ΑΠΟ ΤΗΝ ESZTER BAKONYI

Η μικρή πόλη του Gödöllő που φημίζεται για το μπαρόκ ανάκτορό της, βρίσκεται 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα. Το βασιλικό ανάκτορο του 18ου αιώνα αναπαλαιώθηκε το 2003 και πλέον φιλοξενεί το μουσείο για την ιστορία του παλατιού καθώς επίσης και ένα μοναδικό θέατρο μπαρόκ.

Απέναντι σχεδόν από το ανάκτορο, βρίσκεται το ιστορικό μουσείο της πόλης, που σήμερα έχει τέσσερις καινούργιες σταθερές εκθέσεις, δύο παλιές (από τις 2000, οι αίθουσες των οποίων φέτος χρειάζονται ανακαίνιση), και μία αίθουσα για εναλλασσόμενες εκθέσεις.

Το Ιστορικό Μουσείο του Gödöllő φημίζεται για την πλούσια συλλογή «αρ νουβό» (μοντέρνα τέχνη). Στις αρχές του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στην πόλη μια καλλιτεχνική κοινότητα. Οι καλλιτέχνες της ήρθαν από διάφορες περιοχές της Ουγγαρίας, πολλοί δε έφυγαν από τη Βουδαπέστη για να βρουν ησυχία κοντά στη φύση. Προσπάθησαν μάλιστα να δημιουργήσουν όλα τα χρήσιμα πράγματά τους από μόνοι τους, ενώ ασχολήθηκαν ακόμη και με την εφαρμοσμένη τέχνη φτιάχνοντας έπιπλα, ρούχα και σερβίτσια. Η Ουγγρική κυβέρνηση της εποχής έδωσε πολλές μεγάλες παραγγελίες στους καλλιτέχνες της κοινότητας, γι’ αυτό και σήμερα μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες τους σε δημόσια κτήρια της Βουδαπέστης, αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε μία από τις πολλές εκθέσεις, επίσης, μπορεί κάποιος να δει διάφορα αντικείμενα αυτής της κοινότητας.

Σε μία άλλη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα σχετικά με την ιστορία της πόλης, τα οποία χρονολογούνται από τις απαρχές της μέχρι και τη δεκαετία του 1980, εποχή κατά την οποία έγινε η αλλαγή καθεστώτος στην Ουγγαρία.

Το μουσείο φιλοξενεί δύο άλλες μικρές ιδιωτικές συλλογές: η μία αφορά στους Καπουτσίνους μοναχούς και σχετίζεται με τα καθολικά προσκυνήματα, η δε άλλη περιλαμβάνει διάφορα μικρά αντικείμενα τα οποία συνέλεξε ένας καλόγερος.

Στις άλλες δύο αίθουσες που βρίσκονται υπό ανακαίνιση, εκτίθεται η ιστορία των προσκόπων της Ουγγαρίας, καθώς επίσης και οτιδήποτε αφορά στις φυσικές ομορφιές του Gödöllő.

Το Ιστορικό Μουσείο του Gödöllő

Books and Style

Books and Style