ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Μέσα σε αυτήν την περίεργη χρονιά ο νεαρός ποιητής Γιάννης Ζαραμπούκας κυκλοφόρησε τη νέα του ποιητική συλλογή «Οι άνθρωποι στις Κορνίζες» από τις εκδόσεις Συρτάρι.

Είναι η δεύτερη κατά σειρά ποιητική του συλλογή. Ο Γιάννης Ζαραμπούκας είναι νέος και στην ηλικία και στον χώρο της λογοτεχνίας. Παρ’όλα αυτά είναι εξαιρετικά ενημερωμένος, διαβάζει πολύ κι αφουγκράζεται τον κόσμο και τους γύρω του, με ωριμότητα και ειλικρίνεια.

Μέσα στη νέα του ποιητική συλλογή, ο ποιητής αφήνεται ελεύθερος και γράφει για τον άνθρωπο και τις «κορνίζες» όπου τον τοποθετεί η σημερινή κοινωνία. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «ταμπέλες» και προκαταλήψεις που μας στερούν την ελευθερία στον λόγο, την έκφραση, τις πράξεις.

Κι απόψε εδώ,

Φυσούν από τα κόκαλα τη σκόνη.

Το χώμα από τα δόντια ξύνουν.

Τεντώνουν τις αρθρώσεις τους.

Τρέχουν στο χολ

και κύκλους κάνουν στο σαλόνι.

Ακουμπούν τα μάγουλα

στα απλωμένα ρούχα.

Καπνίζουν

κα τα δάχτυλα βουτούν

στο βάζο με τη μαρμελάδα.

Σαν κουραστούν,

γίνονται πάλι χάρτινοι,

αφήνοντας στο τζάμι μια ρωγμή.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Γιάννης Ζαραμπούκας αναμετράται με τους φόβους, τα πάθη, τα συναισθήματα και την σαθρή εικόνα της κοινωνίας σήμερα, αλλά πάντα μέσα από τους στίχους του, αναγεννιέται το φως. Το φως αυτό που έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι για να προχωρήσουμε, να πετάξουμε, να ελευθερωθούμε.

Αυτή η ποιητική συλλογή πέρα από τις εικόνες που δημιουργεί και τα συναισθήματα που προκαλεί, θίγει κι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτό των υποχωρήσεων και των συμβιβασμών που αναγκαζόμαστε να κάνουμε οι άνθρωποι για να μην διαφέρουμε από τη μάζα. Αυτό που οφείλουμε όμως να καταλάβουμε είναι ότι αυτή μας η διαφορά από το κοινωνικό σύνολο είναι αυτή που θα μας ξεχωρίσει και ως ανθρώπους.

Η ποίηση του Γιάννη Ζαραμπούκα έρχεται να μιλήσει στην ψυχή μας και αυτή η φωνή να ακουστεί παντού. Χωρίς διδακτισμό και υποκινούμενες σκέψεις. Παρά μόνο με την ψυχή και το μυαλό. Γιατί ο άνθρωπος αξίζει κι επιβάλλεται να είναι ελεύθερος και διαφορετικός!

 

ISBN-13: 9786188479296
Εκδότης: ΣΥΡΤΑΡΙ
Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2021
Αριθμός σελίδων: 50
Διαστάσεις: 21×14
Επιμέλεια: ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Books and Style

Books and Style