ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Ο Θοδωρής Ανθόπουλος είναι ένας άνθρωπος που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή που θα τον αντικρίσεις, καθώς η παρουσία, το βλέμμα και ο λόγος του εκπέμπουν γαλήνη την οποία σου μεταδίδουν.

Όταν τον γνωρίσεις και συνομιλήσεις μαζί του, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που, ενώ πατάει σταθερά στα πόδια του, ανοίγει τις φτερούγες του για ν’ ακολουθήσει τα όνειρά του.

Στην μεγάλου μήκους, μη εμπορική, ταινία RE-ACTION, υποκρίνεται έναν ζητιάνο που «συνεργάζεται» με την πανέξυπνη σκυλίτσα Ρόξυ, προκειμένου να προσφέρουν ανακούφιση στους ανθρώπους που την εμπιστεύονται.

Η επίσημη προβολή της ταινίας πραγματοποιείται την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στις 12:30 στον κινηματογράφο Δαναό.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Θοδωρή, γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Ξάνθη. Πότε ήταν η πρώτη σου επαφή με τον κινηματογράφο και το θέατρο;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρώτη επαφή που είχα με το θέατρο ήταν στα 14, όταν εντάχθηκα στη Θρακική Σκηνή. Εκεί συμμετείχα σε κάποιες παραστάσεις. Ξέρεις, η αγάπη μου για το θέατρο και η ανάγκη μου να εκφραστώ μέσα από αυτό ήταν πολύ μεγάλες, αλλά οι ευκαιρίες που μπορούν να σου δοθούν για κάτι τέτοιο σε μια μικρή πόλη είναι περιορισμένες. Αφού ενηλικιώθηκα και ήρθα στην Αθήνα, έδωσα εξετάσεις και πέρασα στη Δραματική Σχολή και ακολούθησα το όνειρό μου επαγγελματικά. Με τον κινηματογράφο, η μοναδική επαφή που είχα ήταν το 1997, μόλις τελείωσα τη σχολή, σε μια ταινία μικρού μήκους του Ιορδάνη Καρακασίδη με τίτλο «Μπαλόνι».

Μ.ΓΚ.: Σε ποια ηλικία είπες «όταν μεγαλώσω, θα γίνω ηθοποιός»;

Θ.Α.: Από πολύ μικρός, νομίζω 8 ή 9 χρονών. Έβλεπα πάρα πολλές ταινίες ως παιδί, καθότι ο πατέρας μου ήταν και είναι λάτρης του κινηματογράφου, και μαγευόμουν. Και φυσικά έβλεπα όλα τα είδη των ταινιών, κοινωνικές, φαντασίας, ιστορικές, τα πάντα, ελληνικές και ξένες.

Μ.ΓΚ.: Μεγαλώνοντας, σπούδασες υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Ποια συμβουλή δασκάλου της σχολής δεν ξεχνάς ποτέ;

Θ.Α.: Είχα τη χαρά και την ευλογία να έχω καθηγητές σπουδαίους θεατράνθρωπους. Τι να σου πω… Ελένη Χατζηαργύρη, Τίτο Βανδή, Άγγελο Αντωνόπουλο, Εύα Κοταμανίδου, Σούλα Αθανασιάδου, Όλγα Τουρνάκη, Έρση Μαλικένζου… Πήρα τόσα πολλά πράγμα από τον καθένα τους, όχι μόνο για τη δουλειά, αλλά και ως άνθρωπος. Και τους ευγνωμονώ όλους γι’ αυτό. Μια συμβουλή που θυμάμαι, είναι αυτή που μου είχε δώσει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης: «Τον κάθε ρόλο πρέπει να τον αγαπήσεις για να μπορείς να τον υποδυθείς».

Μ.ΓΚ.: Ποιος ήταν ο πρώτος σου ρόλος και πώς θυμάσαι την πρώτη σου εμπειρία;

Θ.Α.: Ο πρώτος μου επαγγελματικός ρόλος ήταν το 1995, ως μαθητής της σχολής ακόμα, στους «Πέρσες» του Αισχύλου που ήμουν στον χορό και παρουσιάστηκε στο θέατρο Λυκαβηττού. Με το που τελείωσα τη σχολή ήρθαν δύο ρόλοι, ο ένας ήταν ο ρόλος του Θεράποντα στον «Οιδίπους Τύραννος» και ο Αχυρένιος από τον «Μάγο του Οζ», στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Μ.ΓΚ.: Έχεις εργαστεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Με ποια «ιεράρχηση» ή σειρά θα τα έβαζες;

Θ.Α.: Το κάθε μέσο έχει τη δική του χάρη, τη δική του μαγεία. Αλλά το θέατρο πάντα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά˙ όποιον ηθοποιό και να ρωτήσεις αυτό θα σου πει, γιατί είναι κάτι που συμβαίνει και τελειώνει μέσα σε δυο ώρες. Η επόμενη μέρα είναι μια άλλη παράσταση, με άλλο κοινό, διαφορετικές προσλαμβάνουσες. Αυτή είναι η μαγεία του θεάτρου, η κάθε στιγμή που κλέβεις και δεν αποτυπώνεται για να μείνει και να το ξαναδείς, όπως συμβαίνει στην τηλεόραση και στο σινεμά, αλλά μένει σαν εικόνα στο μυαλό σου, σαν αίσθηση.

Μ.ΓΚ.: Ποιος είναι ο αγαπημένος ρόλος σου έως σήμερα;

Θ.Α.: Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα. Αγαπάω όλους τους ρόλους που έχω υποδυθεί μέχρι σήμερα. Έτσι κι αλλιώς για να υποδυθείς έναν ρόλο, ακόμα κι αν ο χαρακτήρας του είναι μοχθηρός ή ραδιούργος ή κακός, πρέπει να τον κατανοήσεις, να ακουμπήσεις πάνω του και να τον αγαπήσεις. Ακολουθώ πιστά τη συμβουλή που μου έδωσε ο Θεοδοσιάδης και αγαπώ όλους τους ρόλους το ίδιο.

Μ.ΓΚ.: Ποια συνεργασία σου θεωρείς ως την πιο επιτυχημένη;

Θ.Α.: Όλες. Είμαι ένας άνθρωπος που βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι μισοάδειο. Υπήρχαν δουλειές που πήγαν πολύ καλά εισπρακτικά κι άλλες όχι. Πάντα, όμως, παίζει ρόλο και το κλίμα που επικρατεί μεταξύ συναδέλφων, ο ρόλος κι όλα τα υπόλοιπα. Οπότε και σε μια εισπρακτική αποτυχία, εσύ μπορεί να έχεις δώσει τον καλύτερό σου εαυτό ερμηνευτικά, να έχεις πάρει πράγματα από τον σκηνοθέτη ή από τους συναδέλφους. Η επιτυχία βρίσκεται στα μικρά πράγματα που μπορείς να κερδίσεις, όχι στα μεγάλα.

Μ.ΓΚ.: Πρόσφατα συμμετείχες στην ταινία RE-ACTION, μια φιλοζωική, μη εμπορική ταινία μεγάλου μήκους. Ποιο είναι το μήνυμα της ταινίας;

Θ.Α.: Είναι μια πολύ τρυφερή ταινία, που καταφέρνει να θίξει μέσα σε μιάμιση ώρα πολλά σοβαρά θέματα και να περάσει αρκετά κοινωνικά μηνύματα. Βλέπεις μέσα από την ταινία πώς ένα αδέσποτο αλλάζει ολόκληρη την ζωή μιας πασίγνωστης ντίβας του θεάτρου, του παιδιού της που είναι άτομο με αναπηρία, του πατέρα της που πάσχει από κατάθλιψη. Συνειδητοποιείς πως ένα τόσο μικρό πλασματάκι, μπορεί να ανατρέψει όλη σου τη ζωή σε όλους τους τομείς.

Μ.ΓΚ.: Δεδομένου ότι η ταινία Re-Action αποτελεί μια συλλογική και αφιλοκερδή εργασία, ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να συμμετάσχεις σ’ αυτήν;

Θ.Α.: Το βασικότερο όλων ήταν η αγάπη που έχω για τα ζώα. Έχω ένα γάτο στο σπίτι και μια σκυλίτσα, που ήταν αδέσποτη και την υιοθέτησα. Μεγάλωσα από μικρός ανάμεσα σε σκυλιά και η αγάπη μου για όλα τα ζώα είναι μεγάλη. Και νομίζω ότι το κίνητρο όλων όσων συμμετείχαμε στην ταινία ήταν αυτό. Επίσης για μένα ήταν και μεγάλη χαρά, γιατί είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε ταινία μεγάλου μήκους. Και θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Αρτέμη Σαμοθράκη και τον Αλέξανδρο Κατσάρη, τους δημιουργούς της ταινίας, που μου εμπιστεύτηκαν αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο ρόλο του άστεγου, για τον οποίο δεν μπορώ να πω πολλά γιατί κρύβει εκπλήξεις. Κι επίσης, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον αγαπημένο φίλο Χρήστο Πετρίδη, που έτρεξε την διεύθυνση παραγωγής και τις δημόσιες σχέσεις της ταινίας.

Μ.ΓΚ.: Ο ρόλος σου απαιτούσε να έχεις πολλές σκηνές με τη σκυλίτσα Ρόξυ. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί της;

Θ.Α.: Άψογη! Ταιριάξαμε απόλυτα και τα βρήκαμε από την πρώτη μας συνάντηση, όταν συναντήθηκα με τους δημιουργούς για να μου δώσουν το σενάριο. Στα γυρίσματα περάσαμε πολύ όμορφα με τη Ρόξυ και υπήρχε δέσιμο μεταξύ μας!

Μ.ΓΚ.: Μετά την εμπειρία σου με τη Ρόξυ, θα δεχόσουν να ξαναπαίξεις σε ταινία μαζί της ή με κάποιο άλλο ζώο;

Θ.Α.: Με πολύ μεγάλη χαρά! Το βασικό για μένα είναι να μην ταλαιπωρείται και να μην βασανίζεται κανένα ζώο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η Ρόξυ δεν ταλαιπωρήθηκε καθόλου και γυρίζαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις σκηνές της για να μην κουραστεί καθόλου… τα γυρίσματα τα έβλεπε σαν παιχνίδι. Το ίδιο συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα σκυλάκια που πήραν μέρος στην ταινία.

Μ.ΓΚ.: Εκτός από σένα και τη Ρόξυ, ποιοι είναι οι συντελεστές της ταινίας;

Θ.Α.: Το σενάριο της ταινίας το υπογράφουν ο Αλέξανδρος Κατσάρης με τον Αρτέμη Σαμοθράκη, ο οποίος σκηνοθετεί και την ταινία. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι η Τάνια Τρύπη και ο Ντίνος Καρύδης. Συμμετέχουν οι Γιάννα Ζιάννη, Γρηγορία Αυγερινοπούλου, Γιάννης Φραγκίσκος, Δημήτρης Παπαδάκης, Βησσαρίων Τσιώνας, Χρήστος Καρνάκης, Τίφανυ Δανιήλ, Τζένη Καζάκου και Αντρέας Σταματόπουλος.

Ως guests συμμετέχουν οι Άννα Αδριανού, Τζόυς Ευείδη, Άννα Κουρή, Γιώργος Μαυρίδης, Δημήτρης Μηλιόγλου και οι Ηλίας Μαραβέγιας, Άννα Νικολαίδη, Νίκος Παρτσώλης, Φωτεινή Πετρόγιαννη και Joy Κουμεντάκου.

Μ.ΓΚ.: Πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσημη προβολή της ταινίας Re-Action;

Θ.Α.: Η επίσημη προβολή της ταινίας είναι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στις 12:30 μ.μ., στον κινηματογράφο Δαναό. Εδώ να σημειώσω ότι η ταινία τελεί υπό την Αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ΠΦΠΟ, του Ιδρύματος Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο» και των Σκύλων Οδηγών Ελλάδος.

Μ.ΓΚ.: Αυτήν την περίοδο βρίσκεσαι σε εντατικές πρόβες για τη θεατρική παράσταση «Μέγας Αλέξανδρος». Μπορείς να μας λίγα λόγια γι’ αυτή;

Θ.Α.: Είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτήν τη δουλειά, γιατί βρίσκομαι με φίλους, παλιούς και νέους. Η παράσταση είναι διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νανά Νικολάου. Εντάσσεται στην παιδική – εφηβική σκηνή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αλλά είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Θα παίζεται κάθε Σαββατοκύριακο για το κοινό και καθημερινές για σχολεία. Τον Μέγα Αλέξανδρο τον υποδύεται ο Μέμος Μπεγνής. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Τερζάκης, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Άγγελος Μπέσας, Χρήστος Ντόβας, Γιώργος Σαββίδης, Πέτρος Τσαπαλιάρης και Χρυσαλένα Χριστοπούλου.
Θα μου επιτρέψετε να πω κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Νανά, για όλα αυτά τα χρόνια που μας συνδέουν τόσο επαγγελματικά, όσο και φιλικά. Την αγαπώ και την εκτιμώ πολύ.

Μ.ΓΚ.: Ποια άλλα σχέδια έχεις για τη χειμερινή περίοδο;

Θ.Α.: Προς το παρόν έχω μόνο την ταινία «Re-Action» και τον «Μέγα Αλέξανδρο». Είμαι σε κάποιες συζητήσεις, που πιθανότατα όμως θα είναι για τη σεζόν 2018 – 2019. Γι’ αυτό το χειμώνα είμαι ανοιχτός σε οποιοδήποτε άλλη πρόταση.

Μ.ΓΚ.: Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;

Θ.Α.: Λέω να κλείσω με το σλόγκαν της ταινίας: «Δώσε την ευκαιρία σε ένα αδέσποτο να σου αλλάξει την ζωή».

Books and Style

Books and Style