ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE
(ΠΗΓΗ: ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ)

Όταν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα του έργου του «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ», ήταν αυτοεξόριστος (1935-1939) και δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμα όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας.

Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό.

To έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και Αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» γενικότερα, και τα δυο μονόπρακτα «Η Εβραία» – «Ο Χαφιές» ειδικότερα, αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στη Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην ευρύτερη κοινωνία και δημόσια ζωή αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ διεισδύει στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του εμβαθύνοντας σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά, πρώτα μέσα από τους ίδιους, το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η Εβραία
Φρανκφούρτη, 1935, βράδυ.

Μία αστή γυναίκα σύζυγος καθηγητή Ιατρικής, μαζεύει τα πράγματά της, αποφασισμένη ν’ αφήσει τον άντρα της και να μετοικήσει στο Άμστερνταμ, καθώς η ζοφερή νέα πραγματικότητα την ωθεί στο να αποχωρήσει, προκειμένου να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της εβραϊκής καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από τη συνομιλία τους, τόσο η ίδια όσο και οι συνομιλητές της έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

Ο Χαφιές
Κολωνία,1935. ένα βροχερό κυριακάτικο απόγευμα.

Μία αστική οικογένεια, ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους παρουσία της υπηρέτριάς τους, βιώνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τον τρόμο μιας μεταβατικής περιόδου που διαδέχεται τη φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, καθώς δηλητηριάζονται από τη δυσπιστία με το ενδεχόμενο της προδοσίας να ελλοχεύει ανάμεσά τους -ακόμη και μεταξύ των μελών της ίδιας της οικογένειας.

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη

Στο Από Μηχανής Θέατρο.

Διανομή

Μαρλέν Καμίνσκυ
Θωμάς Καζάσης
Δώρα Τσίγκα

Συντελεστές

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη
Διεύθυνση Φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη
Μουσική Επιμέλεια: George Gaudy – Ανδρονίκη Χριστάκη
Μουσική Σύνθεση – Ενορχήστρωση: George Gaudy
Βοηθός Σκηνογραφίας: ΕμμανουέλαΑλφιέρη
Φωτογραφίες – teaser:Αντώνης Θεοδωρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Ρούλα Νικολάου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Παραγωγής: Λία Κίκερη
Παραγωγή: STATUS UMAN – AMKE

Διανομή: Μαρλέν Καμίνσκυ, Θωμάς Καζάσης, Δώρα Τσίγκα

Από Μηχανής Θέατρο,
από Παρασκευή 20 Απριλίου και για λίγες παραστάσεις

https://www.viva.gr/tickets/theater/apo-mixanis-theatro/i-evraia-kai-o-xafies/

Πληροφορίες για την παράσταση

Πρεμιέρα: Παρασκευή 20 Απριλίου
Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00
Θέατρο: Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω σκηνή, Ακαδήμου 13, Αθήνα.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097

Books and Style

Books and Style