ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με έρευνες, η ευτυχία έχει πολλές ευδιάκριτες αποχρώσεις!

Η διαφοροποίηση που θα συζητήσουμε ανάμεσα στα είδη ευτυχίας, δεν σημαίνει ότι καθετί είναι αμιγές, οριοθετημένο, και εύκολα διακριτό από κάτι άλλο. Κάθε άλλο! Θέλει, όμως, αυτή η διαφοροποίηση να ξαναδεί αυτό που λέμε ευτυχία, με ένα πιο ευαίσθητο «φακό».

Βασικός διαχωρισμός είναι η «ηδονιστική» ευτυχία, από την ευτυχία που προκύπτει όταν ζούμε μια ζωή «γεμάτη νόημα». Η πρώτη έχει να κάνει με τη χαρά που έρχεται από πράγματα που προκαλούν ευχαρίστηση και από τη χαρά που νιώθουμε όταν πετυχαίνουμε κάποιον στόχο. Έρευνες έδειξαν ότι η αναζήτηση της ευχαρίστησης για χάρη της ίδιας της ευχαρίστησης, δεν φέρνει ευτυχία μακροπρόθεσμα.

Αντιθέτως, η ευτυχία που προκύπτει όταν δίνουμε νόημα στη ζωή μας είναι μακράς διάρκειας, και είναι αυτή που οδηγεί στον απεγκλωβισμό του ατόμου από το εγωιστικό του καβούκι. Αυτό συμβαίνει επειδή στην προσπάθειά του το άτομο να βρει νόημα, βγαίνει και ψάχνει έξω από τον εαυτό του στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.

Οι άνθρωποι της «ευτυχίας του να δίνω» έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Επίσης, σε ένα βαθύτερο επίπεδο συμβαίνει επειδή το άτομο όταν είναι ευτυχισμένο και ικανοποιημένο, επεκτείνεται και το πεδίο αντίληψής του βλέπει αυτό που λέμε την «μεγαλύτερη εικόνα» πέρα από τα στενά του ατομικιστικά όρια. Βλέποντας την μεγαλύτερη εικόνα αποκτά καλύτερα κριτήρια και επιδεξιότητες και φέρεται πιο έξυπνα με τη ζωή του γενικότερα, πλησιάζοντας περισσότερο την ολότητα της κοινωνικής του πραγματικότητας.

Ένας άλλος σημαντικός «σελιδοδείκτης» σε αυτή την διαφοροποίηση στέκεται στο κεφάλαιο που εξηγεί ότι η ευτυχία που αντλείται από την αδιάκοπη αναζήτηση ευχαρίστησης εστιάζει στο «λαμβάνω», ενώ η ευτυχία της ζωής που είναι μεστή σε νοήματα έχει ορόσημο το «δίνω».

Ενώ πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι κερδισμένος έρχεται αυτός που παίρνει και συνέχεια την πληρώνει αυτός που δίνει, έρευνες ήρθαν να δείξουν ότι οι άνθρωποι της «ευτυχίας του να δίνω» έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και ζουν καλύτερη ποιοτικά ζωή από τους ανθρώπους που βιώνουν την «ευτυχία του να παίρνω».

Books and Style

Books and Style