ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΞΥΔΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ατομική Έκθεση, της άξιας και βραβευμένης εικαστικού-πυρογράφου Φλώρας Σορότου-Ματτέ, στην Αίθουσα Τέχνης του Νέου Δημαρχείου Περιστερίου.

Την έκθεση που διήρκεσε έξι μέρες, από 25 έως και 30 Νοεμβρίου 2019, εγκαινίασαν με ομιλίες τους οι συγγραφείς Κάκια Ξύδη και Λίτσα Καποπούλου. Παρευρέθηκε η αντιδήμαρχος Πολιτιστικών του Δήμου Περιστερίου κα Μαίρη Τσιώτα, δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και πολλοί συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι και φίλοι της τέχνης.

Ο τίτλος της ήταν «Επιβίβαση για την Αλεξάνδρεια», εμπνευσμένος από το ομότιτλο ποίημα του φίλου και ποιητή Γιώργη π. κ. Δρυμωνιάτη, φανερά αλληγορικός, παραπέμπει στον ενδόμυχο πόθο κάθε ανθρώπου, για ένα «ταξίδι» στον ιδεατό προορισμό που ορίζουν η καρδιά και η ψυχή.

Η Φλώρα Σορότου Ματτέ έχει σμιλέψει το ξύλο με αγάπη, μεράκι, υπομονή και επιμονή δημιουργώντας μια σειρά από πίνακες, προσωπογραφίες και πολλά μικρά και μεγάλα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, που εκπλήσσουν με την απίστευτη λεπτομέρεια που τα διακρίνει.

Βιογραφικό

Η Φλώρα Σορότου Ματτέ γεννήθηκε στη Δραπετσώνα και ζει με την οικογένειά της στο Περιστέρι. Πάντα της άρεσε να ζωγραφίζει, όμως δεν είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με αυτό όσο ήταν μικρή. Όταν οι υποχρεώσεις στην οικογένεια λιγόστεψαν αποφάσισε να αφιερώσει τον χρόνο της σε αυτό που αγαπούσε.

Από το 2009 μέχρι 2014 παρακολούθησε τα μαθήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου του Δήμου Περιστερίου με δασκάλους της στη Ζωγραφική τον Μιχάλη Ατσάλη και στη Χειροτεχνία την Ιωάννα Μπριασούλη. Από όλες τις τέχνες που ήρθε σε επαφή όπως πυρογραφία, κατασκευές με μέταλλο, ύφασμα, ξύλο, χαρτόνι, καρπούς δέντρων και άλλα υλικά, η τέχνη της πυρογραφίας ήταν αυτή που έκλεψε την καρδιά της, εφαρμόζοντας την σε πολλά και διάφορα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα.

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λόγου και Τέχνης «Λίνος». Το 2017 έλαβε το πρώτο βραβείο πυρογραφίας στον 3ο Παγκόσμιο Καλλιτεχνικό διαγωνισμό από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος.

Έργα της έχουν εκτεθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου και στο Άλσος Περιστερίου, στην Gallery Time of Art στο Μαρούσι, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, στην αίθουσα «Γ. Ρίτσος» του Δημαρχείου Αιγάλεω, και τρεις φορές στο Χώρο Τέχνης του Νέου Δημαρχείου Περιστερίου.

Επίσης έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλον τον κόσμο από τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Ιράν, την Αγγλία και φυσικά σε όλη την Ελλάδα.

Books and Style

Books and Style