ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΟ

Το νέο συγγραφικό απόκτημα της Δήμητρας Παπαδήμα ήρθε να μας συγκλονίσει και να μας διδάξει.

Ξύπνησα ξημερώματα «δαρμένη» από τα ίδια παράξενα όνειρα! Κουκουλώθηκα με το πάπλωμα! Να κρυφτώ! Να ξεφύγω! Από τα όνειρα; Ή από την πραγματικότητα; Έσφιξα τα δόντια! Έπρεπε να τελειώνω με το χρόνιο παραμύθιασμα! Με λίγα λόγια, απαίτησα από τον εαυτό μου να δώσει τίτλο στη μέχρι τώρα ζωή μου! Στον βίο μου… «τι βίο έχω ζήσει μέχρι τώρα;» «Βίας!» ούρλιαξε εκείνη η φωνή μέσα μου που συνεχώς τη διατάζω να βγάλει τον σκασμό! Βίος βίας! Ναι! Έτσι είναι! Ένα τσεκούρι, ένα μαχαίρι ή μια μονοκοντυλιά, κι ο βίος γίνεται βίας! Ξεκίνησα το γράψιμο… Εδώ μέσα είμαι σε αυτές τις γραμμές, σε αυτές τις σελίδες… Ένας σύνθετος άνθρωπος που σπάει εύκολα αλλά και τα σπάει εύκολα! Εδώ μέσα είμαι, μια απλή γυναίκα με κοινή, απλή λογική που δεν τη διαπραγματεύομαι! Μια γυναίκα έτοιμη για όλα! Είναι δύσκολο να το δεχτείς, το παραδέχομαι και με δέχομαι!

Η Δήμητρα Παπαδήμα είναι μία επιτυχημένη ηθοποιός, μία σπουδαία γυναίκα  και τρυφερή μητέρα. Ζει τις στιγμές της ζωής έντονα και με πάθος. Άλλωστε έτσι ζουν οι καλλιτέχνες. Έντονα και με πάθος. Έτσι ανεβαίνει πάνω στη σκηνή και δίνει σάρκα και οστά σε ρόλους, καταπιάνεται με ιδιαίτερα έργα και γράφει καταθέτοντας την ψυχή της.

Αυτό κάνει και στο συγκεκριμένο βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου. Στον «ΒΙΟ ΒΙΑΣ». Σε μια περίοδο που οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση διαδέχονται η μία την άλλη και η βία, είτε ψυχολογική, είτε σωματική, γίνεται καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους και ιδιαίτερα γυναίκες, η συγγραφέας Δήμητρα Παπαδήμα έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός. Αντίθετα, όσο δεν μιλάς, τόσο περισσότερο βουλιάζεις στον βούρκο του φόβου. Και οφείλεις στον εαυτό σου πάνω απ΄ όλα, να σταματήσεις να φοβάσαι. Μόνο όταν κοιτάξεις το «τέρας» κατάματα θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και γιατί όχι, να τους νικήσεις.

Μέσα από το εν λόγω βιβλίο διακρίνεται η έντονη και σκληρή σε πολλά σημεία, γραφή της συγγραφέως. Όπως έντονες και σκληρές είναι και πολλές από τις  εικόνες που περνούν στη σκέψη του αναγνώστη, διαβάζοντας την εξέλιξη της ιστορίας. Κάθε σελίδα σε παρακινεί να διαβάσεις , να διαβάσεις, να διαβάσεις….  Εκπλήσσεσαι από τον τρόπο που η συγγραφέας περιγράφει τη σχέση της ηρωίδας με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό της κόσμο. Σε σημείο, που δεν μπορείς να κατανοήσεις, ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή, δίχως επιτηδευμένες εκφράσεις. Άλλωστε η Δήμητρα Παπαδήμα είναι μία γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της κι αυτό φαίνεται από την ουσιαστική της γραφή.  Δεν έχει σκοπό να πλάσει έναν παραμυθένιο κόσμο για τους αναγνώστες της, αλλά να δείξει την αθέατη και σκληρή πλευρά της ζωής, που τελικά μόνος σου οφείλεις να αντιμετωπίσεις. Υπάρχουν σημεία, που οι περιγραφές σοκάρουν. Νιώθεις ότι βλέπεις θρίλερ. Έναν θρίλερ που λέγεται ζωή. Αλλά που όσο σκληρή κι αν είναι, στο τέλος ίσως και να υπάρχει η λύτρωση.

Η πένα της συγγραφέως καθίσταται τόσο οικεία στον αναγνώστη, μέσα από εικόνες, περιγραφές αλλά κι έντονα συναισθήματα. Σε σημείο που ο αναγνώστης μπορεί να δει τον εαυτό του, μέσα στην προσωπικότητα της ηρωίδας.

Ο «ΒΙΟΣ ΒΙΑΣ» είναι ένα λογοτεχνικό δημιούργημα που ήρθε να αφυπνίσει συναισθήματα, ενοχές, τύψεις αλλά και φόβους. Να προβληματίσει σχετικά με το κοινωνικό γίγνεσθαι του σήμερα αλλά και του πάντα ( ; ).

Κύρια Παπαδήμα, σας συνιστώ να συνεχίσετε να γράφετε με την ψυχή σας και γιατί όχι, να σκεφτείτε αυτή την ηρωίδα και την ιστορία της, να τη ζωντανέψετε επί της θεατρικής σκηνής!

 

Βίος βίας
Δήμητρα Παπαδήμα
Ελληνικά Γράμματα
288 σελ.
ISBN 978-960-19-0825-0
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
Φωτογραφία εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Σκούρτης
Επεξεργασία εξωφύλλου: Έλλη Νικολαϊδου

Books and Style

Books and Style