ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Πέρασαν λίγες μέρες από την κόλαση που οδήγησε στο θάνατο συνανθρώπους μας και όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν θα φέρουν στην ψυχή τους για πάντα βαθιές πληγές και στο μυαλό τους εικόνες φρίκης.

Σεβόμενοι τον θάνατο όλων των μέχρι στιγμής συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, και την καταστροφή των περιουσιών των κατοίκων των πληγεισών περιοχών και συμμετέχοντες στο πανελλήνιο πένθος, σιωπήσαμε, συγκλονισμένοι μπροστά στη θλίψη και το πένθος των οικογενειών των θυμάτων και των συγγενών τους.

Σήμερα όμως έχουμε υποχρέωση να θέσουμε στην κυβέρνηση και τους υπευθύνους τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Στην τηλεοπτική του εμφάνιση ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της καταστροφής και του θανάτου τόσων συμπολιτών μας με τον φριχτότερο των θανάτων. Ταυτόχρονα προέτρεψε και τους υπουργούς του να πράξουν το ίδιο.

Προφανώς ο ΠΘ της χώρας μας αγνοεί την έννοια της φράσης «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη», άλλως δεν εξηγείται η δήλωσή του αυτή, όταν δεν συνάδει και με τις ενέργειές του.

Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη σημαίνει ότι είτε παραιτούμαι ο ίδιος, είτε παύω από τη θέση και το αξίωμά του τον υπαίτιο αυτής της τραγωδίας.

Τι μας είπε και τι έπραξε ο αξιότιμος πρωθυπουργός; Όχι μόνο δεν παραιτήθηκε ο ίδιος, όχι μόνο δεν αντικατέστησε άμεσα τους υπαιτίους, αλλά συνέχισε με τους ίδιους, τα λάθη των οποίων επέφεραν αυτές τις ολέθριες για συμπολίτες μας συνέπειες, τη μάχη κατά της καταστροφής. Αιτιολόγησε δε την απόφασή του αυτή με το επιχείρημα ότι την ώρα της μάχης δεν καρατομείς αλλά μάχεσαι και, μόλις εκλείψει ο κίνδυνος, τότε προβαίνεις σε αναζήτηση ευθυνών και τιμωρίες των ενόχων.

Ερώτημα: Συνεχίζεις με τους ίδιους, δηλαδή τους αποδεδειγμένα εκ του αποτελέσματος άχρηστους, τη μάχη και αναμένεις να έχεις θετικά αποτελέσματα;

Επιτρέπεις την εμφάνιση των υπαιτίων, αθώων ή ενόχων, σε τηλεοπτική συνέντευξη, πριν ακόμη αποδειχθεί η ενοχή ή η αθωότητά τους;

Και τέλος ποιο νόημα έχει η τιμωρία των ενόχων κατόπιν εορτής;

2. Τη Δευτέρα το βράδυ, επιστρέφων εσπευσμένα από το ταξίδι του στη Βοσνία, ο πρωθυπουργός συνεκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των υπευθύνων και ενημερώθηκε μπροστά στις κάμερες – παγκόσμια πρωτοτυπία! – για την πορεία της φωτιάς και τα μέτρα καταστολής της.

Ερώτημα: Ήταν ή όχι ενημερωμένος ο πρωθυπουργός την ώρα της σύσκεψης για την ύπαρξη νεκρών και τον όλεθρο στο Μάτι;

Αν δεν τον ενημέρωσαν, γιατί, όταν έγινε γνωστή η καταστροφή, δεν τους απέπεμψε άμεσα για απόκρυψη της αλήθειας;

Αν ήταν ενημερωμένος, για ποιο λόγο απέκρυψε από τον λαό την αλήθεια, οργάνωσε αυτή τη θεατρική παράσταση μπροστά στις κάμερες και τον δήθεν σοβαρό σχεδιασμό αντιμετώπισης αυτού του ολέθρου;

3. Η περιφερειάρχης είχε δηλώσει, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, ότι θα πάει σπίτι της αν δεν λάβει άμεσα αντιπυρικά μέτρα για την περιφέρειά της.

Ερώτημα: Για ποιο λόγο βρίσκεται ακόμη στη θέση της;

4. Αρμοδιότητα της περιφερειάρχου, βάσει του νόμου, είναι η εκκένωση των περιοχών, όταν στη διαδικασία εμπλέκονται περισσότεροι του ενός δήμοι. Δεν δόθηκε ποτέ αυτή η εντολή.

Ερώτημα: Για ποιο λόγο δεν παραιτήθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση της;

5. Αυθαίρετα υπάρχουν σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Ερώτημα: Όλοι αυτοί οι Έλληνες είναι καταδικασμένοι να καούν ζωντανοί, αν ξεσπάσει πυρκαγιά στις περιοχές τους;

Πιστεύει και ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός εθνικής άμυνας, ότι αυτό αποτελεί την τιμωρία τους για την μη τήρηση των νόμων;

Μήπως να επαναφέρουμε και τη θανατική ποινή;…

6. Ο λαός με την εκλογή μίας κυβέρνησης τής δίδει και την εντολή να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Ερώτημα: Η κυβέρνηση για ποιο λόγο δεν έλαβε άμεσα τα απαραίτητα μέτρα;

Για ποιο λόγο δεν υπήρξε κανένα σχέδιο εκκένωσης περιοχών, εκτεθειμένων σε μεγάλο κίνδυνο, όπως το πευκόφυτο Μάτι;

7. Η διάρκεια της θητείας κάθε κυβέρνησης είναι η τετραετία.

Ερώτημα: Ο πρωθυπουργός της χώρας και οι υπουργοί του θεωρούν βέβαιο ότι θα έχουν περισσότερες της μίας τετραετίες χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, οπότε και το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο προς λήψη και εφαρμογή των προς το σκοπό αυτό σχεδιασθέντων;

8. Σε κάθε ανάλογη αλλά και μικρότερης έκτασης καταστροφές σε χώρες όλου του πολιτισμένου κόσμου ακολούθησαν παραιτήσεις για λόγους ευθιξίας και μόνο και χωρίς μάλιστα υπαιτιότητα πάντα των παραιτηθέντων. Στη χώρα μας ο υπουργός, ο διοικητής της πυροσβεστικής και ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσαν και μάλιστα χωρίς ίχνος ενοχής στο πρόσωπό τους ότι έπραξαν τα δέοντα, ότι δεν θα άλλαζαν τίποτε από αυτά που έπραξαν και ότι οφείλουμε να τους ευγνωμονούμε, αφού χωρίς αυτούς οι νεκροί θα ήταν πολύ περισσότεροι.

Ερώτημα: Στην καταστροφή αυτή ουδείς διαθέτει αυτή την ευθιξία, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος όχι μόνο δεν τιμωρεί αλλά καλύπτει τους ενόχους;

Από πότε η εκτέλεση των καθηκόντων απαιτεί την αναγνώριση των πολιτών;

Από πότε οι λανθασμένες ενέργειες αναγνωρίζονται ως οι δέουσες με έπαρση και αλαζονεία μετά από αυτή την εκατόμβη;

Από πότε οι διοικητές αστυνομίας και πυροσβεστικής καλύπτουν τους υπουργούς τους και εκθέτουν τους άνδρες των σωμάτων τους;

9. Η επίσκεψη στο χώρο της καταστροφής από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης έχει σκοπό να παρηγορήσει και να εμψυχώσει τους πληγέντες.

Ερώτημα: Η επιθετικότητα, το ενοχλημένο ύφος, η χυδαιότητα και η ασέβεια του υπουργού εθνικής άμυνας απέναντι στους πληγέντες, πώς δικαιολογείται από τον πρωθυπουργό;

Συμφωνεί με τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρόπληκτων;

Αν διαφωνεί, γιατί ο κύριος Καμμένος βρίσκεται ακόμη στη θέση του;

10. Ζούμε σε μία χώρα στην οποία – και ευτυχώς για μας – οι κλιματολογικές συνθήκες είναι οι πλέον ήπιες σε όλον τον κόσμο. Οι εμπρησμοί δε σύνηθες φαινόμενο είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια.

Ερώτημα: Η μετάθεση των ευθυνών στον άνεμο, τις κλιματολογικές συνθήκες και τον εμπρησμό – η τελευταία αποδείχθηκε μάλιστα λανθασμένη πρώτη εκτίμηση -, κατά πόσο δικαιολογεί τους αρμοδίους;

11. Σε όλες τις πολιτισμενες ακόμη και στις τριτοκοσμικές χώρες ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός του κράτους επισκέπεται ο ίδιος τις πληγείσες περιοχές και συμπαραστέκεται στους πληγέντες.

Ερώτημα: Ο κύριος Τσίπτας για ποιο λόγο δεν το έπραξε ακόμη;

Είμαι μητέρα και γιαγιά δύο εγγονών. Εάν ανάμεσα στα θύματα της περασμένης Δευτέρας ήταν ένα από τα μέλη της δικής μου οικογένειας, ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα, το βέβαιο είναι ότι δεν θα σιωπούσα, δεν θα συγχωρούσα και ποτέ δεν θα ξεχνούσα…

Εάν ο πρωθυπουργός της χώρας, τη Δευτέρα το βράδυ, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, έλεγε την αλήθεια, αν έπαιρνε αμέσως τα κεφάλια όλων εκείνων που με τα λάθη τους προκάλεσαν αυτή τη συμφορά, τότε ίσως τα πράγματα για κείνον να ήταν λίγο πιο εύκολα.

Δεν το έπραξε. Και δεν το έπραξε, διότι χρειάζεται ηθικό ανάστημα η αλήθεια, το οποίο, δυστυχώς, δεν διαθέτει. Οι μεγάλες αποφάσεις, η αλήθεια και η υπευθυνότητα είναι αρετές μεγάλων ανδρών και σπουδαίων Ηγετών.

Ο κύριος Τσίπρας και οι συγκυβερνώντες του, ακόμη και αν κατάφερναν να κυβερνήσουν διά βίου, όπως ονειρεύονται, υποταγμένοι στη σαλακωνεία και την αλαζονεία τους, στην Ιστορία αυτού του τόπου θα καταγραφούν, μετά και τη συμφωνία των Πρεσπών, ως ένα μεγάλο και εγκληματικό για τη χώρα, το λαό και την Ιστορία μας λάθος….

Books and Style

Books and Style