ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΘΗ ΠΑΓΚΑΛΗ

Από τις 18 Ιουλίου και μέχρι τις 19 Νοεμβρίου του 2017, το Μουσείο της Ακρόπολης θα φιλοξενήσει την έκθεση με τίτλο «Ένας Κόσμος Συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.».

Αττική ερυθρόμορφη κύλικα με παράσταση του Αχιλλέα που σκοτώνει τη βασίλισσα των Αμαζόνων, Πενθεσίλεια. Αποδίδεται στον Ζωγράφο της Πενθεσίλειας. Γύρω στο 470-460

Η έκθεση έρχεται στη γενέτειρά της, μετά την επιτυχία που σημείωσε τους προηγούμενους μήνες στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και περιλαμβάνει 130 σπουδαία έργα τέχνης από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού. Τα έργα αυτά θέτουν το ερώτημα, πώς ο καλλιτέχνης στην αρχαία Ελλάδα συγκινεί και με ποιον τρόπο κινεί το θυμικό των ανθρώπων, προκαλώντας τους συναισθήματα.

Η Τέχνη σε κάθε της μορφή, θέατρο, τραγούδι, χορός, ζωγραφική, είναι μία εμπειρία κατά βάση συναισθηματική. Η χαρά, η λύπη, ο φόβος και ο θυμός γίνονται η κινητήριος δύναμη κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης και συγχρόνως η αιτία της, καθώς εν απουσία του συναισθήματος, το έργο τέχνης ίσως να μην είχε υπάρξει ποτέ. Στην αρχαία Ελλάδα, ωστόσο, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, η τέχνη ήταν εκεί όχι μόνο ως αποτέλεσμα των συναισθημάτων αλλά και ως πραγματεία τους, ως μέσο για να μιλήσει για αυτά. Αυτό συμβαίνει από τις απαρχές του καταγεγραμμένου ελληνικού πολιτισμού.

Η πρώτη λέξη της Ιλιάδας, του πρώτου σωζόμενου λογοτεχνικού έργου, είναι μία λέξη που περιγράφει ένα συναίσθημα: μήνις (θυμός) ενώ στην Οδύσσεια το κυρίαρχο συναίσθημα και σημείο εκκίνησης του έργου είναι ο νόστος, το συναίσθημα της νοσταλγίας για την πατρίδα. Στα έργα αυτά καθώς και σε πλείστες άλλες μορφές της αρχαίας ελληνικής τέχνης, όπως αγγεία, γλυπτά, θεατρικές μάσκες, φυλαχτά και αναθήματα, απεικονίζονται συναισθήματα όπως η χαρά, η θλίψη, το πένθος, η μήνις, ο ίμερος, η ζήλια και ο έρωτας.

Επιτύμβιος κυβόλιθος με σκηνή δεξίωσης – αποχαιρετισμού, Αρχές 3 ου αι. π.Χ., Μάρμαρο, Από το νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο θαυμασμός προς την τέχνη την «γεμάτη» συναισθήματα, «γεννάει» αναπόφευκτα αυτό που η αρχαία ελληνική σκέψη επιθυμούσε να επιτύχει και το οποίο ήταν κάτι πέρα από αυτόν: την αλλαγή του αποδέκτη της, τόσο μέσα από τα συναισθήματα που εκφράζει, περισσότερο όμως μέσα από αυτά που του προκαλεί.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της έκθεσης αλλά και ο λόγος στον οποίο οφείλεται η επιτυχία της είναι, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης και καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανώτατων Σπουδών στο Πρίνστον, το γεγονός ότι αποτελεί έναν συνδυασμό του οικείου με το ανοίκειο, καθώς τόσο κλασικά αριστουργήματα όσο και καθημερινά αντικείμενα αποκτούν τον χαρακτήρα ενός έργου τέχνης που έχει τη δυνατότητα να συν-κινεί, να κινεί το θυμικό μας, να μας προκαλεί συναισθήματα. Στη διαφορετικότητα και την ποικιλία των συναισθημάτων που προκαλούνται συνίσταται και το μαγευτικό στοιχείο της τέχνης.

Info: εmotions, Ένας κόσμος συναισθημάτων

Moυσείο Ακρόπολης

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 19 Νοεμβρίου 2017

Books and Style

Books and Style