ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

O διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης, Δημήτρης Κατής μας εκπλήσσει και πάλι δημιουργώντας μια ταινία ύμνο στον ελληνικό πολιτισμό, μια ταινία πρεσβευτή του ελληνικού πνεύματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η μεγάλου μήκους ταινία, 139 λεπτών, «BROCKEN CIRCLE» αποτελεί ένα επικό δράμα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, που λαμβάνει χώρα στην Αρχαία Ελλάδα, κατά τη Μυκηναική Εποχή.

Η ταινία είναι μια ελεγειακή προσέγγιση, διδακτικού χαρακτήρα, η οποία μεταφέρει φιλοσοφικές ιδέες από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον με άφθονο λυρισμό και αρχαιοπρεπείς συνθέσεις.

Η ευφυία του δημιουργού είναι ότι κατάφερε να συνδυάσει τον έρωτα με την εσώτερη περιπλάνηση στις απόκρημνες χαράδρες του μυαλού και της ψυχής και να κορυφώσει την υπαρξιακή αναζήτηση επάνω σε ένα φόντο συμποσιακά μυσταγωγικό.
Δανείζεται στοιχεία από την αρχαία ελληνική τραγωδία και αναγάγει τη δύναμη του βλέμματος και της κίνησης σε νοητό υπαρξιακό διάλογο μεταξύ των ηρώων του.

Η επινοητικότητα του δημιουργεί πολιτιστική γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος και εγκαθιδρύει τον αυτοσχεδιασμό ως ιδεολογική τεχνοτροπία, που στόχο έχει να προσπεράσει τα όρια της ψυχαγωγίας και να δημιουργήσει έμψυχες σημασιοδοτήσεις, να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο προβληματισμό, σχετικά με τις βαθύτερες αναζητήσεις του ανθρώπου.

Με μαεστρία καταφέρνει να εναλλάσσει τις ιστορικές αναφορές και να τις επικαιροποιεί στη διάσταση του παρόντος αλλά και του μέλλοντος χρόνου, διεισδύοντας στην μεταφυσικότητα του ανθρώπου, δημιουργώντας ένα σουρεάλ ταμπλό εικόνων από όψεις της ζωής και της φαντασίας.

Η όλη προσπάθεια καταλήγει στην αυτονόμηση του ανθρώπου, παράλληλα με την ανάπτυξη της συλλογικής του συνείδησης, σε όποιο κόσμο, σε όποιο πολιτισμό, σε όποια ασύνορα σύνορα, μέσα ή έξω από τη γη.

Η ελληνική τοπογραφία αποτελεί απλά ένα εργαλείο στα χέρια του δημιουργού για να ανοίξει το πλαίσιο της ηθικής σε παγκόσμια διάσταση, δηλώνοντας έτσι την ενεργή ανησυχία του για την απαλλοτρίωση της ενσυναίσθησης.

Μηνύματα γεμάτα ιδεολογικό και φιλοσοφικό βάρος που εκτοξεύουν την ταινία από πολιτιστικό γεγονός σε πνευματική μέθεξη.

Η κινηματογράφηση αποτελεί μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Δημήτρης Κατής είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Broken Circle, υπογράφοντας την παραγωγή, την σκηνοθεσία, το πρωτότυπο σενάριο και φυσικά την μουσική σύνθεση και το soundtrack της ταινίας. Επίσης ο ίδιος, είναι και κινηματογραφιστής και διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας.

Αποτελεί καθαρά προσωπική / ιδιωτική πρωτοβουλία του δημιουργού, χωρίς καμία απολύτως κρατική ή άλλου είδους χρηματοδότηση ή επιδότηση ή βοήθεια, πλην απλών ανθρώπων και συλλόγων που συμμετείχαν και εργάστηκαν εθελοντικά, με ένα κοινό στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και την δημιουργία καίριων προβληματισμών για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.

Το καστ της ταινίας αποτελείται, από ταλαντούχους ηθοποιούς, από την Λυρική Σκηνή, το θέατρο αλλά και την ελληνική τηλεόραση, τον κινηματογράφο, καθώς και από νέους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς και γνωστά μοντέλα, στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα.

Οι βασικοί ρόλοι:

Χρήστος Γλυκός ως Αγαμέμνων
Χρήστος Αμβράζης ως Μάντης
Βάγια Κωφού ως Κλυταιμνήστρα
Νεκτάριος Παπαλεξίου ως Μενέλαος
Δημήτρης Μαζιώτης ως Οδυσσέας
Κατερίνα Χολή ως Γραία
Μαρίζα Σπιρίτο ως Ηλέκτρα
Δήμητρα Δερζέκου ως Φιλομήλα
Αποστόλης Γεωργίου Ζωναράς ως Άνθος
Ντιάνα Τσεμέρις ως Χρυσόθεμις
Γιώργος Καρατζάς ως Αχιλλέας
Κρυσταλλία Κεφαλούδη ως Αρχιέρεια
Ελπίδα Κατή ως Ιφιγένεια

Ειδική εμφάνιση: Σύλλογος Πολιτιστικής Προβολής και Ιερολοχίτες Θηβών με τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου.

Tα κοστούμια υπογράφει η σπουδαία ενδυματολόγος και σχεδιάστρια μόδας Παναγιώτα Νέννε και τα set και props ο διεθνούς φήμης γλύπτης και εικαστικός Εξηκίας Τριβουλίδης οι οποίοι συνεργάστηκαν πολλές φορές με τον Δημήτρη Κατή.

Την ηχογράφηση και το Foley της ταινίας υπογράφει ο σπεσιαλίστας του είδους Κωνσταντίνος Κατής.

Υπεύθυνος CGI (3D Visual Effects Supervisor – VXF Artist): Πάνος Μακούλης.

Make up artists: Μαριάννα Μονόπολη και Δέσποινα Λουιζίδου.

Σχεδιαστής και κατασκευής κοσμημάτων: Παντελής Κοντάκης.

Styling μαλλιών: Γιώργος Σαρρής, Δημήτρης Πίσσας, Άγγελος Σαχιτζής.

To επίσημο trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=8XcjPquRAxs

Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
bletas.p1@gmail.com
Facebook/Twitter: Panagiota Bletas

Books and Style

Books and Style