ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Κάποιοι σχολιαστές φοβούνται να μιλήσουν για ανοιχτή εξέγερση, καθώς οι υποτιθέμενες σύγχρονες εξεγέρσεις προαπαιτούν τη συμφωνία και κινητοποίηση των συνδικάτων.

Η εξέγερση δηλαδή, για να είναι εξέγερση, πρέπει να έχει τον χαρακτήρα της συστηματοποιημένης αντίδρασης. Πιο σύστημα κι από το σύστημα!

Γι’ αυτό χωνεύονται όλα πριν ακόμη προλάβουν να ξεκινήσουν, γι’ αυτό δεν γίνονται πραγματικές ανατροπές, γιατί το κοπάδι ακολουθεί είτε τον έναν είτε τον άλλο δρόμο.

Η ιστορία όμως δείχνει τι πραγματικά γίνεται, όταν η οργή έχει συσσωρευτεί.

Μια σπίθα είναι αρκετή για να βγει η φωτιά στους δρόμους και να κάψει τα πάντα…

Έτσι και στην Γαλλία, που ταλαιπωρείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από τους πολιτικούς της ηγέτες, δεξιούς, σοσιαλιστές (βλέπετε, το πλαίσιο της εξουσίας τους έχει αφομοιώσει όλους), ματώνουν οι δρόμοι από τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών της λιτότητας της Ευρώπης, στις οποίες η Γαλλία είναι συνδημιουργός μαζί με την Γερμανία!

Η σπίθα ήταν η φορολόγηση των καυσίμων. Αυτό ανάγκασε τους αυτοκινητιστές να βγουν στους δρόμους. Και καθώς ο νόμος τούς υποχρεώνει να φορούν κίτρινα γιλέκα, βγήκαν στους δρόμους με τα κίτρινα γιλέκα τους.
Και από εκεί και έπειτα, η ιστορία πήρε άλλη πορεία, καθώς αποτελούσε μόνο ένα μικρό κομμάτι λάβας από ένα ηφαίστειο που σιγόβραζε.

Αυτή η δυναμική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που ουδεμία ρίζα έχει στην κοινωνία που αργοπεθαίνει υπό το βάρος της λιτότητας και έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη άμορφη φτωχή μάζα, σε τίποτα δεν θυμίζει την υπερδύναμη Γαλλία.

Κι όμως, οι ηγέτες της βαυκαλίζονται ότι η Γαλλία αποτελεί κυρίαρχη δύναμη μέσα και έξω από τη χώρα…
Και μου θυμίζει αυτή την αργκό προσέγγιση, αλλά τόσο χαρακτηριστική: «Πού πας, ρε Καραμήτρο;».
Όταν πεθαίνει ο λαός σου… αλήθεια, ποια χώρα νομίζεις ότι κυβερνάς;Ποια εξουσία σε γαλούχησε να υπονομεύεις τον εαυτό σου; Να γίνεσαι γενίτσαρος σε ρόλο κυβερνήτη;
Θα σου πω εγώ…

Αυτή η εξουσία που σε βόλεψε, εσένα και το ηλίθιο εγώ σου που δεν γνωρίζει από συλλογικότητες, που δεν γνωρίζει από καθημερινό μόχθο, που δεν γνωρίζει τον άνθρωπο.

Το 70% των Γάλλων συμφωνούν με την εξέγερση, που έχει αίμα και βία όπως έχουν όλες οι εξεγέρσεις που θέλουν να ανατρέψουν μια κατεστημένη κατάσταση.

Ποιος Μακρόν;

Ποιος Μακρόν και όλοι όσοι κρύβονται πίσω από αυτόν, μπορούν να αντισταθούν σε αυτή τη θύελλα;
Η περίφημη εργασιακή μεταρρύθμιση που έφερε την εσωτερική υποτίμηση και κατά συνέπεια την διεύρυνση των ανισοτήτων, αποτελεί τη βασική αιτία αυτής της έκρηξης που πήρε διαστάσεις ντόμινο.

Η συνεχόμενη έμμεση φορολογία στις ασθενέστερες τάξεις, αντιστρόφως ανάλογη με τη συνεχόμενη φοροελάφρυνση της μεγαλοαστικής τάξης και των πολυεθνικών κολοσσών, δυναμίτισε μια εξέγερση που κάποιοι ήθελαν να της αποδώσουν κομματικό στίγμα.

Η εξέγερση έχει καθαρό πολιτικό στίγμα, που δεν αφορά όμως ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα, ούτε καμία οργανωμένη εξουσία. Αφορά τον λαό και μόνο αυτόν.

Αφορά αυτό που συμβαίνει καθολικά στην Ευρώπη και υπακούει στα κελεύσματα του νεοφιλελευθερισμού, αφορά το έλλειμμα της Δημοκρατίας που θέλει τους λαούς σκλάβους σε μια παγκόσμια οικονομική ελίτ, που αγωνίζεται να εδραιώσει την κυριαρχία της με ειρηνικούς τρόπους.

Απέναντι σε μία τέτοια εμπορευματοποιημένη ειρήνη, η αξιοπρέπεια γίνεται βίαιη δύναμη που δεν χρειάζεται καθοδήγηση για να κάνει την ανατροπή…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style