ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Βιτωράτου έχει γεύση γλυκόπικρων αναμνήσεων, ανιδιοτελούς αγάπης, όμορφων στιγμών και εικόνων που ευωδιάζουν θάλασσα, καλοκαίρι, νόστιμα φαγητά και ατελείωτες κουβέντες. Κάπως έτσι ήταν η σχέση του Γιώργου με τη γιαγιά του.

Ένα βιβλίο πέρα για πέρα βιωματικό. Ένα βιβλίο -φόρος τιμής σε μια σπουδαία γυναίκα που  υπήρξε ζωντανή, στοργική, δυναμική και κυρίως γεμάτη αγάπη. Μία γυναίκα που αποτέλεσε έμπνευση και για τον ίδιο τον εγγονό της και συγγραφέα του βιβλίου.

Το όνομα της Αγγελική Νασιοπούλου. Μα και Κικίτσα, Γιώργαινα και Μπουμπού. Η γυναίκα με τα τέσσερα ονόματα που έφερε και τίμησε δεόντως σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Το βιβλίο δημιουργήθηκε για να κρατήσει για πάντα ζωντανή την μνήμη της. Η ίδια, όπως μας ενημερώνει ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να το διαβάσει. Το σίγουρο είναι ότι από εκεί ψηλά θα χαμογελά και θα αισθάνεται περήφανη!

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή, κατανοητή, άλλοτε γλαφυρή κι άλλοτε σκληρή, ανάλογα με τις περιγραφές που δίνει η «Γυναίκα με τα Τέσσερα Ονόματα». Μέσα από την ενδελεχή και προσεγμένη επεξεργασία υλικού και επιμέλεια του βιβλίου από τη Γεωργία Δρακάκη το βιβλίο κερδίζει σε ποιότητα και προσοχή!

Ο Γιώργος Βιτωράτος έχοντας στο μυαλό του μνήμες, εικόνες και τη φωνή της αγαπημένης του γιαγιάς, συνέθεσε ένα συγγραφικό απόκτημα γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα. Προσωπικά, μου θύμισε και τη δική μου γιαγιά, που έχει φύγει χρόνια από τη ζωή. Μου έφερε στο μυαλό εικόνες και μυρωδιές που κρατώ πάντα φυλαγμένες στο σεντούκι της ψυχής μου από την εποχή της αθωότητας!

Κλείνω, κρατώντας τα λόγια της γυναίκας αυτής στο τέλος της αφήγησης της ενδιαφέρουσας ζωής της:

“ …Πάντα, η επόμενη μέρα είναι καλύτερη, κι ας μη το πιστεύουμε. Χρειάζεται θάρρος και δύναμη! Και να γλεντάμε, βρε παιδιά… Είναι μικρή η ζωή μας…»

Συγγραφέας: Γιώργος Βιτωράτος
ISBN 978-618-5481-03-2
Σελ. 56

Books and Style

Books and Style