ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: PETER TAMAS

Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι διαφορά μεταξύ δύο χωρών.
Αφορά την ΕΕ και όλον τον πολιτισμένο κόσμο και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός της χώρας έθεσε το θέμα της επιστροφής των ελληνικών γλυπτών, επανένωσης, όπως συγκεκριμένα ανέφερε, σε μία προσπάθεια να πείσει, χωρίς να δυσαρεστήσει την αγγλική κυβέρνηση. Και εισέπραξε την απρεπή και προκλητική συμπεριφορά του Πρωθυπουργού της Αγγλίας, ο οποίος ακύρωσε τη συνάντηση, «ενοχληθείς» από τις δηλώσεις του στη συνέντευξη που προηγήθηκε.

Εδώ ισχύει αυτό που ο λαός μας λέει, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» και σε συμπεριφορές σαν και αυτή ουδεμία άλλη συζήτηση και παρακλήσεις χωρούν.

Αντίθετα, οι Έλληνες να απαιτήσουμε πρέπει τώρα πια και να καταγγείλουμε αυτήν την προσβλητική από Πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας ενέργεια.

Ωστόσο, οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρέπει να στραφούν μόνο κατά της αγγλικής κυβέρνησης και του αγενέστατου και ακατάλληλου για τη θέση αυτή Πρωθυπουργού της.

Αυτοί έχουν αποδείξει ότι δεν αισθάνονται ντροπή για την επί 200+ χρόνια εκμετάλλευση έργων τέχνης, τα οποία δεν τους ανήκουν, δεν κατασκευάστηκαν από αγγλικά χέρια και Άγγλους καλλιτέχνες, αλλά ένας λόρδος τους διάρπαξε αναίσχυντα με πρόφαση την προστασία τους.

Και όταν πλέον εξέλιπαν οι λόγοι που «δικαιολογούσαν» αυτήν την απρεπή ενέργεια, οι συνεχιστές του, λειτουργώντας σαν κοινοί κλεπταποδόχοι, αρνήθηκαν να τα επιστρέψουν στη χώρα που ανήκουν, στους απογόνους όσων τα δημιούργησαν.

Αλλά ως εδώ, κύριε Πρωθυπουργέ, ως εδώ, αγαπητοί μας εταίροι!

Η Αγγλία, με εξαίρεση φωτισμένους πολιτικούς και πολίτες της που σέβονται την Ιστορία των άλλων λαών, και ο νυν κυβερνήτης της δεν αξίζουν καμία συζήτηση, κανέναν σεβασμό από τον ελληνικό λαό και εσένα που τον εκπροσωπείς.

Πολύ περισσότερο δεν μας τιμούν ως λαό οι επαναλαμβανόμενες επί σειρά ετών παρακλήσεις για το αυτονόητο.

Ήλθε η ώρα να αντιδράσεις, όπως αρμόζει σε Έλληνα Ηγέτη.

Δυναμικά και αποφασιστικά.

Η ώρα να καταγγείλουμε ως χώρα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ όλες τις κυβερνήσεις της Αγγλίας και τον νυν Πρωθυπουργό της για τη διάπραξη της προσβολής κατά της Ιστορίας και του πολιτισμού μίας συμμάχου ευρωπαϊκής χώρας.

Να τους κατηγορήσουμε επίσημα πλέον και όχι σε μυστικές συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών ως κλεπταποδόχους και αναίσχυντους εκμεταλλευτές δημιουργημάτων ενός άλλου λαού προς ίδιον όφελος.

Διότι ούτε αυτή την ευαισθησία δεν διέθεταν οι αγαπητοί μας εταίροι, να αποδίδουν ένα μέρος έστω των εσόδων τους στον ελληνικό λαό, από την έκθεση των γλυπτών μας.

Να κινηθούμε με περηφάνια και αξιοπρέπεια, χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.

Να απαιτήσουμε επιτέλους το αυτονόητο από όλες τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνον.

Τη μόνιμη και νόμιμη επιστροφή των ελληνικών γλυπτών στον τόπο τους και τον λαό τους.

Δεν απαντάμε με ευγένεια στον αγενή, με σύνεση στον αλαζόνα, με σεβασμό στον κλέφτη, όταν αυτό θεωρείται αδυναμία και αντιμετωπίζεται με ακόμη μεγαλύτερη έπαρση.

Πρέπει να ζητήσουμε όλος ο πολιτισμένος κόσμος να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας με πράξεις και όχι με λόγια που πετούν και χάνονται.

Να ενημερώσουμε με σοβαρότητα πως οι δικαιολογίες περί προστασίας των μαρμάρων δεν ισχύουν πια και μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, ως πρόσφατα, άλλωστε, απεδείχθη, χωρίς αυτό, όμως, να αποτελεί βασικό επιχείρημα και τον μοναδικό λόγο και αφορμή διεκδίκησης στον δίκαιο αγώνα μας.

Η Αγγλία και κάθε άλλη χώρα έχει τη δυνατότητα, και το πράττει, να επιδεικνύει έργα τα οποία αγγλικά χέρια έχουν κατασκευάσει και όχι να επαίρεται και να εκμεταλλεύεται τα ξένα.

Έχουμε το δικαίωμα που απορρέει από το έργο και την παρακαταθήκη των προγόνων μας να αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης και να πείσουμε τους πολίτες του κόσμου που σέβονται την Ιστορία και τον πολιτισμό κάθε χώρας και λαού να μην πατήσουν σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ελληνικά ή άλλης χώρας κλεμμένα δημιουργήματα.

Οφείλουμε να διατρανώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας και κάθε χώρα είναι σε θέση πλέον σε καιρούς ειρηνικούς αλλά και πολέμου και να εκθέτει η ίδια τα δημιουργήματά της στα υπερσύγχρονα μουσεία της και να τα προστατεύει, αν χρειαστεί.

Ο αγγλικός λαός θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αδικία σε βάρος της χώρας μας δεν τον τιμά και να συμφωνήσει ότι κανένας τους δεν θα δικαιολογούσε αυτή τη συμπεριφορά, δεν θα συγχωρούσε την κλοπή λχ του Μπιγκ Μπεν ή της Μόνα Λίζα και την εκμετάλλευσή τους από άλλη χώρα.

Δεν τιμά τον πολιτισμένο αγγλικό λαό, όλες τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, να υποτιμούν τους Έλληνες, «τιμώντας», ωστόσο, και με το αζημίωτο, τον πολιτισμό και τα δημιουργήματά μας.

Να μας θεωρούν ανάξιους να προστατεύσουμε τα δικά μας μνημεία, ενώ τους εαυτούς τους άξιους υπερασπιστές και του δικού μας πολιτισμού.

Να τους ενημερώσουμε πως η εποχή της αποικιοκρατίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και είναι ντροπή και για τους ίδιους να διδάσκουν με τις ενέργειές τους αυτές στα παιδιά τους ότι η κλοπή ξένων μνημείων είναι συγχωρητέα, όταν γίνεται δήθεν για την προστασία τους, και να νομιμοποιούν την εκμετάλλευση των κλοπιμαίων, λειτουργώντας ως κοινοί κλεπταποδόχοι.

Είναι απογοητευτικό δε για όσες άλλες χώρες και κυβερνήσεις παριστάνουν τους κωφάλαλους σ’ αυτή την κατάφωρη αδικία που διαπράττεται χρόνια τώρα και χωρίς ντροπή σε βάρος ενός πολιτισμού, για τον οποίο μόνο ευγνώμονες και υπερασπιστικοί θα έπρεπε να είναι.

Φτάνει πια με αυτή την ταπεινωτική για τη χώρα μας και τους Έλληνες συμπεριφορά και εκμετάλλευση των δικών μας αρχαιοτήτων από τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη Γαλλία, ακόμη και αν υπάρχουν άλλοι λόγοι στο παρασκήνιο, τους οποίους δεν  επιθυμούμε να μάθουμε, διότι απλούστατα δεν τους δικαιολογούμε όποιοι και αν είναι…

Books and Style

Books and Style