ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Μόλις αποκτήσατε ένα κουταβάκι και δεν ξέρετε πώς να του συμπεριφερθείτε; Μοιάζει φοβισμένο, αναστατωμένο, παραξενεμένο; Σας κοιτάζει ικετευτικά στα μάτια, σαν να σας παρακαλάει για κάτι; Προσπαθεί να περάσει το δικό του και του βάζετε τις φωνές;

Αν δεν έχετε εμπειρία από προηγούμενα κουτάβια είναι πιθανόν να κάνετε λάθη στη σχέση που θέλετε ν’ αναπτύξετε μαζί του.

Ακολουθούν οι πολύτιμες συμβουλές του κτηνίατρου Γιώργου Αναγνωστόπουλου, για το πώς να υποδεχτείτε το κουταβάκι στο σπίτι σας.

Το νέο σας κουτάβι είναι σίγουρο ότι θα βρει χαρά, ζεστασιά, συντροφιά και πολύ παιχνίδι στο νέο του σπίτι. Μεγαλώνοντας, θα γίνει ένας πιστός σύντροφος.

Αυτό όπως χρειάζεται προσπάθεια. Πρέπει από τις πρώτες μέρες να μάθει τα όριά του μέσα στο χώρο σας. Το κουτάβι είναι σαν ένα μωρό, το οποίο έχει ανάγκη από σωστή και ισορροπημένη διατροφή, ήσυχο ύπνο, παιχνίδι και εκπαίδευση.

Σαν νέοι κηδεμόνες έχετε πολλά ερωτηματικά που χρειάζονται απαντήσεις. Ο πιο ιδανικός για τις απαντήσεις είναι ο κτηνίατρός σας. Κάποιες συμβουλές όμως για τις πρώτες ημέρες με τον νέο σας φίλο θα σας βοηθήσουν.

1. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκεται σε νέο και ξένο περιβάλλον.
2. Δώστε του πολύ προσοχή και αγάπη.
3. Αφήστε το να εξερευνήσει τον περίγυρο και να εξοικειωθεί μαζί του.
4. Μην το φοβίζετε με ισχυρούς θορύβους.
5. Μην το τιμωρείτε ή του φωνάζετε έντονα, διότι το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να έχετε ένα μόνιμα φοβισμένο σκυλάκι. Μην ξεχνάτε ότι η εμπειρία των πρώτων ημερών θα είναι διαρκής ανάμνηση με επίπτωση στην συμπεριφορά του.
6. Αφού το κουτάβι γνωρίσει το νέο του περιβάλλον, μπορείτε να το συστήσετε στους φίλους σας.
7. Διαλέξτε όνομα εύκολο, μικρό δισύλλαβο και εύηχο και να το επαναλαμβάνετε τα συχνά στο παιχνίδι μαζί του.
8. Ταΐστε το με μια καλή ξηρή τροφή, ειδική για κουτάβια.
9. Το κουτάβι χρειάζεται δικό του χώρο, που να του προσφέρει ασφάλεια και που μπορεί να αναπαύεται.
10. Κρατήστε τα απαγορευμένα υλικά μακριά του (απορρυπαντικά, φυτοφάρμακα, υλικά βαφής κλπ).

Μην ξεχνάτε ότι ο χαρακτήρας που θα διαμορφώσει ο σκύλος σας, εξαρτάται μόνο από εσάς και από το περιβάλλον σας, γι’ αυτό φροντίστε να τον «πλάσετε» έτσι, ώστε η συμβίωσή σας να είναι αρμονική στο μέλλον.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Κτηνίατρος
Κ. Βάρναλη 70 Ν. Ερυθραία
Τηλ. 2108078204

Books and Style

Books and Style