ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Η σκυλίτσα σας είναι έγκυος; Είτε το θέλατε είτε όχι, έχετε να αντιμετωπίσετε μια ιδιαίτερη κατάσταση για τη σκυλίτσα σας…

Πώς πρέπει να της συμπεριφερθείτε; Τι πρέπει να προσέχετε; Ποια πρέπει να είναι η διατροφή της;

Ακολουθούν όλες τις απαντήσεις από τον κτηνίατρο Γιώργο Αναγνωστόπουλο.

Η εγκυμοσύνη της σκυλίτσας μας διαρκεί δύο μήνες. Το φούσκωμα της κοιλιάς γίνεται πιο έντονο από την πέμπτη εβδομάδα και μετά. Οι θηλές γίνονται μεγαλύτερες και πιο ροζ ενώ 3 έως 4 μέρες πριν την γέννα, μπορεί να βγει ένα υδαρές υγρό. Όταν όμως έχει ένα ή δύο κουτάβια ή είναι παχιά, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Γι’ αυτό, μπορούμε να διαγνώσουμε την εγκυμοσύνη με ένα τεστ ρελαξίνης σε δείγμα αίματος από την 25η μέρα ή με υπέρηχο από την 28η με 30η μέρα. Μπορούμε να μάθουμε πόσα έμβρυα είναι στην κοιλιά της σκυλίτσας μας με σχετική ακρίβεια, και να ακούσουμε με στηθοσκόπιο τους χτύπους της καρδιάς των εμβρύων μετά την 6η εβδομάδα.

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στη συμπεριφορά της μητέρας, ενώ από την τέταρτη φαίνεται πως αρχίζει να κουράζεται πιο εύκολα, να γίνεται πιο φιλική και ευαίσθητη, ενώ αυξάνεται και το βάρος της. Από την έκτη εβδομάδα αρχίζει να ετοιμάζει το μέρος όπου θα γεννήσει. Την τελευταία εβδομάδα η διάθεση της είναι μειωμένη -μπορεί ακόμα και να μην φάει τίποτα την τελευταία μέρα.

Όσο περνούν οι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η άσκηση της σκυλίτσας μας θα πρέπει να μειώνεται. Είναι λογικό να κουράζεται ευκολότερα, καθώς το βάρος της θα έχει αυξηθεί. Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, απαγορεύεται το έντονο παιχνίδι και τα άλματα.

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η σκυλίτσα μας πρέπει να παίρνει μέσω της τροφής τις απαραίτητες πρωτεΐνες, βιταμίνες και το ασβέστιο που χρειάζεται χωρίς να γίνονται υπερβολές που θα οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους της ή σε υπερβιταμίνωση. Επιπλέον, η χορήγηση κάποιων φαρμάκων ή κάποιων ειδικών θεραπευτικών διατροφών ίσως θα πρέπει να σταματήσει. Ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες για τι θα γίνει με τη διατροφή και τα φάρμακα του σκύλου σας.

Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να έχετε φροντίσει να βρείτε τους νέους ιδιοκτήτες που θα υιοθετήσουν τα κουτάβια σας και, φυσικά, να είναι σωστοί και ικανοί να τα αναθρέψουν και να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Η εγκυμοσύνη, λοιπόν, είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση για τη σκυλίτσα μας αλλά και για εμάς. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα παρακολουθήσει στενά την εγκυμοσύνη της σκυλίτσας σας και θα σας βοηθήσει να χαρείτε αυτές τις υπέροχες στιγμές μαζί της!

Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Κτηνίατρος
Κ. Βάρναλη 70 Ν. Ερυθραία
Τηλ. 2108078204

Books and Style

Books and Style