ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΣΟ ΡΟΓΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: PETER TAMAS

Όπως όλοι γνωρίζετε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που αφορά στα αδέσποτα και τα κατοικίδια.

Οργή παράλληλα προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Πάνου Ρήγα, σε ραδιόφωνο: «Δεν γνωριζαμε τι περιελάμβανε το νομοσχέδιο», αλλά πήγατε να το ψηφίσετε, κύριοι, θα πω εγώ, κι αν δεν υπήρχε η κατακραυγή του κόσμου θα το πηγαίνατε στη Βουλή των Ελλήνων. Ο υπουργός δήλωσε ότι θα επανέλθει και θα ξαναφέρει το νομοσχέδιο, το οποίο και απέσυρε κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα.

Η δολοφονία των ζώων θα πρέπει να τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάποιον ο οποίος δολοφονεί βάναυσα άνθρωπο. Δεν μπορεί, κατά την άποψή μου, η δολοφονία ενός ζώου να παραμένει πλημμέλημα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει πότε θα αναπνέει και πότε όχι.

Το να είσαι φιλόζωος, αποτελεί έκφραση ανάπτυξης της προσωπικότητας και δεν μπορεί κανείς να σου το απαγορέψει.

Αν με ρωτήσετε αν πρέπει να γίνονται στειρώσεις, θα σας απαντήσω πως ναι, αλλά όχι γιατί το επιβάλλει η νομοθεσία, αλλά κυρίως για το καλό των ίδιων των αδέσποτων. Όχι όμως μαζικά. Όχι με τρόπο απολυταρχικό και φασιστικό. Όχι με μια δόση… οργουελισμού.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και έτσι ακριβώς έπρεπε να γίνει. Αλλά σας ρωτώ: προστατεύει τα ζώα ο νόμος σήμερα; Mην ξεχνάτε ότι το νομοσχέδιο θα επανέλθει, αλλά μαζί του θα πρέπει να απαιτήσουμε όλοι ενα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που να τα διασφαλίζει πλήρως και όχι να τα εκδιώκει σε μεταμοντέρνα Νταχάου, εμμέσως πλην σαφώς.

Όταν κοιτάζουμε όλοι τα μάτια ενός ζώου, δεν βλέπουμε αν είναι αδέσποτο ή οικόσιτο, βλέπουμε ένα ζωντανό πλάσμα με δικαιώματα, όπως δικαίωματα έχουμε όλοι μας και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Κι όμως, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των ανεξέλεγκτων γεννήσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ήταν οι φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες ζητούσαν καθολική στείρωση. Ναι, αλλά το νομοσχέδιο βρίθει αντιφάσεων και είναι γεμάτο αντικρουόμενες και  αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις.

Το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου -στο οποίο αντιτίθεται η πλειονότητα της φιλοζωικής κοινότητας στη χώρα μας- ανοίγει επικίνδυνα τον δρόμο στις μαζικές ευθανασίες των αδέσποτων…

Ενώ παράλληλα, χτυπά βίαια και παράλογα την καρδιά, την ουσία και τον ιερό σκοπό του εθελοντισμού: την προάσπιση των πολιτιστικών αξιών, μία από τις οποίες είναι και η προστασία των αδυνάμων. Και στην προκειμένη περίπτωση, ο αδύναμος κρίκος είναι τα ζώα.

 

.

%d bloggers like this: