ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Πολλά αδέσποτα ζώα ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια. Κάποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στα ζώα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι που οι τροφές αλλοιώνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Εκτός βέβαια από τα σκουπίδια, υπάρχουν και οι τροφές που σκόπιμα κάποιοι ασυνείδητοι σκορπούν στους δρόμους, προκειμένου να εξοντώσουν ζώα που τα θεωρούν ανεπιθύμητα. Σ’ αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν ακόμα και ζώα που συνοδεύονται.

Τι κάνουμε, λοιπόν, στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι ένα ζώο έχει δηλητηριαστεί; Ο κτηνίατρος Γιώργος Αναγνωστόπουλος μας έδωσε τις συμβουλές που ακολουθούν.

Σε περίπτωση δηλητηρίασης κάποιου ζώου, ενδείκνυται η πρόκληση εμετού αλλά όχι αν έχει περάσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ωρών. Μη χορηγείτε ξίδι ή ατροπίνη ή κάποια άλλη καυστική ουσία στο ζώο, διότι αυτό μπορεί να έχει αντίθετες από τις επιθυμητές συνέπειες. Πρέπει, είτε να δοθεί το κατάλληλο αντίδοτο από τον κτηνίατρο, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνει πλύση στομάχου.

Σπασμοί
Εκδηλώνονται σε περίπτωση δηλητηρίασης, επιληπτικών κρίσεων, υπογλυκαιμίας. Στις επιληπτικές κρίσεις έχουμε, επίσης, απώλεια συνείδησης, σιελόρροια, ακράτεια ούρων και κοπράνων. Σε περίπτωση σπασμών υποστηρίζουμε την αναπνοή του ζώου χωρίς να βάλουμε τα δάχτυλά μας στο στόμα του, με εξαίρεση κάποιες βραχυκεφαλικές φυλές, όπου το τράβηγμα της γλώσσας προς τα έξω ενισχύει την αναπνοή. Χρονομετρούμε και καταγράφουμε το φαινόμενο για 2 με 3 λεπτά.

Απώλεια συνείδησης
Στην περίπτωση αυτή έχουμε άπνοια, ελέγχουμε για την περίπτωση έμφραξης του ανώτερου αναπνευστικού (για παράδειγμα από κάποια τροφή ή από ξένο σώμα) και εμφυσούμε αέρα στους μικτήρες του ζώου.
Στην περίπτωση που έχουμε και απουσία παλμού παρατηρούνται ωχροί/κυανοί βλεννογόνοι και διεσταλμένες κόρες. Τοποθετούμε το ζώο πλάγια και με το αριστερό μας χέρι τοποθετημένο στην κοιλιακή περιοχή της καρδιάς (για στήριξη), προχωρούμε σε μαλάξεις με το δεξί χέρι στην άνω επιφάνεια της ίδιας περιοχής. Η καρδιά βρίσκεται προς το στέρνο, αμέσως πίσω από το πρόσθιο άκρο.

Υποθερμία
Αύξηση της θερμοκρασίας προοδευτικά (με κουβέρτες, θερμοφόρες) και μετακίνηση του ζώου σε θερμότερο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε πως η επικοινωνία με τον κτηνίατρό μας είναι απαραίτητη, ώστε να μας κατευθύνει για το πώς θα κινηθούμε, καθώς σε πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις, η άμεση προσκόμιση του ζώου στο κτηνιατρείο κρίνεται αναγκαία.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Κτηνίατρος
Κ. Βάρναλη 70 Ν. Ερυθραία
Τηλ. 2108078204

Books and Style

Books and Style