ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΙΤΣΟ: ΝΙΚΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

Πόσες φορές έχουμε πει κάτι τέτοιο; Πόσες φορές σκοντάψαμε στο πεζοδρόμιο, κοιτάξαμε πίσω μας και φτυστήκαμε μήπως μας μάτιασε κανείς, σήμερα που βάλαμε και το καινούργιο μας το τζιν (έτσι λέμε στους άλλους, από τα Κινέζικα το πήραμε);

Όλοι τα έχουμε βάλει μαζί της κάποια στιγμή στη ζωή μας. Η τύχη είναι σπάνια, την διεκδικούν συνήθως οι κακοί άνθρωποι, εμφανίζεται για λίγο να σε γλυκάνει και αφού γυρίσεις ένα λεπτό απ’ την άλλη, έχει χαθεί ξανά. Ίσως αυτή να είναι και η γοητεία της, αλλά και η αιτία που την κυνηγούμε.

Σκεφτείτε πως για χάρη της, έχουν χτιστεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα: τζόγος, λαχεία, χαρτοπαιξία, προβλέψεις αγώνων… Όπου και να γυρίσεις, θα πέσεις πάνω σε μαγαζί που παρέχει τις συγκεκριμένες… υπηρεσίες. Υπάρχει, όμως, ένα ολόκληρο ηθικό δίδαγμα, αν το φιλοσοφήσουμε σωστά. Προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώσουμε την τύχη μας, ενώ εκείνη μπορεί να στέκεται δίπλα μας, κι ας μην την βλέπουμε.

Ματαιοδοξία στο φουλ το είδος μας, έτσι; Αλλά τι περίμενες; Εδώ καθόμαστε δέκα ώρες μπροστά σε ανοιχτό ψυγείο προσπαθώντας να επιλέξουμε τι θέλουμε! Όταν όμως έρθει ο λογαριασμός, κατηγορούμε την τύχη μας. Η τύχη και η ατυχία συνυπάρχουν! Εμείς επιλέγουμε με ποια από τις δύο θα πορευτούμε στο δύσκολο αυτό μονοπάτι που λέγεται ζωή.

Γιατί κοιτάς να μην σε προδώσει; Κι αν προδώσεις εσύ;

Ακόμα και όλα έτοιμα να μας τα έφερναν, πάλι κάτι θα είχαμε να πούμε. Γιατί βρε παιδιά; Δεν γίνεται να εκτιμήσουμε όσα έχουμε; Όλο θέλουμε! Και άλλα! Κι άλλα! Και άλλα! Κι άλλα! Και άλλα… Όταν ζητάμε μόνο, είμαστε στην ουσία ευάλωτοι, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε γιατί μας συμβαίνουν ορισμένα πράγματα, ή για ποιον σκοπό εμφανίζονται κάποιοι άνθρωποι από το πουθενά.

Είναι η στιγμή που πρακτικά είναι αδύνατον να σκεφτούμε πώς θα διαχειριστούμε την κάθε μία σωστά. Ο αγώνας δεν σταματά, χρειάζεται όμως καλό χειρισμό! Μπορεί να αγωνίστηκες, να στερήθηκες, να κέρδισες. Βρήκες τη δουλειά που θα σε εκτοξεύσει στην κορυφή, να βγάλεις τρελά λεφτά!

Γιατί το παρακάνεις και δουλεύεις όλο το εικοσιτετράωρο; Αγχώνεσαι, παίρνεις χάπια και καταλήγεις στο νοσοκομείο με κρίσεις παντός είδους. Ενώ θα μπορούσες κάλλιστα να αφιερώσεις λίγο χρόνο στην ψυχή και στο σώμα σου. Αν γινόταν αυτό, πιθανότατα να αποκτούσες ακόμη περισσότερα.

Άλλο παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως είχες την τύχη να βρεις το ιδανικό «άλλο σου μισό (που λένε και οι ρομαντικοί, το πρώτο διάστημα της σχέσης -μπλιάχ). Γιατί κοιτάς να μην σε προδώσει; Κι αν προδώσεις εσύ; Σκέφτεσαι πως όλο αυτό ίσως είναι ένα καλοστημένο ψέμα; Με άλλα λόγια, ακόμα και η τύχη να μας χαμογελάσει, εμείς εξακολουθούμε να επαναλαμβάνουμε τις φράσεις: «όχι, δε μπορεί, κάτι άλλο συμβαίνει…».

Ζήστε και λίγη καταιγίδα! Λίγη θαλασσοταραχή! Τι ιστορίες θα λέτε όταν φτάσετε στα ογδόντα;

Το προκαλείς; Ε, λοιπόν, αυτό θα γίνει! Θα συμβεί κάτι άλλο, αυτό που θα σου δώσει επιβεβαίωση, πως πήρες ό,τι ζήτησες. Οι αρνητικές σκέψεις είναι πάντα πιο δυνατές από τις θετικές. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι το μοναδικό σημείο για το δεν γνωρίζουμε πολλά για τις ικανότητές του. Οπότε προσέξτε τι σας φέρνεται…

Εντάξει, δεν λέω, ορισμένες ημέρες σπάει πλάκα μαζί μας, η τύχη: Πας να κάνεις με μισή καρδιά τη φασίνα, έχει χαλάσει η σκούπα, γλιστράς από τα νερά της σφουγγαρίστρας, παρατηρείς την πληγή, σηκώνεσαι να πας στην τουαλέτα για να βάλεις μπεταντίν και χτυπάς το μικρό δάχτυλο του ποδιού, στη γωνία κάποιου επίπλου.

Φτάνεις στο μπάνιο, το παίρνεις στα χέρια σου και χύνεται όλο το μπεταντίν στον νιπτήρα˙ και παρά τις μάταιες και ηρωικές σου προσπάθειες να καθαρίσεις, πλέον ο νιπτήρας απέκτησε μια πορτοκαλί απόχρωση. Για την οποία θα είστε αναγκασμένοι να δικαιολογηθείτε, όταν το δουν οι γονείς σας, και να απαντήσετε στην κλασική ερώτηση για το πώς θα παντρευτείτε. «Εδώ, ούτε να καθαρίσεις μόνος δεν μπορείς»!

Ξέρετε κάτι; Είστε τυχεροί! Έχετε υγεία; Τύχη είναι κι αυτό! Ίσως η πιο σημαντική μορφή της. Έχετε φαγητό; Επίσης! Έχετε θερμότητα τις κρύες νύχτες του χειμώνα; Την ώρα της μελαγχολίας και της περισυλλογής, υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι που δεν έχουν την πολυτέλεια να σκεφτούν αυτά που σας ταλαιπωρούν.

Σε κάθε καλό, υπάρχει κάτι κακό και σε κάθε τι κακό, κρύβεται κάτι καλό.

Πάρτε το απόφαση, πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, κι αν λύνονται, δείτε τα σαν ένα επίπεδο που πρέπει να ξεπεράσετε για να πάτε στις «νέες πίστες του παιχνιδιού» για να τερματίσετε. Όλα είναι χρήσιμα μαθήματα, μαθαίνουμε και είμαστε προετοιμασμένοι αν εμφανιστεί ξανά κάτι που θα ταράξει τα ήρεμα νερά μας. Ζήστε και λίγη καταιγίδα, μωρέ! Λίγη θαλασσοταραχή! Τι ιστορίες θα λέτε όταν φτάσετε στα ογδόντα;

Χαμογελάστε, λοιπόν! Κι ας έπεσαν όλα τα ρούχα από την απλώστρα. Χαμογελάστε, όταν παίζετε με το κινητό και ξεχάσατε ότι καίγεται το φαγητό. Τουλάχιστον δεν καήκατε εσείς και δεν χρειάστηκε να τηλεφωνήσετε στην Πυροσβεστική. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας την ερμηνεία του γιν-γιάνγκ. Σε κάθε καλό, υπάρχει κάτι κακό και σε κάθε τι κακό, κρύβεται κάτι καλό.

Ήμουν ο Ζώης Ρουσφέτις και η τύχη με ήθελε άνεργο δάσκαλο, να μοιράζεται τα ερωτήματά του με τους αναγνώστες του. Να ενημερώσω πως πάσχω από διπολική διαταραχή και αυτό με οδηγεί στο να συμφωνώ αλλά εξίσου να διαφωνώ με ό,τι λέω. Πάντως, μην με πείτε παράξενο, αλλά πού να ασχολούμαστε τώρα με την τύχη μας; Αμάν κι αυτή, πια! Από την άλλη, ΟΚ, να χαμογελάμε. Αν συναντήσεις όμως στον δρόμο έναν περαστικό που χαμογελάει την σήμερον ημέρα, θα τον περάσεις για τρελό.

Άντε, λες δεν σε νοιάζει. Αν έχεις κίτρινα δόντια; Ντροπή! Καλά, αν σου λείπουν δόντια, μην ανοίγεις καν το στόμα. Είναι καλό να βρίζουμε πού και πού γι’ αυτά τα κουλά που συμβαίνουν, αλλιώς δεν ξεσπάμε! Από την άλλη υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεσπάσει κανείς όταν έχει νεύρα. Πού να ψάχνουμε τώρα σε τι έχουμε… κλίση; Δεν έχω και καλή ομπρέλα για τις καταιγίδες, σε πλοία δεν ανεβαίνω χωρίς τις δραμαμίνες, πόσο να τις ανέβασαν και αυτές με τις αυξήσεις στον Φ.Π.Α.; Μπα, αφήστε το, παιδιά! Γκρίνια και πάλι γκρίνια.

Σας αφήνω, θέλω να δω αν πέτυχα το 2-1 στο ματς Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ.

Books and Style

Books and Style