ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ / ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ

Υπάρχουν πολλά είδη δράκων στην «μεταμοντέρνα» οικονομία.

Οι μεταμοντέρνες οικονομικές κρίσεις που αφορούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής – πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή – και οι μεταμοντέρνοι ολοκληρωτικοί πόλεμοι, μετέτρεψαν τον μεταμοντέρνο πολιτισμό σε σύγχρονο δράκο που αντί να καταφεύγει στη σπηλιά, καταφεύγει στην πολιτική.

Αυτό το είδος δράκου απέκτησε ηγετική θέση στην σημερινή οικονομία, που από το καθεστώς των ανώνυμων εταιριών πέρασε στο καθεστώς των τραστ και των καρτέλ των πολυεθνικών εταιριών, των τραπεζών και στην κυριαρχία των ολιγοπωλίων στον κόσμο.

Νέες κοινωνικές τάξεις δημιουργήθηκαν από τους γραφειοκράτες-στελέχη που (εξ)υπηρετούν τους παραπάνω, που η δύναμή τους δεν προέρχεται από την ατομική δημιουργία τους, αλλά από τη δύναμη που τους παρέχουν οι παραπάνω˙ να ασκούν προπαγάνδα και έλεγχο στην ονομαστική ιδιοκτησία των άλλων.

Νέες κοινωνικές τάξεις δημιουργήθηκαν από τους γραφειοκράτες-στελέχη

Η ανατροπή των καθιερωμένων σχέσεων και η κατάργηση των τάξεων, είχε ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση της εξουσίας από το κράτος και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, στις ενώσεις κρατών που εισηγούνται οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, και όχι προς όφελος των πολιτών.

Η συγχώνευση οικονομίας, κρατών και κεφαλαίου οδήγησε στη γέννηση του πιο τερατόμορφου δράκου όλων των εποχών: της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Η ολοκληρωτική άρνηση στο ρόλο της κοινωνίας να δράσει πολιτικά, διέλυσε τον παραγωγικό της μηχανισμό, την ταξική της διάρθρωση, εξουδετέρωσε τον κοινοβουλευτισμό και εκμηδένισε τη Δημοκρατία.

Η ζώνη της φτώχειας που δημιούργησε ο παγκόσμιος καπιταλισμός ή αλλιώς φιλελευθερισμός ή νεοφιλελευθερισμός, έφερε μία νέα κοινωνική πραγματικότητα χωρίς εθνική-κρατική οργάνωση, την νεοαποικιοκρατία.

Εκατομμύρια ανθρώπων μαζικοποιήθηκαν σε ένα κοπάδι παθητικών μονάδων, που εκκολάπτονται στο νου τους καθημερινά αυγά, που όταν σκάσουν δείχνουν τους ίδιους για δράκους…

Η μονιμοποιημένη αναρχία που προέκυψε από την αποτυχία των αστικών και εργατικών επαναστάσεων, οδήγησε σε εμφύλιες συρράξεις, με αποτέλεσμα η Λερναία Ύδρα να γεννά καινούργιους δράκους, πιο ισχυρούς κάθε φορά, καθώς τους αντλεί μέσα από άλλα σοσιαλιστικά και αριστερά γονίδια.

Το μεταμοντέρνο ολοκληρωτικό καθεστώς δημιούργησε μια καινούργια «ιδεολογική» αρένα, την ανακατανομή του πλούτου προς όφελος της διεθνούς ολιγοκρατίας, προς τα πάνω δηλαδή, μέσα από καταρτισμένες δανειακές συμβάσεις κρατών και πολιτών.

Η Λερναία Ύδρα γεννά καινούργιους δράκους, πιο ισχυρούς κάθε φορά

Ο καταναλωτισμός και ο διεφθαρμένος κοινοβουλευτισμός αποτέλεσαν την άμαξα και τα άλογα για τη μεταφορά των συνειδήσεων στην απραξία.

Και έτσι, η Δημοκρατία του χρέους έστρωσε το χαλί για τη Δικτατορία των Τραπεζών, των Πολυεθνικών, των γραφειοκρατών που τους εξυπηρετούν, και εν τέλει του ολιγοπωλίου της παγκόσμιας δύναμης που όλοι αυτοί μαζί εξυπηρετούν.

Η όποια διατήρηση του ανθρώπου κάτω από την πίεση όλων αυτών των δυνάμεων, θα οφείλεται στην ανατροπή που θα έρθει μέσα από την καταστροφή οποιουδήποτε μέλους του έχει υποστεί γάγγραινα.

Γι’ αυτό, πολλές φορές, η καταστροφή καθίσταται πολιτικά και κοινωνικά αναγκαία…

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας / Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style