ΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

Τραγωδία τόσων νεκρών από πυρκαγιές, που ξέσπασαν σε παράλληλα μέτωπα στην Αττική, ημέρα Δευτέρα 23 Ιουλίου.

Εν έτη 2018, η πολιτεία παραμένει ακόμη ανοργάνωτη απέναντι στην απειλή των πυρκαγιών που αντιμετωπίζουμε τόσα χρόνια.

Αυτή τη φορά όμως, πέρα από την οικολογική καταστροφή που δημιούργησαν, κατέληξαν να είναι και θανατηφόρες. Αυτή τη φορά δεν εξυπηρέτησαν απλά συμφέροντα γης.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς ότι το φαινόμενο αυτό δεν προκλήθηκε από φυσική αιτία αλλά από ανθρώπινο χέρι, που σίγουρα εξυπηρετεί τους όποιους επιχειρούν να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες, προκειμένου να αποδείξουν πόσο αδύναμοι είμαστε…

Οι ευθύνες όμως είναι πρώτα δικές μας.

Οι πυρκαγιές αποτελούν χρόνια μάστιγα τους μήνες του καλοκαιριού και οι ελλείψεις του κεντρικού κράτους, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι τεράστιες.

Παρότι ολόκληρη η Αττική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πάρα πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν είτε σε σπίτια είτε σε αυτοκίνητα και απανθρακώθηκαν, εκατοντάδες σπίτια κάηκαν, ενώ ολόκληρες περιοχές κινδύνευσαν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η 23η Ιουλίου ήταν ανάμεσα στις ημερομηνίες που οι μετεωρολόγοι είχαν επισημάνει για επικράτηση καύσωνα και ισχυρών ανέμων. Ήταν υποχρεωτικό λοιπόν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες κεντρικές και τοπικές να βρίσκονται σε ετοιμότητα, όχι μόνο για την κατάσβεση δυνητικών πυρκαγιών, αλλά καταρχήν για την πρόληψή τους.

Αυτό επιτυγχάνεται με τη συντονισμένη συνεργασία κεντρικού και τοπικού κράτους και δεν επικεντρώνεται μόνο στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και τη σχετική προστασία τους.

Απαιτείται ένας ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός που αφορά την εκπαίδευση αρμόδιων υπαλλήλων, εθελοντών και κατοίκων της περιοχής όχι μόνο ως προς τη δασοπυρόσβεση, ΑΛΛΑ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΜΑΛΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, με στόχο να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Απαιτείται δημιουργία ηγετικών ομάδων εκπορευόμενων από τους εθελοντές και τους κάτοικους της κάθε περιοχής που θα μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες όταν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν ή δεν επαρκούν να προσεγγίσουν τα σημεία, προκειμένου να λειτουργήσει ο κώδικας ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ-ΔΙΑΣΩΣΗ- ΕΚΚΕΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΥΓΗ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΗ ΣΗΜΕΙΑ.
ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Επίσης σε περιοχές επικίνδυνες για εμπρησμό, θα πρέπει να σχεδιασθούν με βάση τα ιστορικά στοιχεία πυρκαγιών, και να δημιουργηθούν πυροπροστατεύομενα καταφύγια ικανοποιητικού πλάτους για τη διαφυγή των ατόμων.

Έτσι θα αποφευχθεί το φαινόμενο της επικράτησης χάους με συνέπεια τον αποπροσανατολισμό ανθρώπων και ζώων.

Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, η ολοκληρωμένη οργάνωση είναι αυτή που σώζει. Και αυτή δεν αφορά μόνο το κράτος κεντρικό ή τοπικό, αλλά και τους εν λόγω πληθυσμούς, που όμως θα αυτό-οργανωθούν με εκπαίδευση από το ίδιο το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, για να μπορούν να δρουν με γνώση και σαφή προσανατολισμό.

Έτσι θα επιτευχθεί η ομογενοποιημένη αντιμετώπιση μιας κρίσης και δεν θα επικρατεί αλαλούμ.

Έτσι θα μπορεί ο κόσμος να καθοδηγηθεί, μέσα από τον ίδιο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα CRISIS MANAGEMENT ή αλλιώς ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗΣ, δεν συνίσταται μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την πρόληψή της, για αυτό και δεν συμπεριλαμβάνει μόνο τους αρμόδιους θεσμικά φορείς ή πρόσωπα αλλά και τα ίδια τα υποψήφια θύματα.

Σε αυτόν το σχεδιασμό τα MEDIA μπορούν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο, όχι με τη διασπορά του πανικού για την τηλεθέαση ή την εξυπηρέτηση οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σκοπού, αλλά με για χρήση και ανακοίνωση του ίδιου πληροφοριακού υλικού που χρησιμοποιούν όλες οι παραπάνω εμπλεκόμενες ομάδες στο πρόγραμμα.

Άρα λοιπόν τα MEDIA, όπως μεταδίδουν τον λόγο του πρωθυπουργού ή της αντιπολίτευσης ή άλλων θεσμικών παραγόντων με ακρίβεια – που σε τελική ανάλυση δεν έχουν πρακτική ωφέλεια – θα πρέπει να μεταδίδουν με μεγαλύτερη ακόμη ακρίβεια τις ομογενοποιημένες, τις ίδιες δηλαδή οδηγίες σχετικά με την καθοδήγηση του κόσμου.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει και τα MEDIA να διαθέτουν στελέχη τους που να εκπαιδεύονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να μεταδίδουν την ίδια ακριβώς πληροφορία όπως και οι υπόλοιποι.

Μόνο με την ομογενοποίηση και την επανάληψη της σωστής πληροφορίας μπορούμε να επιφέρουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση μιας κρίσης.

Επίσης, χώρες όπως η Ελλάδα που στηρίζουν την οικονομία τους στο ξένο και τον ντόπιο τουρισμό εξαιτίας του πράσινου και της θάλασσας, θα πρέπει να εξοπλίζονται ικανοποιητικά με πυροσβεστικά οχήματα και πυροπροστατεύομενα καταφύγια.

Διότι, οι εικόνες που μετέδιδαν οι τηλεοράσεις και το internet με τον κόσμο στη θάλασσα – όσων κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – θυμίζουν πολύ τις εικόνες με τους πρόσφυγες που στοιβάζονται στις παραλίες μας αβοήθητοι.

Διότι, όλοι, έρμαια ενός πολέμου δίχως τέλος είμαστε τελικά…

Αυτό συμβαίνει, κυρίες και κύριοι, όταν ο άνθρωπος γίνεται κανίβαλος.

Και από εδώ και έπειτα θα πρέπει να καταγράψουμε την έμπρακτη βοήθεια στην αποκατάσταση των πληγέντων από τους υποτιθέμενους συμμάχους, βλέπε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα από την κήρυξη όλων αυτών των περιοχών ως αναδασωτέες και χωρίς αλλαγές στη χρήση γης, θα πρέπει να καταγραφούν οι ζημιές σε εισόδημα και υποδομές και να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες.

Για να δούμε λοιπόν, τι είναι διατεθειμένη να κάνει για μας η «οικογένεια» που μας ρουφάει μέχρι τώρα το αίμα!

Γιατί, εάν επρόκειτο για τράπεζες, θα είχαν καταφτάσει ήδη καναντέρ από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ενώ στα πυροσβεστικά θα κρατούσαν τις μάνικες η Λαγκάρντ, η Μέρκελ, ο Ντράγκι, ο Μοσκοβισί, ο Ρέγκλιγκ και οι λοιποί σφουγγοκωλάριοι. Ο Γιούνκερ θα αναλάμβανε το ρόλο του εμψυχωτή αυτής της φαρσοκωμωδίας…

Παναγιώτα Μπλέτα Συγγραφέας/Διανοήτρια
Email: bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style