ΑΠΟ ΤΟΝ JOHN DOE

Το ανά χείρας βιβλίο πραγματεύεται την κατάκτηση και διατήρηση της ψυχικής υγείας και της ευδαιμονίας, καθώς και τις προϋποθέσεις αποφυγής των ψυχικών διαταραχών, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία.

Είναι φυσιολογικό να σας διεγερθεί το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ψυχολογικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου 2.500 χρόνια μετά, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της τεράστιας εξέλιξης της επιστήμης.
Οι βασικές αιτίες για τις οποίες η αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία παραμένει το πιο σύγχρονο επιστημονικό εργαλείο για την αποτελεσματική κατάκτηση της ψυχικής ισορροπίας και της ευδαιμονίας είναι οι εξής:

α) οι γνώσεις που είχαν ενσωματωθεί στην αρχαία ελληνική φιλοσοφική ψυχολογία ήταν το απαύγασμα των γνώσεων του συνόλου του αρχαίου κόσμου

β) η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, συνεπώς και τα προβλήματά της, οι αιτίες που τα δημιουργούν, καθώς και η εξωτερίκευση των προβλημάτων αυτών μέσω της συμπεριφοράς, δεν έχουν τροποποιηθεί τα τελευταία 2.500 χρόνια

γ) οι απόψεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής ψυχολογίας είναι απαλλαγμένες από την εμπορευματοποίηση (Σ. Φρόυντ) και την επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους των φαρμακευτικών, ασφαλιστικών κ.λπ. εταιριών (Ι. Γιάλλομ κ.ά.).

Επισημαίνουμε ότι η σύγχρονη ψυχολογία έχει αντιγράψει τις θέσεις της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής ψυχολογίας σχετικά με τις προϋποθέσεις αποφυγής των ψυχικών διαταραχών και κατάκτησης της ψυχικής υγείας και της ευδαιμονίας.

Ο τελικός σκοπός του ανά χείρας βιβλίου, μέσα από τον προσδιορισμό και την ανάλυση των προϋποθέσεων αποφυγής της ψυχικής διαταραχής και κατάκτησης της ψυχικής υγείας και της ευδαιμονίας, είναι να συμβάλει στον αγώνα εκείνων των ανθρώπων οι οποίοι –σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή τους– όχι μόνο έχουν προσδιορίσει και αποδεχθεί τα ψυχολογικά προβλήματά τους, αλλά και αγωνίζονται για να διαμορφώσουν εκείνο τον τρόπο σκέψης που θα τους απαλλάξει από τα δεσμά τα οποία κρατούν την ψυχή τους σε μια διαρκή κατάσταση ταραχής από τα άγχη, τις φοβίες, τα συμπλέγματα κ.λπ.

 

ISBN: 978-960-382-031-4
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 336
ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Χαρτόδετο
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

Books and Style

Books and Style