ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΛΙΚΗ ΝΑΣΣΗ

Αγαπητέ μου Ταγίπ-Tayyip Erdogan,

θα μου επιτρέψεις να σου αφιερώσω το τραγούδι «yalan» (ψέμα) του Imbrahim Tetlisis.

Ξέρω ότι κι εσύ τον αγαπάς και τον θαυμάζεις, όπως κι εγώ.

Μου κρατούσε συντροφιά στα δύσκολα χρόνια του ξενιτεμού μου στη Γερμανία το 1990 με τα τραγούδια και τα έργα του.

Εκεί που γνώρισα πολλούς Τούρκους, έφαγα μαζί τους, γλέντησα στους γάμους τους, χόρεψα τους χορούς της Μαύρη θάλασσας που είναι ίδιοι με τους δικούς μας.

Το παιδί μου με ένα μικρό Τουρκάκι πήγαινε στο γερμανικό σχολείο χέρι χέρι, μαζί έκαναν πολλές τουρκοελληνικές σκανταλιές.

Παιδιά δικά σας στο σπίτι μου διάβαζαν μαζί με τα δικά μου.

Από τότε μού έδειχναν το βιβλίο της Ιστορίας τους και το Αιγαίο χωρισμένο με μία κόκκινη γραμμή στη μέση.

«Αυτό δεν είναι το δίκαιο, Αλίκη χανούμ;» με ρωτούσαν καλοπροαίρετα.

Κι εγώ χαμογελούσα και με απλά λόγια τους εξηγούσα.

Δεν ξέρω πόσο κατάλαβαν, δεν ξέρω αν με πίστεψαν.

Σίγουρα όμως θα θυμούνται αυτό το χαμόγελο…

Στα τούρκικα έργα που όλοι οι Έλληνες αγοράζαμε,-από τότε είχατε αξιοποιήσει την τουρκική επιχειρηματικότητα- υμνούσατε την τουρκική λεβεντιά, την μπέσα, την εντιμότητα, την περηφάνια.

Ψέμα-yalan όλα αυτά;…

Θα σε συμβούλευα να βρεις λίγο χρόνο και να ξαναδείς αυτά τα έργα, Ταγίπ Ερντογάν.

Να ακούσεις πάλι πώς κελαηδούν τα βιολιά σας, πώς κλαίει το κλαρίνο σας, πόσο μελωδικά ηχούν το ούτι και το σάζι σας.

Να καμαρώσεις τον λαό σου που αγαπάς πώς χορεύει με τα τραγούδια σας και να χορέψεις κι εσύ μαζί του ένα ζεϊμπέκικο και όλους τους λεβέντικους σκοπούς της Μαύρης θάλασσας.

Να αφήσεις στην άκρη τα μεγαλεπήβολα σχέδιά σου και να δεις στα σημερινά τούρκικα έργα με πόσο σεβασμό αναφέρονται οι σεναριογράφοι σας στην ελληνική Ιστορία, φιλοσοφία και μυθολογία.

Ψέμα-yalan κι όλα αυτά;…

Αγαπητέ μου Ταγίπ, σε είδα να χαμογελάς στη Σύνοδο Κορυφής και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το χαμόγελο δεν ήταν του ισχυρού και αλαζόνα ηγέτη, αλλά του ηγέτη που γνωρίζει μεν τη δύναμή του, σέβεται όμως το διεθνές δίκαιο και με τη λεβεντιά του δυνατού και το δίκαιο των μικρότερων χωρών.

Δεν ξέρω τι έχεις το μυαλό σου.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι επέτρεψες στον αέρα της αλαζονείας να φουσκώσει τα μυαλά σου, μετά την περήφανη-οφείλω να το ομολογήσω-στάση σου απέναντι στον Τραμπ.

Δεν αμφισβητεί κανένας τη δύναμή σου και την αξία σου. Την ηθική υποχρέωσή σου να υπερασπιστείς τα δίκαια του λαού σου. Αρκεί αυτά να μην καταπατούν τα δίκαια των γειτόνων σου.

Άκουσα πως σου αρέσουν οι καθαρές κουβέντες από τον συνομιλητή σου. Χαίρομαι γι’ αυτό, διότι οι καθαρές κουβέντες, η μπέσα και η εντιμότητα είναι ίδιον μεγάλων ανδρών και Ηγετών. Με τη διαφορά ότι και οι ίδιοι μιλούν με καθαρές και αντρίκιες κουβέντες, όπως αρμόζει σε κάθε Ηγέτη που σέβεται τον εαυτό του, τον λαό του και τον συνομιλητή του.

Αδυνατώ να δεχθώ ότι θέλεις να τελειώσεις την επιτυχημένη σου μακροχρόνια πολιτική πορεία στη χώρα σου με έναν πόλεμο.

Είσαι σε μία ηλικία που θα έπρεπε να περιμένεις γαλήνιος και γεμάτος πια από δόξα και τιμές τα γηρατειά σου. Και να επιδιώκεις να αποχωρήσεις από την εξουσία ως ένας μεγάλος και σπουδαίος πολιτικός που πέτυχε να έχει το 70% του λαού του μαζί του για 25 ολόκληρα χρόνια.

Λίγοι το έχουν καταφέρει αυτό που κατάφερες εσύ, όσα και αν σου προσάπτουν οι εχθροί σου.

Γι’ αυτό θα σου πω μία ακόμη κουβέντα σαν μάνα και γιαγιά, όπως σου την είπα και πριν δύο χρόνια, τότε με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

Μην γκρεμίζεις όλα όσα με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια έκτισες τώρα στο τέλος της καριέρας σου. Εκτός αν πιστεύεις ότι ο Αλλάχ σε έχει κάνει αθάνατο ή ότι σου δώρισε το προνόμιο να κυβερνάς ακόμη και από το υπερπέραν τον λαό σου.

Αν έχεις στον νου σου να τελειώσεις την καριέρα σου με πόλεμο, τότε πρέπει να το σκεφθείς μία ακόμη φορά.

Κανένας δεν σου εγγυάται ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι νικηφόρος για σένα. Με τους εχθρούς σου να παραφυλάνε γύρω σου. Και μάλιστα ένας πόλεμος με την Ελλάδα.

Θα ήταν παράδοξο να μην γνωρίζεις εμάς τους Έλληνες καλά. Να μην έχεις διαβάσει και ελληνική Ιστορία, αφού αποτελεί μεγάλο μέρος και της δικής σου. Θα ήταν παράξενο να μην έχεις διδαχθεί από αυτήν.

Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε εύκολοι αντίπαλοι, φίλε μου Ταγίπ.

Όσα ελαττώματα και αν μας προσάπτουν, όσο και αν διχογνωμούμε πολλές φορές μεταξύ μας, όταν μας επιτίθενται, όταν καταπατούν τα δίκαιά μας, γινόμαστε μία γροθιά. Και αυτή η γροθιά δεν σπάει εύκολα, όσο σκληρό και αν είναι το σίδερο που θα τη χτυπήσει.

Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Εμείς οι Έλληνες δεν θα σου επιτρέψουμε να πατήσεις ούτε ένα εκατοστό από τα εδάφη μας. Θα πολεμήσουμε μέχρι να πέσει στο ελληνικό χώμα και ο τελευταίος Έλληνας. Αν πιστεύεις ότι θα κατορθώσεις να μας σκοτώσεις όλους, εδώ είμαστε και σε περιμένουμε.

Εμείς δεν είμαστε λαός που θα εγκαταλείψει τη χώρα του ή θα υποταχθεί σε οποιονδήποτε, ακόμη και αν είναι δυνατότερος από εμάς στρατιωτικά και αριθμητικά. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα στην πορεία της Ιστορίας μας.

Όμως θα σου πω και κάτι ακόμη, Ταγίπ. Αυτοί που θα βρεις πρώτους μπροστά σου, αυτοί που θα πρέπει ο στρατός σου πρώτους να σκοτώσει, για να περάσει τα σύνορά μας, δεν θα είναι τα παιδιά, οι άντρες, τα αδέλφια και οι πατεράδες μας.

Εμάς θα βρεις πρώτες να σε περιμένουμε.

Εμάς τις γιαγιάδες, μανάδες, γυναίκες και αδελφές των παλικαριών μας.

Εμείς θα μπούμε πρώτες στη γραμμή, μπροστά από τα παιδιά μας.

Και ο στρατός σου, τα δικά σου παλικάρια, εμάς θα πρέπει πρώτα να σκοτώσουν, για να φτάσουν οι σφαίρες τους και στα παιδιά μας.

Αν οι δικές σου μανάδες, αδελφές, κόρες και γυναίκες των ανδρών σου, θέλουν να δουν τα παλικάρια τους νεκρά σε έναν πόλεμο που θα επιβεβαιώσει απλά τη δική σου σαλακωνεία στο τέλος της ζωής και της καριέρας σου, δική τους η ευθύνη.

Εμείς οι Ελληνίδες γυναίκες δεν θα κρυφτούμε από φόβο. Δεν θα χωθούμε στα καταφύγια, δεν θα εγκαταλείψουμε τη χώρα μας, πρόσφυγες στο πουθενά.

Σαν τις Σουλιώτισσες –κάτι θα έχεις ακούσει γι’ αυτές-, θα είμαστε εκεί μαζί με τα παλικάρια μας και θα σε περιμένουμε.

Αν θες λοιπόν να τελειώσεις την καριέρα σου, αντιμετωπίζοντας πρώτα τις Ελληνίδες γυναίκες, εδώ είμαστε, Ταγίπ Ερντογάν.

Μολών λαβέ, ή για να στο πω και σουλιώτικα:

Ω γκρα, ω ντόσα, μπιτά!⁎…

 

⁎Ω γκρα, ω ντόσα, μπιτά=Γυναίκες θεριά, απάνω τους!

 

Books and Style

Books and Style