ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Αξιότιμε πρωθυπουργέ της Αλβανίας Έντι Ράμα,

είναι πολλά τα χρόνια στα οποία παρακολουθώ την πολιτική σου καριέρα, ακούω τις ομιλίες σου στην αλβανική Βουλή, θαύμασα την αποφασιστικότητά σου στην προσπάθεια αναβάθμισης και αναδιαμόρφωσης των πόλεων της χώρας σου, κόντρα σε συμφέροντα και κακώς κείμενα χρόνων. Βραβεύτηκες άλλωστε ως δήμαρχος των Τιράνων για την πρωτοβουλία σου αυτή από την Ευρώπη.
Είναι επίσης πολλά τα χρόνια που παρακολουθώ τις εμφανίσεις σου στην αλβανική τηλεόραση και θαυμάζω την μόρφωσή σου, τον τρόπο με τον οποίο αυτοσαρκάζεσαι, χωρίς ίχνος ανασφάλειας, και τις ιδέες σου για μία δημοκρατική και οικονομικά ισχυρή Αλβανία.

Όμως, Έντι Ράμα, τα λόγια ενός μεγάλου άνδρα στερούνται αξίας, αν δεν συνάδουν και με τα έργα του.
Ένα νέο παιδί, ένα Ελληνόπουλο που η μοίρα του το έφερε να είναι Βορειοηπειρώτης, ύψωσε την ελληνική σημαία, στην εθνική μας επέτειο, σε έναν τόπο, όπου βρίσκονται θαμμένα τα κόκκαλα των προγόνων μας, Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας.
Όχι επιτιθέμενοι, αλλά αμυνόμενοι.
Η πράξη του αυτή είχε ως συνέπεια τον θάνατό του.

Δεν θα αναμείνω τις δικές σου εξηγήσεις για τον λόγο και τον τρόπο θανάτωσής του ούτε των ανδρών της αλβανικής αστυνομίας, Έντι Ράμα, όπως λανθασμένα πράττει η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν με ενδιαφέρουν οι όποιες δικές σας εξηγήσεις, όταν ένα νέο παιδί βρήκε τον θάνατο από δικούς σου άνδρες που έσπευσαν στο σημείο, για να κατεβάσουν την ελληνική σημαία.
Αυτό άλλωστε υπήρξε και η αιτία του θανάτου του.

Η δική σας ακραία αντίδραση σε μία ενέργεια απόλυτα δικαιολογημένη από ένα Ελληνόπουλο που θέλησε να τιμήσει με τον τρόπο αυτό τους προγόνους του μία τέτοια ημέρα.

Εμένα δεν θα με πείσουν οι δικαιολογίες για την οπλοφορία του θύματος, η πιθανή χρήση του όπλου του, ο κίνδυνος για τη ζωή των δικών σου κλπ. κλπ. για τους παρακάτω λόγους:

1. Για ποιο λόγο ενόχλησε την αλβανική ηγεσία ή την αλβανική αστυνομία αυτή η πράξη; Οι Έλληνες στρατιώτες, τους οποίους θέλησε με την ενέργειά του αυτή να τιμήσει ο νεαρός Έλληνας, πολέμησαν με την Ιταλία και όχι με την Αλβανία και έτυχε το πεδίο των μαχών να βρίσκεται στη χώρα σας σήμερα… Θα έπρεπε δε να είναι ελεύθεροι να υψώνουν τις ελληνικές σημαίες στα σπίτια και τις πλατείες των χωριών τους αυτή την ημέρα και σε κάθε άλλη εθνική επέτειο…
Όπως αντίστοιχα είναι ελεύθεροι οι μετανάστες Αλβανοί να υψώνουν τη δική τους σημαία στην Ελλάδα, κάθε φορά που γιορτάζουν ή σε κοινωνικές τους εκδηλώσεις…

2. Αν εσύ Έντι Ράμα και ο λαός σου θεωρείτε το κράτος σας προτεκτοράτο της Ιταλίας και μάλιστα ετεροχρονισμένα και σε εποχές κατά τις οποίες οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, Ιταλίας και Ελλάδας, έχουν αποκατασταθεί πλήρως, καλό θα ήταν να μας ενημερώσεις επισήμως γι’ αυτό…

3. Αλλά ακόμη και ελληνοαλβανικός να ήταν ο πόλεμος, και πάλι δεν θα δικαιολογείτο αυτή η αντίδραση της αλβανικής αστυνομίας, καταδεικνύουσα μεγίστη ανασφάλεια…

4. Έλληνες και Αλβανοί μετανάστες στη Γερμανία και Ιταλία υψώνουμε τις σημαίες μας, εκφωνούμε εμείς οι Έλληνες πύρινους λόγους στις εθνικές μας επετείους εναντίον των Γερμανών και παρουσιάζουμε δρώμενα με προσκεκλημένους και Γερμανούς επισήμους. Ουδέποτε ενοχληθήκαμε γι’ αυτό, ουδέποτε επικριθήκαμε, ουδέποτε η γερμανική αστυνομία κατέβασε τις ελληνικές σημαίες από τις οικίες μας.

5. Πανάρχαια ελληνική αντίληψη είναι η σεβασμός προς τη θρησκεία και τον πολιτισμό κάθε λαού και γίνεται σχετική αναφορά στον Όμηρο. Η θεά Αθηνά προειδοποιεί τους Έλληνες να μην προβούν σε πράξεις ασέβειας και καταστρέψουν ναούς και σύμβολα των Τρώων… Δεν υπάκουσαν, τιμωρήθηκαν…

Αγαπητέ Έντι Ράμα, φίλοι μας Αλβανοί,

Για να κτιστεί μια σχέση φιλίας μεταξύ δύο γειτονικών λαών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μεταξύ των δύο μερών σεβασμός.

Τέτοιες πράξεις και ενέργειες εναντίον ενός νέου παιδιού, δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα υψώνουν και άλλες πέτρες στον τοίχο που κάποιοι έκτισαν ανάμεσά μας, υπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς.

Αναμένουμε από εσένα Έντι Ράμα την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, οι οποίοι κατέβασαν αναιτιολόγητα την ελληνική σημαία από έναν χώρο μνήμης και σκότωσαν ένα νέο παιδί, επιδεικνύοντες υπέρμετρο εγωισμό και αλαζονεία, ενώ είναι βέβαιο ότι είχαν την ικανότητα και τον τρόπο να τον συλλάβουν, χωρίς να κινδυνεύσει ούτε η δική τους ούτε η δική του ζωή.

Αναμένουμε την ηθική και υλική συμπαράσταση προς την οικογένεια του θύματος και τη συγγνώμη και προς όλους τους Βορειοηπειρώτες που βρέθηκαν χωρίς τη θέλησή τους στη χώρα σας, ενώ ήσαν και παραμένουν Έλληνες και δικαιούνται τουλάχιστον τον σεβασμό στην ταυτότητα, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την Ιστορία τους…

Ο περήφανος αλβανικός λαός και ο ηγέτης του, ιδιαίτερα ευαίσθητοι όντες σε θέματα πατριωτισμού, επιβάλλεται τη στιγμή αυτή να αποδείξουν και στην πράξη πως αυτό δεν το θεωρούν δική τους αποκλειστικότητα, αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε άλλου λαού και της ελληνικής μειονότητας μέσα στη χώρα τους…

Books and Style

Books and Style