ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Έλενα Ακρίτα και Νίκα Καρανίκα,

μα και βέβαια, εγώ είμαι πιστή του Ζαμπούνη, θα απευθυνθώ πρώτα στην κυρία, δεν το κάνω λόγω ηλικίας, προς Θεού, Έλενά μας, μη μου θυμώσεις κι εμένα κι ακούσω αυτό το παγωμένο «είστε ο πιο αδύναμος κρίκος». Και όχι τίποτε άλλο, αλλά τώρα που μεγάλωσες λιγουλάκι, όχι πολύ, μωρέ, να όσο πατά η γάτα, -δεν γερνάς εσύ, μην ανησυχείς, τα είδωλα δεν έχουν ηλικία-, πάγωσε και η καρδιά σου, βρε παιδάκι μου, και σε φοβάμαι λιγάκι.

Ειρωνευτήκατε αμφότεροι την κυρία Αρβελέρ-οποία σύμπτωσις απόψεων, ισχύει, λες, τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται;- και σας επιτέθηκαν όλοι οι σιχαμεροί και ανιστόρητοι δεξιοί με εμετικά σχόλια στα ΜΚΔ.

Μα καλά δεν αισχύνονται; Τι είπατε και θύμωσαν τόσο; Είναι δυνατόν;

Η Έλενά μας με όλη της την ευγένεια-είναι και λόγω της αρχοντικής καταγωγής της, μην το ξεχνάτε συνέχεια, βρε αγενέστατοι-έγραψε ότι θα εκπλαγεί, αν δακρύσουν τα πλακάκια, φτου, τα ψηφιδωτά, ήθελα να πω, πάλι προκαλώ την τύχη μου και θα ακούσω- και δικαιολογημένα- «είστε ο πιο αδύναμος κρίκος».

Ο δε Νίκας Καρανίκας, έβγαλε όλη τη χολή και εξέμεσε τον αλαζονικό εμετό του σε καθετί εθνικό και πάνω στη δήλωση μίας μεγάλης κυρίας, αποκαλώντας τα λόγια της εξυπνάδες για τους δεξιούς που είναι συν τοις άλλοις, κατ’ αυτόν, και προσκυνημένοι. Σε ποιους άραγε;…

Νικολάκη μου,

εσύ αλήθεια πού και πότε διάβασες ελληνική Ιστορία; Και σε τι βιβλία τη διάβασες;

Για να καταλάβεις την Αρβελέρ και τα δάκρυα της ψυχής της κι εσύ και η Έλενά μας, πρέπει να έχετε βαθιά μέσα στη δική σας ψυχή την Ελλάδα. Και αυτό μάλλον μακράν απέχει των δικών σας «πολυσπούδαστων» και «επιφανών» προσωπικοτήτων.

Ωστόσο, ναι, βρε, θα συμφωνήσω κι εγώ σε κάτι μαζί σας.

Πάνω από όλα η δημοκρατία, βεβαίως βεβαίως.

Ένας ολόκληρος λαός ονειρεύεται και απαιτεί να μετατραπεί η Αγιά Σοφία σε τζαμί και ο ηγέτης τους, το πράττει. Αξιολύπητος, έτσι που κατάντησε, να επαιτεί την ψήφο, ενεργώντας αντίθετα στον ίδιο τον Θεό του, τώρα στα γεροντάματα, αντί να αποχωρήσει με δόξα και τιμή από όλη την ανθρωπότητα.

Ένας ολόκληρος λαός θεωρεί σωστό να λατρεύεται ο Θεός τους σε οίκο άλλου Θεού και μάλιστα «εχθρικού» προς αυτόν.

Και ο Αλλάχ, Νικολάκη και Έλενά μας, δεν θα έχει εκπλαγεί απλώς, όπως εσείς με τη δήλωση της Αρβελέρ.

Θα τρίζουν τα κόκαλά του, αν έχει, για την προσβολή που του γίνεται από έναν ολόκληρο λαό και τον ηγέτη του.

Και να’ ταν τίποτε φτωχούληδες που δεν έχουν να κατασκευάσουν έναν δικό τους, εφάμιλλο αρχιτεκτονικά, ναό, να το καταλάβω κι εγώ και ο καημένος ο Αλλάχ.

Αλλά να καταντούν αυτοί που θεωρούν δική τους ολόκληρη τη Μεσόγειο και όλον τον ντουνιά να προσκυνούν στα ίδια μωσαϊκά που προσκυνούσαν ως χτες οι μισητοί χριστιανοί, ε αυτό μόνο εσύ θα το καταλάβεις και θα το δικαιολογήσεις, Νικολάκη μου, και η Έλενά μας.

Κανένας άλλος.

Και είμαι σίγουρη πως και στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί που δεν συμφωνούν με αυτή την ντροπή,  που σέβονται τον Θεό τους και τη θρησκεία τους και ντρέπονται γι’ αυτή την προσβολή του ηγέτη τους προς τον ίδιο τον Θεό τους.

Γιατί σε ένα πράγμα θα διαφωνήσω κι εγώ με την Αρβελέρ.

Στο ότι έγινε η δεύτερη άλωση ή η τρίτη, σωστά, έχεις δίκιο, είδες συμφωνώ πάλι μαζί σου σε κάτι. Από τους Τούρκους, εννοούσε βέβαια η Αρβελέρ, αλλά εσύ ήθελες απλά να την απαξιώσεις, τι ξέρει αυτή και ποια είναι μπροστά σου;

Διαφωνώ, διότι καμία άλωση δεν έγινε.

Αυτή ήταν όντως η μεγαλύτερη προσβολή στην Ιστορία της Τουρκίας, σε βάρος, όμως, όχι της δικής μας, αλλά της δικής τους θρησκείας.

Διότι δεν είναι τιμητικό για έναν λαό να μετατρέπει έναν χριστιανικό ναό σε τζαμί, ούτε προσβλητικό για τους χριστιανούς. Είναι αίσχος και όνειδος για τους ίδιους και απόδειξη ψυχικής και πνευματικής πενίας.

Και όταν θα το καταλάβουμε όλοι εμείς και οι απανταχού της γης χριστιανοί, θα τους πούμε, άφεριμ, ωρέ Τούρκοι, «περήφανοι» και «ισχυροί», που τρέμετε έναν ναό και τη δόξα του. Την επόμενη φορά φωνάξτε μας να σας κτίσουμε εμείς ένα τζαμί για τον Θεό σας, αφού εσείς δεν έχετε ούτε τα μέσα ούτε την τέχνη, κατά πώς φαίνεται, και δανείζεστε ναούς άλλου λαού και άλλης θρησκείας, για να ασκήσετε τα θρησκευτικά σας καθήκοντα.

Έχει γούστο αυτό να θέλατε να πείτε κι εσείς με τις αναρτήσεις σας κι εμείς τα ανιστόρητα δεξιά σας παρεξηγήσαμε; Ωχ, λες;

Μπα, φρούδες ελπίδες, θα μας το λέγατε…

Οπότε, συνεχίστε να μας διασκεδάζετε, έχουμε τόση ανάγκη το γέλιο αυτό τον καιρό και εσείς και ο Αλέξης με τα τεξανά αγγλικά του στα διαγγέλματα για τη συμφωνία των Πρεσπών, μας το χαρίζετε πλουσιοπάροχα.

Οπότε, εις το επανιδείν και επαναδιασκεδάζειν και φροντίστε να είναι σύντομα…

Books and Style

Books and Style