνες.

Η πλοκή του κάνει βουτιά στο κοινωνικό περιεχόμενο της εποχής και ανασύρει στην επιφάνεια το κίνητρο του βασικού χαρακτήρα, που δεν είναι άλλο από την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής που θα του εξασφαλίζει τα προς το ζην με αξιοπρέπεια.

Ο νουβελιστικός του χαρακτήρας, λόγω της μικρής του έκτασης, δεν αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις -στοχεύει κατευθείαν στην ουσία.

Η δομή του χαρακτηρίζεται ως επεισοδιακή, καθώς απαρτίζεται από μια ακολουθία καταστάσεων που συμβαίνουν όμως στο ίδιο άτομο, τον πρωταγωνιστή, ο οποίος αποπειράται να ζήσει τον κόσμο βάσει των ιδανικών που τον εμπνέουν.

Προερχόμενος από μία συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, λειτουργεί αλληλεπιδραστικά με το περιβάλλον του, προκειμένου να ζήσει αληθοφανείς εμπειρίες ζωής.

Ένα πόνημα γεμάτο λυρισμό και ακροβατισμούς στην ποιότητα της ψυχής και του νου.

Ο ήρωάς του – μια φιγούρα τραβηγμένη από την οικογενειακή τράπουλα του συγγραφέα – περιπλανάται από την νεαρή ηλικία ως το στάδιο της ωριμότητας, μέσα στο πεπρωμένο της μετανάστευσης.

Η αίσθηση της περιπέτειας κατέχει τη μορφή του ελέγχου της μοίρας, σε έναν κόσμο μοναχικό και απομονωμένο. Τα αντιρεαλιστικά γεγονότα αναπτύσσουν τις μύχιες επιθυμίες, τις ελπίδες και τις ανησυχίες του, προς την κατάκτηση της τελικής του ταυτότητας.

Οι σκοτεινές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες προβάλλουν μια υπόρρητη ανάγκη για κοινωνική μεταρρύθμιση, που θα προσδώσει καινούργιο χρώμα στη ιστορία, πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο.

Οι αποκλίσεις από τη χρονική ακολουθία των γεγονότων και οι ψυχικές περιγραφές του ήρωα, έρχονται να αποδώσουν μια ιστορική πραγματικότητα που δεν βασίζεται μόνο σε ιστορικά τεκμήρια, αλλά και σε προσωπικές του εκτιμήσεις.

Έτσι, η ζωή του, η προσωπικότητα του, ξεδιπλώνονται μέσα από μια λογοτεχνία γεγονότων.

Η χρήση των συμβολιστικών και εξπρεσιονιστικών τεχνασμάτων, η οποία μετατρέπει την εξωτερική δράση σε εσωτερικό δράμα που βιώνει ο ήρωας, αποτελεί την Τέχνη του συγγραφέα να εφαρμόζει τη ροή της συνείδησης σε αφηγηματικό επίπεδο.

Μια φιγούρα τραβηγμένη από την οικογενειακή τράπουλα του συγγραφέα

Η οπτικοποίηση της ψυχικής κατάστασης του ήρωα, τοποθετεί τον αναγνώστη συμμέτοχο στην παθολογία μιας διαταραγμένης εποχής που συντρίβει τον άνθρωπο και τα όνειρά του.

Υπεροξύνει μια πραγματικότητα που μας χτύπησε ξανά την πόρτα, καθώς η μετανάστευση αποτελεί μείζον ζήτημα των καιρών. κι έτσι το βιβλίο καταλήγει να διεκδικεί τη θέση του ως ένα μυθιστόρημα ηθών και αξιών.

Το ιστορικό παρελθόν του ήρωα, που ξεκίνησε από την αρχέγονη μήτρα της μάνας που συμβολίζει τις πραγματικές καταβολές του, καταλήγει στο ιστορικό μέλλον που δεν είναι άλλο από τη ίδια μήτρα που τον γέννησε και έτσι η ιστορία ολοκληρώνει τον κύκλο της μέσα από έναν λεπτοδουλεμένο ποιητικό ρεαλισμό.

Ο τίτλος του σε Greeklish διάλεκτο, καταδεικνύει σημειολογικά την διπλή ταυτότητα του ήρωα, που η μοίρα του επιφύλαξε να γνωρίσει δύο πατρίδες.

Μια υποθηκευτική ιστορία ζωής που στόχο έχει να εξιχνιάσει τις παγίδες που πέφτει ο ανυποψίαστος άνθρωπος.

Η πορεία του μέσα στον κύκλο της ζωής, θα του προσφέρει εξειδικευμένα στοιχεία γνώσης και εμπειρίας, που θα διαψεύσουν τη φτώχεια του και θα αναπτύξουν το ιδεολογικό του πεδίο.

Και έτσι το μοτίβο της ωριμότητας θα ποτίσει με χρώμα το ολόμαυρο τοπίο από το οποίο έφυγε…

Η τεκμηριωτική αντίληψη του συγγραφέα, που οδηγεί σε αποτέλεσμα βάσει των χειρισμών του ίδιου του ανθρώπου, αποτελεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του βιβλίου και το κατατάσσει στα εξαιρετικά αναγνώσματα.

Η διάπλαση των χαρακτήρων μέσα από τις κρίσεις, αποτελεί το κυρίαρχο πολιτικό διακύβευμα του συγγραφέα και αυτό τον κατατάσσει στους στοχοθετημένους συγγραφείς, σε αυτούς που δεν εκφέρουν απλά άποψη μέσα από τα βιβλία τους, αλλά που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από αυτά.

Η ευαισθησία, ο ποιητικός πειραματισμός στον πεζό λόγο και η ευθυπλασία των χαρακτήρων αποτελούν σίγουρα τα χαρακτηριστικά μιας καλοδουλεμένης προσέγγισης ενός δύσκολου συνδυασμού ζωής που αντανακλά τις παθογένειες ενός ολόκληρου πολιτικού δικτύου που διαφεντεύει τον κόσμο.

Συγχαρητήρια. Να είναι καλοτάξιδο. Και θα είναι!

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας /Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style