ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE

Το Νομισματικό Μουσείο διοργανώνει σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:30 στην εμβληματική αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου, με τίτλο: «ΑΓΩΝ: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ».

Η μουσική εκδήλωση πλαισιώνει το άνοιγμα της νέας λαμπρής περιοδικής έκθεσης του Νομισματικού Μουσείου με τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με την οποία το Μουσείο συμμετέχει δυναμικά στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας «Ελλάδα 21» για τον Εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την απελευθερωτική Επανάσταση του 1821.

Η Έκθεση αποτελεί ένα γόνιμο εικαστικό διάλογο ανάμεσα σε χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές της, που αποθησαυρίζονται στο Νομισματικό Μουσείο, και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δεκαεπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών, εμπνευσμένες από τα «Μετάλλια του Αγώνα». Οι γλύπτες Αφροδίτη Λίτη, Σταύρος Παναγιωτάκης, Στέλιος Γαβαλάς, Γιώργος Σταματόπουλος, Γιώργος Μπαρδάκας και Ανδρέας Βερναρδάκης, οι χαράκτες Βίκυ Τσαλαματά, και Μαρία Κομπατσιάρη, οι ζωγράφοι Μαρία Μαραγκουδάκη, Κατερίνα Βράκα, Χριστίνα Λάππα, Εριέττα Βορδώνη, Νίκος Τσιαπάρας και Κωνσταντίνος Κωστούρος, ο εικαστικός, Μηνάς Μαυρικάκης, καθώς και οι εικαστικοί κοσμημάτων Ελένη Δασκαλάκη και Αθηνά Παπά θα τιμήσουν με την παρουσία τους την έναρξη της έκθεσης.

Κομβικό έκθεμα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία αποτελεί η αναμνηστική σειρά 12 ιστορικών μεταλλίων με κύριο θέμα τον αγώνα του 1821, έργο του επίσημου χαράκτη του ελληνικού νομισματοκοπείου επί Όθωνος, Konrad Lange (1806-1856), που συνιστά ένα ισχυρό μέσο αναγνώρισης, προβολής και μνήμης του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων. Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο κοινό και οι μοναδικές μήτρες των εν λόγω μεταλλίων, δείγματα της εξαιρετικής καλλιτεχνίας του χαράκτη.

Η φετινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση είναι διπλά σημαντική καθώς πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, προκειμένου να βραβευτούν αντιπροσωπευτικά 21 από τους αφανείς ήρωες, που εδώ και δύο χρόνια πρωτοστατούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στον πανελλαδικό αγώνα ενάντια στη θανατηφόρο νόσο του COVID-19.

Μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας που ζούμε ο πολιτισμός δεν σταματάει να μας προσφέρει αισιοδοξία ώστε να μη λείψει και αυτή τη δύσκολη χρονιά η χαρά των Χριστουγέννων. Η χαρά που ζει μέσα σ’ αυτές τις γιορτινές μέρες και περιμένει ένα τραγούδι για να μας φέρει ξανά «κοντά» απαλύνοντας τις δυσκολίες της διαφορετικής καθημερινότητας που βιώνουμε μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και χριστουγεννιάτικες μελωδίες με την υψίφωνο Βασιλική Βλαμάκη και τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη σε συνοδεία στο πιάνο από τον Μάριο Καζά.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Μετάλλια του Αγώνα» και θα δοθεί το νέο αναμνηστικό μετάλλιο του Νομισματικού Μουσείου του 2021, δημιουργία του βραβευμένου χαράκτη του ελληνικού ευρώ Γιώργου Σταματόπουλου, ενώ θα μοιραστούν κεράσματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη και χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματιών και Αξιών, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), της Συμμαχίας για την Ελλάδα, των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου, του Επιμορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ», του Μουσικού Οίκου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ, της Αποσταγματοποιΐας – Οινοποιΐας ΤΣΙΛΙΛΗΣ, της PROOPSIS Consulting S.A., του καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων Χριστάκης και της «Μουσείων Εστίαση Α.Ε.» που λειτουργεί το ΚΑΦΕ στον κήπο του Μουσείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος (guest της βραδιάς)

Στο πιάνο συνοδεύει ο Μάριος Καζάς

Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903 – 1984) «8 Νησιώτικοι Χοροί» Μάριος Καζάς, σόλο πιάνο «Ερηνάκι» (Παραδοσιακό) Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

Σώτος Βασιλειάδης (1905 – 1990) Δώδεκα κόρες λυγερές» (στίχοι: Πάνος Σπάλας) Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

Μάνος Χατζιδάκις (1925 – 1994) Ρωμαϊκή αγορά «Στου Διγενή τα Κάστρα» (στίχοι: Νίκος Γκάτσος)

Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962) Μαγιοβότανα «Διγενής Ακρίτας» (στίχοι: Κωστής Παλαμάς)

Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος

Christmas Medley για πιάνο

Edwin Othello Excell (1851 – 1921) “Amazing Grace” (lyrics: John Newton) Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

John Francis Wade (1711-1786) “Adeste Fideles” (lyrics: J. F. Wade) Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

Irving Berlin (1888 – 1989) “White Christmas”

Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος

https://www.nikosspanatis.com/el/

Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος

Γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη. Σπούδασε τρομπέτα, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο και είναι απόφοιτος και υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μελέτησε τραγούδι με τον Άρη Χριστοφέλλη, τη Ρόζα Πουλημένου και τη Μάτα Κατσούλη (δίπλωμα μονωδίας με άριστα και πρώτο βραβείο). Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε όλα τα θέατρα της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικά προγράμματα και διεθνή φεστιβάλ σε Λάχτι, Ταλλίν, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Βέλγιο, Βενετία, Μαδρίτη, Άμστερνταμ. Συνεργάζεται με το σύνολο Brussels Virtuosi και τον διεθνούς φήμης φλαουτίστα Μαρκ Χράουβελς, ενώ έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως: Θεία Δίκη (Κιβωτός του Νώε), Που-Μπα (Μικάδος), Μάγισσα (Διδώ και Αινείας), Πίσανδρος (H επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα), Μαρκελλίνος (Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού), Καρποφόρος και Μαντατοφόρος (Ερωφίλη), Νιρηνός (Ιούλιος Καίσαρας) και Ασκάνιος (Ο Ασκάνιος στην Άλμπα του Μότσαρτ), Μπάμπα (Η ζωή ενός ακόλαστου) και Όμπερον (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας) στο Στούντιο Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει ερμηνεύσει έργα του Γιώργου Κουμεντάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Νίκου Μαμαγκάκη, έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρίες MDG, ΙΔΑΙΑ, «Το Ελληνικό Σχέδιο», και έχει συνεργαστεί και υποστηριχτεί από το Γαλλόφωνο Τηλεοπτικό Κανάλι TV5 Monde. Έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως, «…η βελούδινη, ηδονικά σκουρόχρωμη, άλτο φωνή του συνομίλησε μαγευτικά με το φλάουτο του Marc Grauwels…» (Εφημερίδα των Συντακτών), «…O Νίκος Σπανάτης διαθέτει μια κρυστάλλινη φωνή κόντρα τενόρου, την οποία χειρίζεται με ευελιξία, δύναμη και με ευρείες αποχρώσεις….» (EES, Finland). Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής Μονωδίας και Μεταπτυχιακού Μονωδίας στο Εθνικό Ωδείο Υμηττού. (Official Website: https://www.nikosspanatis.com)

Credit: Photo © Yellow Lemon Tree Photography & Video, Fragoulis Karayiannopoulos

Credit: Photo © Yellow Lemon Tree Photography & Video, Fragoulis Karayiannopoulos

Βασιλική Βλαμάκη, υψίφωνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Athenaeum και Σκαλκώτα με την Mechthild Σταματάκη και την Μαρίνα Κρίλοβιτς. Παράλληλα σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διπλωματούχος μεταπτυχιακού στην Παιδαγωγική της Αγγλικής Γλώσσας από το British Council. Ως χορωδός έχει συνεργαστεί με την Χορωδία της ΕΡΤ, το Δήμο Αθηναίων, την Ορχήστρα Καμεράτα Armonia / Athenea, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ,τη χορωδία Fοnés και Chores της Μαρίνας Σάττι, τον ΟΤΕ και το Δήμο Κηφισιάς. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών στο Βέλγιο Printemps de Silly, Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα, Λάτσιο Ίδρυμα Κηφισιάς και έχει συνεργαστεί με το σχήμα OperaArtLab ως σολίστ με τη χορωδία του ΟΤΕ. Συνεργάζεται με το studio Sierra, ως Voice Over Artist για τις παιδικές σειρές του Νetflix. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και Master Classes (Εθνική Λυρική Σκηνή, Mozarteum Saltzburg), καθώς και σεμινάρια ξένων γλωσσών. Εργάζεται ως καθηγήτρια Γαλλικών στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph και είναι έκτακτη χορωδός στη χορωδία της ΕΡΤ και Voice Over Artist.

Μάριος Καζάς, πιάνο

Ένας από τους πιο ενεργούς καλλιτεχνικά πιανίστες της γενιάς του, ο Μάριος Καζάς έχει εμφανισθεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους των Αθηνών (Θέατρο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Αίθουσα Παρνασσός κ.α.), σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται εντονότατα στον τομέα της συνοδείας τραγουδιού, της χορωδιακής μουσικής και της μουσικής δωματίου, συνεργαζόμενος με καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς και με τα σημαντικότερα χορωδιακά σχήματα της χώρας. Το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο «Μποτίλια στο πέλαγο», σε συνθέσεις Κώστα Μυλωνά έτυχε θερμότατης υποδοχής από το ραδιόφωνο, ενώ ερμηνεύει και στα CD «Αλίκη Καγιαλόγλου-Ζωντανή Ηχογράφηση, Ωδείον Ηρώδου Αττικού» και «A time for us». Ο Μάριος Καζάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές πιάνου στο Αθηναϊκό Ωδείο με την Στέλλα Μακρυγιάννη και σπούδασε ως κάτοχος διαρκούς υποτροφίας στην τάξη της Γιολάντας Σεβέρη. Κατόπιν φοίτησε στο Ωδείο Athenaeum ως μαθητής της Ντόρας Μπακοπούλου και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και απεφοίτησε (Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο Παμψηφεί και Έπαθλο Ματζαγριωτάκη, τάξη Ντ. Μπακοπούλου). Μελέτησε ακόμη ανώτερα θεωρητικά (Φούγκα) και κλαρινέτο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Paul Badura-Skoda, Μαρτίνο Τιρίμο, Ναταλία Μιχαηλίδου κ.α., έχει βραβευθεί με Α΄ και Β΄ Βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου και έχει αποσπάσει Β΄ Βραβείο στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου “Art and Education in the 21st century” και «Απόλλων».

 

 

Books and Style

Books and Style