ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟ ΠΕΤΡΙΔΗ

12 γράμματα που απαρτίζουν μία λέξη τόσο μεγάλη, τόσο πλούσια και τόσο… απλή!Ο εθελοντισμός είναι ένα συναίσθημα που μετατρέπεται όπως και όλα τα υπόλοιπα σε πράξη, υποσυνείδητα αρχικά και αργότερα συνειδητά.

Με δεκάδες έννοιες και παραμέτρους, ο εθελοντισμός υπάρχει στη καθημερινότητά μας σε χιλιάδες απλές λειτουργίες και κινήσεις. Από την παραχώρηση της θέσης, για παράδειγμα, στο λεωφορείο σε κάποιον ηλικιωμένο και το χάδι σε ένα αδέσποτο ζώο, μέχρι στο χαμόγελο σ’ έναν επαίτη και την αφιέρωση της ζωής και του χρόνου ηθελημένα, σε άνθρωπο ή σκοπό που χρήζει στήριξης.

Ο εθελοντισμός συνδέεται άρρηκτα με την αγάπη και την ανάγκη των ανθρώπων να προσφέρουν προς πάσα κατεύθυνση ή προς συγκεκριμένη, ανάλογα με την ανάγκη που παρουσιάζεται, τις γνώσεις ή τα «θέλω» τους. Ο πραγματικός εθελοντισμός είναι αυτός που κατά το πέρας τη εκτέλεσής του, αφήνει στους ανθρώπους που τον επιτελούν το συναίσθημα της ψυχικής πληρότητας και της ικανοποίησης της προσφοράς.

Η κλίμακα, όπου εφαρμόζεται ο εθελοντισμός, μπορεί να είναι προσωπική, ομαδική, οργανωμένη ή μη και σε τομείς όπως είναι ο άνθρωπος (ασθενείς, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ, παιδιά, άποροι, τοξικομανείς, πρόσφυγες κ.λπ.), το φυσικό περιβάλλον (οικολογική ρύπανση, αδέσποτα ζώα ή δεσποζόμενα, φυσικές καταστροφές κ.ά.).

Βέβαια, στη πρώτη περίπτωση του «ανθρώπου», οι παράμετροι είναι εκατοντάδες μιας και ο εθελοντισμός μπορεί να λειτουργεί ακόμη και σε επίπεδα όπου δεν υπάρχει απτή ανάγκη, αλλά θέληση για διάδοση ιδεών, ενημέρωσης, πολιτισμού και τεχνών, ακόμη και πρόληψης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης του αριθμού των εθελοντών και όλων όσοι προσφέρουν την αφιλοκερδή εργασία τους προς έναν κοινωφελή σκοπό. Και σε αυτό, έχει συμβάλει καταλυτικά η οικονομική κρίση με τις καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπους και φορείς.

Η εθελοντική δράση επιβάλλεται να δημοσιοποιείται, έτσι ώστε το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο να παραδειγματίζεται και να μην εφησυχάζεται. Να αντιλαμβάνεται προς ποια κατεύθυνση υπάρχει πραγματική ανάγκη, ώστε καθημερινά και στο μέτρο που είναι δυνατό, οι άνθρωποι να συσπειρώνονται και να λειτουργούν ομαδικά για το βέλτιστο αποτέλεσμα του εθελοντισμού, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Για τον λόγο αυτό, στις περισσότερες καμπάνιες σε θέματα εθελοντισμού συμμετέχουν γνωστά ονόματα του δημόσιου βίου.

Βέβαια, η ιστορία έχει αποδείξει πως ο εθελοντισμός και εκείνοι που έχουν ανάγκη, κάποιες φορές ενδέχεται να πέσουν θύματα καπήλευσης του όρου. Ο εθελοντισμός ασκείται ουσιαστικά από την ψυχή και κυρίως από εκείνους που έχουν βιώσει την ανάγκη να βοηθηθούν ή έχουν γαλουχηθεί κατά τον τρόπο της προσφοράς και της παροχής ανιδιοτελούς βοήθειας και σύμπραξης. Ο πραγματικός εθελοντισμός ισούται με τον όρο «θυσία εαυτού».

Ο εθελοντής σαφέστατα και αυταπόδεικτα είναι ψυχικά ανώτερος άνθρωπος. Για κάποιους συνανθρώπους μας, είναι τρόπος ζωής…

Ας δούμε πώς τον ορίζουν, εκείνοι κι εκείνες που τον έχουν μετατρέψει σε καθημερινό τρόπο ζωής:

«Ο εθελοντισμός είναι η οικογένεια και ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να μεγαλώσεις ένα παιδί, μέσα από πράξεις αγάπης» – Έλενα Σερεπίσου, πρόεδρος του Συλλόγου «Αγαπώ Εθελοντισμό».

«Είναι η ανάγκη του ανθρώπου για προσφορά, με σκοπό να φέρει την αλλαγή είτε στο σκοπό που πιστεύει, είτε στο κοινωνικό σύνολο» – Αναστασία Γκούβα, υπεύθυνη εθελοντικών ομάδων και δράσεων.

«Εθελοντισμός είναι η πραγματική αξία της ζωής» – Γιώργος Ζούβελος, hair stylist.

«Εθελοντισμός σημαίνει, όταν θέλω το ΕΓΩ να το προσφέρω σε όσους το έχουν ανάγκη» – Αρτέμης Σαμοθράκης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

«Εθελοντισμός είναι η προσφορά της ψυχής μας, ελπίζοντας να γίνει η κοινωνία καλύτερη και βοηθώντας όλους όσοι έχουν ανάγκη» – Αλέξανδρος Κατσάρης. παιδίατρος – σεναριογράφος.

Ο εθελοντισμός είναι το βασικό συστατικό και δείγμα του Πολιτισμού και σημαίνει πολλά περισσότερα από… 12 απλά γράμματα!

εθελοντής < αρχαία ελληνική ἐθελοντής, από το ρήμα ἐθέλω

Books and Style

Books and Style