ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ / ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Ανατροπή και το δημοψήφισμα στην Καταλονία την 1η του Οκτώβρη: συντριπτική επικράτηση του ΝΑΙ. 90% και πλέον των πολιτών, με συμμετοχή της τάξης του 43%, ψήφισε ΝΑΙ στην απόσχιση της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία.

Και η Καταλονία λίγες μέρες μετά, φαίνεται να προχωρά στη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, ως εφαρμογή του νόμου σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Απομένει να δούμε, αν το κεντρικό κράτος της Ισπανίας θα καπελώσει την απόλυτα νόμιμη κίνηση της Καταλονίας να ανεξαρτητοποιηθεί. Κι αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία, θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -και ενδεχομένως να επιστρέψει στην ισπανική Πεσέτα. Τότε θα ανήκει στον εαυτό της.

Στην Ευρώπη καταγράφονται πολλά αποσχιστικά κινήματα και είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στη Βορειοανατολική Ισπανία. Οι αποσχιστικές τάσεις που παρουσιάζονται στην Ευρώπη, έρχονται σαν αποτέλεσμα της αντιθετικής στάσης με την οικονομία λιτότητας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ενοποίηση που δεν πληροί ούτε τις βασικές ομοσπονδιακές προϋποθέσεις.

Η ανεξαρτησία συνδέεται με την οικονομική αυτονομία τους από τις εθνικές τους κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν τα συνιστώμενα – από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – προγράμματα δημοσιονομικής λιτότητας.

Οι οικονομικές, γλωσσικές, πολιτιστικές και ιστορικές διαφορές ανασύρονται στην επιφάνεια και η ρήξη πλέον είναι μοιραία. Πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποσχιστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Ιταλίας.

Στην Ιταλία, οι πλούσιες περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο πραγματοποιούν δύο δημοψηφίσματα στις 22 Οκτωβρίου, με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερη αυτονομία. Τάσεις μεγαλύτερης αυτονομίας παρουσιάζει και η περιφέρεια του Νότιου Τυρόλο.

Ενώ στο Βέλγιο, η Φλάνδρα και η Φλαμανδική κοινότητα που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και η Βαλλονία στο γαλλόφωνο νότιο τμήμα της χώρας, παρουσιάζουν επίσης αποσχιστικές τάσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκοτία διεξήγαγε το δικό της δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2014, που οι αυτονομιστές έχασαν με 55%. Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί μόνο να κατασιγάσει αυτή την τάση, καθώς πια εφαρμόζει το δικό της οικονομικό πρόγραμμα, όχι στην πλάτη της Σκοτίας, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Οι αποσχιστικές τάσεις θα πολλαπλασιάζονται μέσα στους κόλπους της Ευρώπης

Και οι αποσχιστικές τάσεις θα πολλαπλασιάζονται μέσα στους κόλπους της Ευρώπης, καθώς αποτελούν παράπλευρες απώλειες από την καραμπόλα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της στείρας πολιτικής που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιβάλλουν οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών στους λαούς τους.

Η εμμονή σε πολιτικές που δεν προάγουν την οικονομία και την ισόρροπη ανάπτυξη στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και με τις αλχημείες/μαγειρέματα εσωτερικής οικονομικής καταπίεσης της μιας περιοχής στην άλλη – μόνο σε εμφυλιοπολεμικές συρράξεις μπορούν να οδηγήσουν.

Όταν το ταμείο διάσωσης της Ευρώπης δάνεισε στην Ισπανία 41 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, η ισπανική κυβέρνηση σαν αντάλλαγμα υλοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να γίνει η οικονομία πιο αποτελεσματική και παραγωγική. Έτσι κι έγινε ευκολότερη και φτηνότερη η απόλυση εργαζομένων, έτσι απέκτησε ευχέρεια το κράτος να κάνει έξωση με αμείωτο ρυθμό στους πολίτες υπό την παρουσία βαρυαρματωμένων αστυνομικών. Έτσι οξύνθηκε το φαινόμενο της φτώχειας και διογκώθηκε η εισοδηματική ανισότητα.

Το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό (το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2016 διαμορφώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ), το ενισχυμένο κατά 31,3% εμπορικό έλλειμμα και οι νέοι δανεισμοί, αποτελούν αποτελέσματα των «μεταρρυθμίσεων» της υποτιθέμενης «ανάπτυξης» που θα βίωνε η χώρα. «Ανάπτυξη» είχαν υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επέβαλλε τα μνημόνια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που δάνειζε…

Ραχόι, είσαι υπεύθυνος να πάρεις θέση απέναντι στην εξαθλίωση της χώρας σου και ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΑΙΡΕΣΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Και αν δεν μπορείς, τότε να παραιτηθείς, να σταματήσεις να την προδίδεις. Γιατί μόλις άρχισαν οι απώλειες σε άλλο επίπεδο πια…

Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style