ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ

Οι «Μικροί Παραμυθάδες» είναι ένας ολοκληρωμένος Οδηγός Τεχνικών Μυθοπλασίας για μικρά παιδιά, για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας δηλαδή, που μπορεί να μην έχουν ακόμη κατακτήσει επαρκώς τον γραπτό λόγο, έχουν όμως το προνόμιο να είναι σε μεγαλύτερη επαφή με το φανταστικό, το παράδοξο ή το παραμυθένιο στοιχείο του κόσμου που τα περιβάλλει.

Στις σελίδες του βιβλίου αυτού θα βρείτε τεχνικές, παιχνίδια, ιδέες και προτάσεις, για να συνδέσετε εύκολα τη φαντασία με τη δημιουργικότητα, τη σκέψη με τον λόγο, τη χαρά της δημιουργίας ιστοριών με την καθημερινότητα των παιδιών σας, τόσο στην τάξη, όσο και στο σπίτι.

Θα έχετε έτσι την ευκαιρία να βουτήξετε παρέα στον κόσμο των παραμυθιών, απ’ όπου στα σίγουρα όλοι – μικροί, αλλά και μεγάλοι – θα βγείτε πιο πλούσιοι!

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Κατσαρή είστε παιδαγωγός και συγγραφέας. Πως συνδυάζετε την ιδιότητα του παιδαγωγού με αυτή της συγγραφέως;

ΧΑΡΑ ΚΑΤΣΑΡΗ: Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά βολικό. Το να βρίσκεσαι καθημερινά με ένα δείγμα του κοινού στο οποίο απευθύνονται τα βιβλία σου, μπορεί να βοηθήσει και τις δυο αυτές ιδιότητες προς το καλύτερο. Ως συγγραφέας, έχεις την ευκαιρία να δεις από πρώτο χέρι ποια είναι τα θέματα που πιθανώς ενδιαφέρουν τα παιδιά, ποιον τρόπο αφήγησης θα πρέπει να διαλέξεις ανάλογα με το θέμα, ποια ζητήματα απασχολούν την τρέχουσα εποχή γενικότερα και να τα θίξεις αντλώντας ερεθίσματα από την καθημερινή επαφή σου με τα ίδια και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ως παιδαγωγός, έχεις την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία του συγγραφέα για να οργανώσεις ανάλογες δραστηριότητες ευκολότερα, να μπολιάσεις τις δικές τους ανεξάντλητες ιδέες με τις δικές σου τεχνικές και να οδηγήσεις έτσι την ομάδα σε άπειρα δημιουργικά μονοπάτια.

Μ.Γ.: Τα βιβλία σας απευθύνονται σε νέους και παιδιά. Τι θέλετε να πετύχετε, σε σχέση με τα παιδιά, μέσα από τα βιβλία σας;

Χ.Κ.: Θα σας φανεί ίσως παράξενο, πως κύριο μέλημά μου όταν γράφω ένα κείμενο για παιδιά είναι η ψυχαγωγία. Με ενδιαφέρει πρωτίστως να φτιάχνω ιστορίες που διασκεδάζουν τον αναγνώστη, που βασίζονται σε ενδιαφέροντες ήρωες, σε οξύμωρες καταστάσεις και ανατροπές, που απέχουν από τα κλισέ. Βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον να προσεγγίζω τα θέματά μου μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο καθώς μου επιτρέπει να αποφεύγω τον διδακτισμό και την τυποποίηση.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Μικροί παραμυθάδες». Σε ποιους απευθύνεται και τι περιλαμβάνει;

Χ.Κ.: Οι «Μικροί Παραμυθάδες» είναι ουσιαστικά ένα βιβλίο μαγειρικής. Απευθύνεται σε όποιον θέλει να μάθει να μαγειρεύει ιστορίες παρέα με τα παιδιά. Πρόκειται για έναν οδηγό τεχνικών μυθοπλασίας όπου με απλό και σαφή τρόπο περιγράφονται δραστηριότητες προσέγγισης της δημιουργικής γραφής για παιδιά. Εκεί θα βρει κανείς άφθονες ιδέες για να βοηθήσει την αστείρευτη φαντασία τους να εκφραστεί ελεύθερα και να οργανωθεί προς την κατεύθυνση της κατασκευής ιστοριών, ποιημάτων, αινιγμάτων ως και ολόκληρων θεατρικών έργων. Είναι ένα εργαλείο δηλαδή, χρήσιμο σε γονείς, δασκάλους, εμψυχωτές. Περιέχει μάλιστα κι ένα ανάλογο παιχνίδι υπό μορφή καρτών που μπορεί να παιχτεί ακόμα και από ενήλικες.

Μ.Γ.: Πόση σημασία έχουν για τα παιδιά τα δημιουργικά παιχνίδια;

Χ.Κ.: Τεράστια αξία, σας διαβεβαιώνω, καθώς μπορούν να τα βοηθήσουν να κρατήσουν τη φαντασία τους ενεργή, να μάθουν να εκφράζονται στην ομάδα χωρίς τον φόβο της απόρριψης, να συνεργάζονται με τους φίλους τους σε ένα πλαίσιο διασκέδασης και αμοιβαίας αποδοχής, να μυηθούν στη χαρά της ομαδικής δημιουργίας και, τελικώς, να επικοινωνούν μεταξύ τους καλύτερα. Δίνουν στην καθημερινότητα του σχολείου μια νότα χαράς, σπάνε τη ρουτίνα και μπορούν τα βοηθήσουν όλα τα παιδιά, ακόμα και τα πιο δειλά, να εκφραστούν.

Μ.Γ.: Πόσο απαραίτητα είναι τα βιβλία στην παιδική ηλικία;

X.K.: Απολύτως απαραίτητα και σε όλες τους τις μορφές. Δεν είναι μόνο τα παραμύθια και τα διηγήματα. Ακόμα και τα βιβλία γνώσης, όταν είναι σωστά γραμμένα και εικονογραφημένα, εξιτάρουν το παιδικό μυαλό με τέτοιο τρόπο που λίγα παραμύθια μπορούν να το κάνουν. Δείξτε ένα τέτοιο βιβλίο για το διάστημα ή τους δεινόσαυρους σε οποιοδήποτε παιδί και θα δείτε τα μάτια του να λάμπουν. Επίσης, πολλή σημαντική είναι και η σχέση αφηγητή-ακροατή στην οποία, αν επενδύσει κανείς, είτε είναι γονιός είτε εκπαιδευτικός, έχει πολλά να κερδίσει καθώς οι συμμετέχοντες δεν μοιράζονται μόνο την ιστορία αλλά και τα όποια συναισθήματα αυτή προκαλεί. Ανεκτίμητη!

Μ.Γ.: Στη σημερινή εποχή του ίντερνετ, όπου τα περισσότερα παιδιά είναι «κολλημένα» στο διαδίκτυο, ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις των παιδιών με το περιβάλλον τους; Χαλαρώνουν οι σχέσεις τους με τους γονείς, τους φίλους κλπ;

Χ.Κ.: Το διαδίκτυο είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών αλλά και των ενηλίκων. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την ζωή μας δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να περιγραφεί, είναι όμως η νέα πραγματικότητα και με αυτήν θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Το κακό που μπορεί να κάνει η αλόγιστη χρήση του στα παιδιά, σχετίζεται με τη φυσιολογική ή μη ανάπτυξή τους, με τη συνειδητοποίηση του εαυτού, με τις σχέσεις του με τους συνομήλικους αλλά και με τους μεγάλους, με την απομόνωση, την υιοθέτηση αρνητικών προτύπων και πάει λέγοντας. Είναι δουλειά των γονέων να οριοθετήσουν τη χρήση του διαδικτύου και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους με τρόπο τέτοιο που να το κάνουν βοηθό και φίλο κι όχι τον «νούμερο ένα» εχθρό τους.

Μ.Γ.: Αφού σας ευχαριστήσω, θα σας ζητήσω να κλείσετε με μια δική σας φράση αυτή τη συνέντευξη.

Χ.Κ.: Ευχαριστώ κι εγώ για αυτήν τη συνέντευξη, εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σ’ εσάς και τους αναγνώστες σας και με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι πάντα υπάρχει χρόνος για λίγο παραμύθι στη ζωή μας, είτε είσαι παιδί είτε ενήλικας!

  • Το βιβλίο «Μικροί Παραμυθάδες» της Χαράς Κατσαρή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χαρά Κατσαρή είναι εκπαιδευτικός.

Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και νέους, καθώς και εκπαιδευτικά βοηθήματα προσχολικής ηλικίας.

Παράλληλα, ασχολείται με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων, συμμετέχει σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και εφαρμόζει το πρόγραμμα Τεχνικών Μυθοπλασίας σε σχολικές ή άλλες δημιουργικές ομάδες.

Books and Style

Books and Style