ΑΠΟ ΤΗΝ ESZTER BAKONYI

Στις 20 Αυγούστου, στην Ουγγαρία, έχουμε τη μεγαλύτερη εθνική γιορτή.

Κοσμήματα στέψης

Οι Ούγγροι ή Μαγυάροι – οι οποίοι κατέκτησαν τη σημερινή περιοχή της Ουγγαρίας το 896 μ.Χ. – ήταν ειδωλολάτρες. Ο Στέφανος, ο πρίγκιπας της Ουγγαρίας, αναγνώρισε επισήμως τον 10ο αιώνα ότι οι Ούγγροι δεν μπορούσαν πλέον να ζουν στην Ευρώπη ως νομαδικός λαός και γι’ αυτό το λόγο ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Στέφθηκε, λοιπόν, βασιλιάς με το στέμμα που του έστειλε ο πάπας Σιλβέστρος ο Δεύτερος. ακριβώς τα Χριστούγεννα του έτους 1000 μ.Χ., οργανώνοντας στην συνέχεια ένα κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία. Ο Στέφανος πέθανε το 1038 και μερικά χρόνια αργότερα, το 1083, ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ο Άγιος Στέφανος – Ο πρώτος Ούγγρος βασιλιάς

Καθώς ο γιος του πέθανε νωρίς με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αφήσει απόγονο, πριν τον θάνατό του αφιέρωσε τη χώρα του στην Παναγία. Από τότε η Παναγία ονομάζεται «Πάτρωνας της Ουγγαρίας» (Patrona Hungariae) και εικονίζεται πολλές φορές στα κοσμήματα του Ουγγρικού Στέμματος.

Έτσι λοιπόν, στις 20 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Στέφανό μας, τον πρώτο βασιλιά της Ουγγαρίας, το σύνταγμα της Ουγγαρίας αλλά και το «καινούργιο ψωμί», γιατί περίπου αυτές είναι οι μέρες όπου φτιάχνεται το ψωμί από σιτάρι νέας εσοδείας.

* Πρώτη δημοσίευση: 20/8/2017

Η εθνική εορτή ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Books and Style

Books and Style