ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: PETER TAMAS

Είναι πανέμορφη ως γυναίκα. Είναι στοργική ως μητέρα. Είναι τρυφερή ως σύντροφος. Είναι έμπιστη ως φίλη. Είναι επιτυχημένη ως επαγγελματίας στον χώρο της μόδας. Είναι ευσυνείδητη ως εργαζόμενη. Είναι αφοσιωμένη ως εθελόντρια. Είναι αξιολάτρευτη, σε όλες τις ιδιότητές της.

Είναι η Σύλβια Αντώναρου, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της με εφόδια την ομορφιά, την αυτοπεποίθηση, την ευφυία, τον αυτοσεβασμό και την καλοσύνη. Σε πολύ νεαρή ηλικία, στέφθηκε Μις Ελλάς, ακολούθησε καριέρα μοντέλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώσπου η μοίρα τής έδειξε το άσχημο πρόσωπό της, καθηλώνοντάς την σε ένα κρεβάτι και σε ένα αμαξίδιο. Αγωνίστηκε με ελπίδα, ξεπέρασε κάθε σκόπελο και τελικά, δικαιώθηκε.

Η προσωπική της εμπειρία την ώθησε να ταχθεί εθελοντικά στο πλευρό των ατόμων ΑΜΕΑ δημιουργώντας τον Σύλλογο «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με εδικές ανάγκες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι».

Μαίρη Γκαζιάνη και Σύλβια Αντώναρου

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Σύλβια, ξεκίνησες μια καριέρα μοντέλου από πολύ μικρή ηλικία και στέφτηκες Μις Ελλάς. Ποιο από τα δύο συνετέλεσε στο να έρθει το άλλο;

ΣΥΛΒΙΑ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα πολύ νωρίς… Το 1987 έλαβα μέρος στον διαγωνισμό «Disco Mode In», κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο, και την επόμενη χρονιά συμμετείχα στα πανελλήνια καλλιστεία όπου ήρθε και ο τίτλος Μις Ελλάς. Νομίζω ότι αν δεν έχεις το «μικρόβιο», δεν μπορείς να κτίσεις τα όνειρα σου.

Μ.Γ.: Ακολουθώντας την καριέρα μοντέλου, συνεργάστηκες με πολύ γνωστά ονόματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ποιες θεωρείς σημαντικότερες συνεργασίες σου;

Σ.Α.: Υπήρξα -προς τιμήν μου- η μούσα μεγάλων Ελλήνων σχεδιαστών και αυτό με ώθησε στο να αγαπήσω τον χώρο και να εκτιμήσω κάθε συνεργασία μαζί τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγω στο εξωτερικό, μια εμπειρία απίστευτη που με έκανε να αποκτήσω άλλον αέρα, πιο επαγγελματικό. Κάθε συνεργασία ήταν μοναδική, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιους σχεδιαστές.

Μ.Γ.: Δεδομένου ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, διακρίνεις διαφορές στον κόσμο της μόδας ανάμεσα στο τότε και στο τώρα;

Σ.Α.: Δυστυχώς σήμερα έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Τα νέα κορίτσια δεν έχουν πολλές επιλογές όπως είχαμε εμείς τότε. Η μόδα δεν διδάσκει… προσωπικότητες πλέον!

Μ.Γ.: Ποια θυμάσαι ως καλύτερη και ποια ως χειρότερη στιγμή σου σχετικά με την πορεία σου ως μοντέλο;

Σ.Α.: Καλύτερη στιγμή μου, ήταν όταν φωτογραφήθηκα για λογαριασμό της εταιρείας «Sparco», για ένα έντυπο που κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χειρότερή μου στιγμή ήταν η ξαφνική αλλαγή στην υγεία μου που με έκανε να σταματήσω απότομα την καριέρα μου…

Μ.Γ.: Κι ενώ βρισκόσουν στο απόγειο της επιτυχίας σου, λοιπόν, ήρθε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που ανέτρεψε τη ζωή σου. Θέλεις να μας μιλήσεις για εκείνο το χρονικό διάστημα;

Σ.Α.: Δύσκολες εκείνες οι ώρες και πολλές οι αναμνήσεις… Βρέθηκα στο κρεβάτι χάνοντας την καθημερινότητά μου καθώς επίσης και πολύτιμες στιγμές με την κόρη μου.

Μ.Γ.: Όσο καιρό κράτησε η περιπέτειά σου, από πού αντλούσες δύναμη;

Σ.Α.: Η δύναμή μου ήταν ο πρώην άντρας μου και οι γονείς μου. Έκαναν τα πάντα για να νιώθω καλύτερα… Έγιναν τα «πόδια» μου, κράτησαν την ψυχραιμία τους, τον πόνο τους, που τελικά τον έκανα το «χαμόγελό» μου!

Μ.Γ.: Το διάστημα εκείνο ήδη είχες μια μικρή κόρη. Πώς την αντιμετώπιζες και πώς σε αντιμετώπιζε εκείνη;

Σ.Α.: Με την Κατερίνα μου (σ.: την κόρη της κυρίας Αντώναρου) διαβάζαμε στο κρεβάτι και περνούσε ώρες δίπλα μου, έχανα ωστόσο στιγμές ουσιαστικές από εκείνη και από τον πρώην άντρα μου. Όμως «κρατούσα» την αθωότητά της και από εκεί αντλούσα δύναμη. Την ημέρα που μπήκα στο νοσοκομείο για το χειρουργείο, κράτησα το βλέμμα της και την ευχή της. Είναι η δύναμη της ζωής μου…

Μ.Γ.: Τι σε δίδαξε αυτή η εμπειρία σου; Σε άλλαξε σαν άνθρωπο;

Σ.Α.: Με έκανε πιο δυνατή. Άρχισα να βλέπω τη ζωή μ’ άλλα μάτια. Έγινα εθελόντρια κι έκανα την εμπειρία μου, πράξη καθημερινότητας και μέχρι σήμερα, εξακολουθώ να ζω έτσι…

Μ.Γ.: Σήμερα, εντελώς υγιής και αφού απέκτησες κι έναν γιο, ποια είναι η σχέση σου με τον χώρο της μόδας;

Σ.Α.: Κρατάω τις επαφές μου με ορισμένους ανθρώπους που θεωρώ ότι υπηρετούν το χώρο άξια και διδάσκουν πραγματικά μόδα.

Μ.Γ.: Έχεις δημιουργήσει τον Σύλλογο «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με εδικές ανάγκες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι». Τι σε ώθησε προς τη δημιουργία αυτού του Συλλόγου;

Σ.Α.: Κράτησα το μυστικό μου 15 χρόνια και στην πορεία αποφάσισα το όνειρό μου να το μοιραστώ με ανθρώπους που διδάσκουν ανθρωπιά και δύναμη ψυχής. Ο σύλλογός μας, με γνώμονα την αγάπη και τα δικαιώματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, δημιουργήθηκε για να παρουσιάσει στον κόσμο την «αρχή» σύμφωνα με την οποία, δεν διαφέρουμε σε τίποτα «όρθιοι και καθιστοί».

Μ.Γ.: Ποιο είναι το κύριο μέλημα του συλλόγου;

Σ.Α.: Μέλημά μας είναι η ένταξη στην καθημερινότητα. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα: να ζωγραφίζουμε να τραγουδάμε να αθλούμαστε, να είμαστε εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και σε ιδιωτικές εταιρίες, αρκεί να μας αποδεχθούν.

Μ.Γ.: Πρόσφατα διοργάνωσες και πραγματοποίησες το πρώτο Fashion Show AMEA στην Ελλάδα. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου μετά τη λήξη του;

Σ.Α.: Η πρώτη επίδειξη μόδας ΑΜΕΑ -που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα- πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017. Ήταν συγκλονιστικό, για όλους εμάς που ετοιμάσαμε την εκδήλωση, η απήχηση του κόσμου. Τα σχόλια και η συγκίνηση ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Γι’ αυτό τους ευχαριστούμε πολύ που στήριξαν με την παρουσία τους την επιλογή μας. Το «ευχαριστώ» είναι λίγο για να εκφράσω τα συναισθήματά μου για την βραδιά εκείνη, αλλά το σημαντικό ήταν ότι έγιναν «ένα» μ’ εμάς! Μια χούφτα ανθρώπων!

Μ.Γ.: Ποιες είναι οι σκέψεις σου για τις επόμενες δραστηριότητες του συλλόγου;

Σ.Α.: Ο Σύλλογος σε καθημερινή δράση βρίσκεται δίπλα σε όποιους μας χρειάζονται.
Και θα συνεχίσει έτσι, αφού έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε, άλλωστε. Πραγματοποιήσαμε την ίδια εκδήλωση στη Ρόδο, τον Δεκέμβριο του 2017. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την κοπή της πίτας του Συλλόγου, που μας έφερε κοντά ξανά και μας γνωρίσουν όσοι δεν μας ήξεραν. Στις 14 Μαΐου 2018 θα ανεβούμε στην πασαρέλα ξανά, όρθιοι και καθιστοί!

Μ.Γ.: Όλες οι ενέργειές σου και οι προσπάθειές σου έχουν ως γνώμονα την ένταξη των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες στην καθημερινότητα. Πόσο δύσκολη είναι η ένταξη αυτή στον ελλαδικό χώρο;

Σ.Α.: Η Ελλάδα θέλει δουλειά ακόμα για να αγαπήσει τα ΑΜΕΑ. Όμως εμείς βγαίνουμε έξω, πάμε για καφέ, σινεμά, θέατρο, σε σχολεία, σε εκδηλώσεις δίνουμε το «παρών» στα υπουργεία για να τους θυμίζουμε ότι ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ. Είναι καλό να τούς θυμίζουμε ότι δεν χρειάζεται να σου χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα, πρόλαβέ το και θα αλλάξεις τη ζωή σου!

Μ.Γ.: Πιστεύεις ότι στο εξωτερικό υπάρχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αντιμετώπισης των ΑΜΕΑ;

Σ.Α.: Στο εξωτερικό έχουν μεριμνήσει για τη μεταφορά, τη μετακίνηση, την εκπαίδευση πριν από όλα και για όλα. Δυστυχώς, ενώ μπορούμε, δεν θα τους φτάσουμε ποτέ! Όμως εμείς, υπόσχομαι, θα παλεύουμε καθημερινά.

Μ.Γ.: Ποια λόγια θα ήθελες να πεις σε άτομα ΑΜΕΑ και στα συγγενικά τους πρόσωπα και ποια λόγια σε άτομα που δεν έχουν σχέση με ΑΜΕΑ;

Σ.Α.: Σε εμάς που έχουμε σχέση: Συνεχίζουμε για το καλύτερο αύριο, γιατί όλοι μαζί μπορούμε! Σε όσους δεν έχουν σχέση: Η ζωή του ανθρώπου αλλάζει σε 30 δευτερόλεπτα, γι’ αυτό ζήσε το κάθε δευτερόλεπτο του 24ωρου, σαν να είναι μοναδικό!

Μ.Γ.: Και ποια λόγια θα ήθελες να απευθύνεις προς το κράτος για τις ανάγκες των ανθρώπων ΑΜΕΑ;

Σ.Α.: Μην χαίρεσαι όταν διακρίνονται τα ΑΜΕΑ στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, γιατί τα ξεχνάς όταν χτίζεις σχολεία, ξενοδοχεία, φτιάχνεις δρόμους, πάρκα, δίνεις άδειες μαγαζιών κ.λπ..

Μ.Γ.: Αφού σε ευχαριστήσω για την παραχώρηση της συνέντευξης, θα σου ζητήσω να αναφέρεις τις εκδηλώσεις που ετοιμάζεις για το προσεχές μέλλον, ώστε να λάβουν γνώση οι αναγνώστες μας.

Σ.Α.: Κι εγώ με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω για την όμορφη κουβέντα μας και τις τόσο στοχευμένες ερωτήσεις για τα ΑΜΕΑ. Ετοιμάζουμε τη μεγάλη και σημαντική επίδειξη μόδας ΑΜΕΑ, στις 14 Μαΐου 2018. Και φυσικά προβλέπεται η συμμετοχή μας ή και η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με άλλους συλλόγων, και πάντα με γνώμονα την παροχή και στήριξη. Προσεχώς, η επίδειξη μόδας θα ταξιδέψει στη Σπάρτη, στα Ιωάννινα και στην Κρήτη. Και υποσχόμαστε ότι θα πάμε σε όλη την Ελλάδα να μας γνωρίσουν.Περισσότερα για τον Σύλλογο «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με εδικές ανάγκες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι» στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι Με Ειδικές Ανάγκες Μόνο Άνθρωποι στο Facebook εδώ

 

 

 

Books and Style

Books and Style