ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΓΚΑΛΗ

Μία από τις σπουδαιότερες κλασικές ταινίες του Γερμανικού κινηματογράφου, «Η Αλίκη στις Πόλεις», σε σκηνοθεσία του Βιμ Βέντερς, αποτελεί ένα καθαρό αμερικανικό road movie που γίνεται μια περιπλάνηση υπαρξιακού χαρακτήρα, καθώς οι δύο ήρωές του, ο Γερμανός δημοσιογράφος Φίλιπ Γουίντερ και το δεκάχρονο κορίτσι Αλίκη, διασχίζουν την Αμερική με σκοπό να γράψει ο Φίλιπ μια ιστορία για τη χώρα.

«Υποθέτω πως είναι κάτι που υπάρχει στα γονίδιά μου, η δίψα για περιπλάνηση (wanderlust). Οι άνθρωποι είναι νομάδες. Σιγά-σιγά έμαθαν τα εγκαθίστανται σε έναν τόπο», αναφέρει ο δημιουργός της ταινίας Βιμ Βέντερς για να τονίσει τη λυτρωτική αξία αυτού του απρόσμενου, δημιουργικού και με ενδοσκοπικό χαρακτήρα ταξιδιού των δύο προσώπων.

Μέσα από το πρίσμα της αντίληψης ενός δεκάχρονου κοριτσιού – που έχει μεγαλώσει στον Δυτικό κόσμο και τον οποίο έχει «υιοθετήσει» εξαρχής – η αμερικανική ιδεολογία προβάλλεται ως κάτι, αν όχι προς αμφισβήτηση, τουλάχιστον προς εξερεύνηση, ενώ οι ήρωες βρίσκονται στις παρυφές της αλλαγής που πλησιάζει. Η απρόσμενη και παράδοξη περιπλάνησή τους δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, λόγω της αρχικής αμοιβαίας τους αντιπάθειας˙ ωστόσο τελικά μεταμορφώνεται σε μια δυνατή φιλία με πολύτιμα μαθήματα ζωής και για τους δυο. Κι έτσι ο Φίλιπ βρίσκει τελικά την έμπνευση να γράψει ένα κείμενο για την Αμερική, ενώ ο σκηνοθέτης ολοκληρώνει την πρώτη ταινία από μια τριλογία «road movies» που θα συνεχιστεί με τις ταινίες «Λάθος Κίνηση» (The Wrong Move) του 1975 και «Στο Πέρασμα του Χρόνου» (Kings of the Road) του 1976.

Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ερμηνεύονται καταπληκτικά από τους Ρούντιγκερ Φόγκλερ και Γιέλα Ροτλάντερ, ενώ ο Robby Muller έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με την ασπρόμαυρη φωτογραφία του.

Προβολή: Κινηματογράφος ΒΟΞ, Θεμιστοκλέους 82, Εξάρχεια, 210 3810727 Πεμ-Τετ 21:00, 23:00

Books and Style

Books and Style