ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν τρέφετε το ζωάκι σας σωστά; Πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν ποια τροφή είναι σωστή για το κατοικίδιό τους, χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οδηγίες του κτηνιάτρου, με αποτέλεσμα το ζωάκι τους να υποφέρει από δυσπεψίες και άλλα προβλήματα…

Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά όσα μας είπε ο κτηνίατρος κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Η ποιότητα της τροφής είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του ζώου μας. Οι πρώτες ύλες και η διαδικασία παραγωγής είναι τα βασικά στοιχεία για την ποιότητα, καθώς επηρεάζουν τη γεύση και καθορίζουν την πεπτικότητα της τροφής.

Η πέψη μιας τροφής εξαρτάται καθαρά από την ικανότητα διάσπασής της. Η διάσπαση αυτή συμβαίνει αρχικά στο στομάχι, όπου αποθηκεύεται και μειώνεται το μέγεθος της, για να επιτευχθεί μετέπειτα η βέλτιστη εντερική πέψη.

Στη συνέχεια, στο λεπτό έντερο, γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των αναγκαίων συστατικών. Εκεί η τροφή αναμειγνύεται με ένζυμα. Στο λεπτό έντερο απορροφώνται τα λιπαρά, το άμυλο και το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών. Το ποσοστό των πρωτεϊνών που θα απορροφηθεί (85-100%) εξαρτάται από την ποιότητα των πρωτεϊνών και, συνεπώς, από την ποιότητα της τροφής. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο καλύτερα είναι για το ζωάκι μας. Τέλος, στο παχύ έντερο γίνεται η απορρόφηση των ινών και ενός μέρους των πρωτεϊνών. Εκεί απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος του νερού και των μεταλλικών αλάτων.

Οι πρωτεΐνες έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την υγεία του ζώου μας. Πηγές πρωτεϊνών είναι το αυγό, το κόκκινο κρέας, το κυνήγι, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αλεύρι σόγιας, η γλουτένη σιταριού και άλλες. Ποιες όμως έχουν καλύτερη απορροφησιμότητα; Το αυγό έρχεται στην πρώτη θέση και ακολουθεί η γλουτένη σιταριού. Στη συνέχεια είναι η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας και η γλουτένη καλαμποκιού. Ακολουθεί το άλευρο κοτόπουλου και τέλος το κοτόπουλο.

Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης παρατίθενται ενδεικτικά για να καταρρίψουν το μύθο ότι οι καλύτερες πρωτεΐνες προέρχονται από το κρέας. Όσο πιο απορροφήσιμη είναι η πρωτεΐνη, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό της θα απορροφηθεί στο λεπτό έντερο και λιγότερο στο παχύ.

Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Διότι η συνολική ποσότητα απορρόφησης θα είναι μεγαλύτερη και η ποιότητα των κοπράνων του ζώου μας καλύτερη. Η πρωτεΐνη στο παχύ έντερο διασπάται με τη διαδικασία της σήψης, γεγονός που προσδίδει την άσχημη οσμή στα κόπρανα και αυξάνει τις πιθανότητες για διάρροιες. Για παράδειγμα, μια τροφή με 11% πρωτεΐνη είναι πιο εύπεπτη από μια άλλη και έχει ως αποτέλεσμα την εξαπλάσια μείωση της σήψης στο παχύ έντερο.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η τροφή που περιέχει πρωτεΐνη υψηλής απορροφησιμότητας, βοηθά στην καλή πεπτικότητα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της διάρροιας και προστατεύοντας την καλή λειτουργία όλου του οργανισμού.

Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Κτηνίατρος
Κ. Βάρναλη 70 Ν. Ερυθραία
Τηλ. 2108078204

Books and Style

Books and Style