ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
PETER TAMAS

Με απόλυτη επιτυχία και διάχυτη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Φαίης Χατζηαντωνίου «Η Παρδαλοσκουφίτσα», από τις Εκδόσεις Εντύποις.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13/10/2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ζέφυρος cafe στην Αρτάκη Ευβοίας, που ήταν κατάμεστη από αναγνώστες, ανάμεσά τους και παιδιά.

Για το βιβλίο και τη συγγραφέα μίλησε ο Αναστάσιος Λαμπρινόπουλος, διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Αφρατίου, ο οποίος τόνισε -μεταξύ άλλων- τη συμβολή των βιβλίων στην ανάπτυξη των παιδιών και τον σχολικό εκφοβισμό, θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο.

Η Έλλη Στάμου, ψυχολόγος του Συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού», έθιξε το θέμα του ρατσισμού και της απομόνωσης και την ανάγκη να ανοιχτούν ζητήματα στις σχολικές κοινότητες, και όχι μόνο, για τη στήριξη των παιδιών και την ολόπλευρη ανάπτυξή τους.

Η εικονογράφος του εξωφύλλου Σοφία Καϊτατζή, εικαστικός-επιχειρηματίας, μίλησε για την επίδραση των χρωμάτων και της τέχνης στη ζωή μας.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του Books and Style Πάνος Παπαδάκης, έκλεισε τις προγραμματισμένες ομιλίες μιλώντας για το ταλέντο της Φαίης Χατζηαντωνίου, αλλά και για και τη συνεργασία τους στο περιοδικό Books and Style. Μία θαυμάσια λογοτεχνική συνεργασία η οποία ξεκίνησε μετά από πρόταση της συγγραφέως, δημοσιογράφου και συνεργάτιδας του περιοδικού, Γερακίνας Μπουρίκα.

Την τελευταία ομιλία, μετά από πρόσκληση της συγγραφέως, έκανε η σκηνοθέτις Μαίρη Τσομπανίκου η οποία σκηνοθέτησε και δραματοποίησε την «Παρδαλοσκουφίτσα», παράσταση που έκανε περιοδεία στην Εύβοια με την αρωγή του Συλλόγου «Το χαμόγελο του παιδιού», προτού εκδοθεί.

Το πάνελ συντόνισε ο εκδότης των Εκδόσεων Εντύποις, Γιάννης Κρανιάς.

Η βιβλιοπαρουσίαση έκλεισε με τη συγκινημένη συγγραφέα Φαίη Χατζηαντωνίου, να υπογράφει τα αντίτυπα του βιβλίου της, ενώ τα παιδιά έγραφαν αντιρατσιστικά μηνύματα και ζωγράφιζαν τη χρωματιστή πλευρά της ζωής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

«Η Παρδαλοσκουφίτσα»

Η Παρδαλοσκουφίτσα είναι ένα σύγχρονο παιδί. Ζει σε μια μεγάλη πόλη, ίσως ανάμεσά μας. Μπορεί να είναι εκείνο το παιδί που δεν μιλάει με κανέναν στα διαλείμματα. Ίσως, πάλι, να είναι ένα παιδί με διαφορετική εμφάνιση από τα άλλα ή με διαφορετικές δεξιότητες από τα υπόλοιπα.

Μπορεί να ήμουν κάποτε εγώ ή ίσως να είσαι εσύ.

Άλλοτε θα τη βρεις ανάμεσα σε χαρούμενες παρέες παιδιών κι άλλες φορές κρυμμένη πίσω από τα βιβλία της να διαβάζει για κάποιο διαγώνισμα.

Θα τη συναντήσεις στον δρόμο για το σπίτι της γιαγιάς ή στο πάρκο να ψάχνει «εκείνο το κορίτσι…».

Μπορεί να σου θυμίσει εκείνο το παραμύθι, ξέρεις ποιο, εκείνο με τη γνωστή «Σκουφίτσα», μα δεν μοιάζουν καθόλου οι ιστορίες τους.

Βλέπετε, εμένα πάντα με στεναχωρούσε εκείνο το παραμύθι. Ήμουν πάντα με το μέρος του λύκου, του τόσο διαφορετικού πλάσματος από τη «Σκουφίτσα».

Εξάλλου, σε τούτη εδώ την ιστορία το «δάσος» μπορεί να είναι κάτι πιο αθώο, όπως το σχολείο της, και o «λύκος» μπορεί να μην είναι κάποιος διαφορετικός από εκείνη. Μπορεί να είναι κάποιος ή κάποιοι που της μοιάζουν πολύ.

Έτσι, λοιπόν, αυτή είναι μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών, ανεξαρτήτου χρώματος, εμφάνισης, καταγωγής και δεξιοτήτων…

«Γιατί λύκοι υπάρχουν τόσοι πολλοί και τόσο πεινασμένοι εκεί έξω, που δεν φαντάζεσαι…»

 Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου:

Η Φαίη Χατζηαντωνίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πανέμορφη Χαλκίδα. Είναι παντρεμένη κι ευτυχής μητέρα δύο κοριτσιών. Διδάσκει Αγγλικά από το 2005 ως και σήμερα.

Αγαπά το θέατρο, τη λογοτεχνία και λατρεύει τα παιδιά. Είναι μέλος σε μια αξιόλογη Θεατρική ομάδα, ενώ με χαρά δέχτηκε την πρόταση να δημιουργήσει μια μικρή σχολική θεατρική ομάδα στην περιοχή που ζει.

Από πολύ νεαρή ηλικία είχε καταλάβει πως της άρεσε να γράφει. Έβρισκε πάντα μαγικό το να φτιάχνει έναν δικό της κόσμο και να τρυπώνει μέσα. Να τον περιγράφει με τέτοιον τρόπο ώστε οι ιστορίες να ζωντανεύουν μπροστά στον αναγνώστη.

Πιστεύει πως κάθε στιγμή μπορεί να σταθεί αφορμή για να γεννηθεί μια υπέροχη ιστορία, γι’ αυτό και της αρέσει να παρατηρεί τα πάντα γύρω της.

Οι άνθρωποι σκαρώνουν υπέροχες ιστορίες κάθε μέρα κι αρκεί να είσαι λίγο τρελός ή λίγο παιδί για να τις προσέξεις.

Η Φαίη δηλώνει ένα θεότρελο παιδί!

 «Η Παρδαλοσκουφίτσα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εντύποις.

ΠΗΓΗ: ΔΤ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΕΝΤΥΠΟΙΣ

Books and Style

Books and Style